Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a Katari Nagydíjon

GettyImages-1354692692
2021.11.21. 16:33
A Formula–1 történetének első Katari Nagydíját rendezték vasárnap, amelyet az első helyről rajtoló Lewis Hamilton tükörsimán nyert meg, így tovább faragott hátrányából a második helyen célba érő vb-éllovas Max Verstappennel szemben.

A szombati időmérőn Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, és bár a vb-éllovas Max Verstappen lett a második, a holland nem vett figyelembe a Q3-ban egy dupla sárga zászlós figyelmeztetést, ami miatt a versenybizottság vasárnap délelőtt öthelyes rajtbüntetéssel sújtotta, így csak a hetedik pozícióból vághatott neki az 57 körös versenynek.

A futamot napra pontosan egy évvel a katari labdarúgó-világbajnokság előtt rendezték, Gianni Infantino FIFA-elnök ennek tiszteletére ünnepélyes keretek között mutatta be a vb-trófeát. Rajta kívül is voltak hírességek a futball világából a Doha melletti pályán Loszaíliban, többek között Andrea Pirlo, David Beckham és John Terry is tiszteletét tette a paddockban.

Hamilton nagyszerűen kapta el a rajtot, simán megtartotta vezető pozícióját a második helyről induló Pierre Gasly ellen, sőt a franciát Fernando Alonso meg is előzte. Verstappen óriásit rajtolt, az első kanyarokat követően feljött a negyedik helyre, majd pár kör alatt levadászta Alonsót és Gaslyt is, így máris ott volt a brit pilóta nyomában.

A másik mercedeses versenyzőt is megbüntették, Valtteri Bottast három hellyel sorolták hátrébb, így a hatodik helyről kezdhette meg a felzárkózást, a finn azonban bealudt, és visszacsúszott a 10. pozícióba.

Az élen nem történt izgalom, Hamilton magabiztosan vezetett Verstappen előtt, a vb-címért harcoló két pilóta azonban 15 kör után alaposan ellépett a mezőnytől, több mint 25 másodperc volt már az előnyük. A verseny ezen szakaszán az időmérőt elrontó Sergio Pérez volt a legaktívabb, aki be sem jutott a Q3-ba, a verseny negyedénél viszont a 11. helyről már a negyediken autózott a Red Bull-lal.

Verstappen kezdte meg a kerékcseréket, miközben Hamilton futott egy leggyorsabb kört, és bár szűken, de a holland visszajött Alonso elé a második helyre. A 18. körben a brit is megérkezett új abroncsokért a bokszba, majd simán tért vissza az élre, 10 másodperccel legnagyobb riválisa elé.

A mezőny szinte minden tagja volt már kerékcserén, a Mercedes azonban Bottasszal kockáztatott, egy kiállásos taktikát választottak, amire ráfázott a finn: a 34. körben megadta magát a bal első gumi, ráadásul éppen a pálya első részében, így egy teljes kört kellett defekttel végigmennie Bottasnak, vissza is esett a 14. helyre.

Verstappen és Hamilton a 42. és a 43. körben jött ki újra a bokszba, majd mindketten simán visszavették az első és a második helyet. A harmadik Fernando Alonso volt, akire a legnagyobb veszélyt a remek tempóban versenyző Pérez jelentette, aki kerékcseréje után a hatodik helyről próbált visszakapaszkodni az élmezőnybe. 

A spanyol hiába kérte a rádión, hogy szóljanak rá az ötödik helyen autózó csapattársára, Esteban Oconra, hogy úgy védekezzen, mint egy oroszlán, a mexikói könnyedén elment a francia mellett.

George Russell és Nicholas Latifi is úgy járt, mint Bottas, mindketten bal első defektet kaptak, így a szintén egykiállásos taktikán lévő Alonsónak volt miért izgulnia. Egy virtuális safety car szakasz az utolsó körökben a segítségére jött, így kímélni tudta a kerekeket, és végül dobogós hellyel koronázta meg egész hétvégén mutatott remek teljesítményét. A 40 éves legenda legutóbb 2014-ben a Hungaroringen végzett az első három hely valamelyikén.

Hamilton tükörsimán nyert, Verstappen lett a második, aki a leggyorsabb körért járó egy ponttal vigasztalódhatott. Két futammal a szezon vége előtt nyolc pont a holland előnye.

A futam utáni nyilatkozatok: 

Lewis Hamilton

Magányos voltam az élen, élvezem azokat a versenyeket, amikor csatázni kell, de néha jó egy ilyen nyugodt futam is, ahol nincs sok izgalom. Nagyon fontos pontokat szereztünk, remek volt az autó és a csapat is. Jó érzésekkel várom az utolsó két hétvégét.

Max Verstappen

Nagyon jól elkaptam a rajtot, szerencsére gyorsan visszaszereztem a második helyet, örülök a leggyorsabb körért járó pluszpontnak is, ma ennyi volt a maximum, amit elérhettünk. Nyolc pont az előnyöm, szoros csata lesz a végéig, de bizakodva várom a záró versenyeket.

Fernando Alonso

Hét év hosszú idő, nagyon boldog vagyok, hogy újra a dobogón állhatok. A rajt után úgy éreztem, hogy akár még Hamiltonra is veszélyt jelenthetek, de nem sikerült megelőznöm őt. Nagyon élvezem a Formula–1-et, örülök, hogy visszatértem, nagyszerű hétvégén vagyunk túl, köszönöm a csapatnak!

A Formula–1 két hét múlva folytatódik, ismét egy új pályán: az utolsó előtti futamot Szaúd-Arábiában rendezik majd december 5-én.

(Borítókép: Lewis Hamilton a Katari Nagydíjon. Fotó: Clive Mason / Getty Images Hungary)