Három ok, amiért Lewis Hamilton ismét világbajnok lesz

GettyImages-1357343673
2021.12.10. 06:14
Mindössze három napra vagyunk a Formula–1 szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjától, ahol eldől Lewis Hamilton és Max Verstappen között, hogy ki lesz 2021 világbajnoka. A két versenyző között ennél már nem is lehetne kiélezettebb az állás, mindketten 369,5 ponttal érkeznek az arab országba.

A szinte minimálisnak sem nevezhető előny Verstappennél van, mivel ha se Hamilton, se a holland versenyző nem érne célba, akkor a több futamgyőzelem miatt Verstappen hódítaná el a világbajnoki címet. Erre persze nem alapozhat a Red Bull holland versenyzője, a világbajnoki cím minden bizonnyal a pályán, rendkívül kiélezett csatában fog eldőlni. Márpedig ha a pályán dől el a világbajnokság, akkor bizony Hamilton kitűnő esélyekkel pályázhat pályafutása nyolcadik vb-címére. Összegyűjtöttük három okot, amiknek köszönhetően újra felülhet vasárnap a trónra a Mercedes 36 éves versenyzője.

1. A legutóbbi hét évben hatszor Hamilton nyert

Ha valaki tudja a Formula–1 mezőnyében, hogy hogyan kell nyerni, akkor az Lewis Hamilton. A 36 éves versenyző mellett a sokkal nagyobb rutin mellett még az is szól, hogy a legutóbbi hét szezon alatt hatszor ért fel a csúcsra. 

SŐT, 2008-BAN KARRIERJE MÁSODIK FORMULA–1-ES IDÉNYÉBEN MÁR világbajnoki BAJNOKI CÍMET ÜNNEPELHETETT.

Riválisa még közel sem rendelkezik ekkora rutinnal és tapasztalattal, még annak ellenére sem, hogy már 18 éves korától az elit kategóriában versenyez. Verstappen Formula–1-es pályafutását még 2015-ben, a Toro Rosso csapatában kezdte, azóta már 140 nagydíjon vett részt, ahol összesen 1513,5 pontot gyűjtött. Első világbajnoki címe ennek ellenére még várat magára, még sosem járt ilyen közel a győzelemhez. Legjobb helyezését a világbajnoki pontversenyben 2019-ben és 2020-ban érte el, amikor a harmadik helyen végzett. 

2. A Mercedes uralja Abu-Dzabit

Fontos tényező lehet, ami könnyen Hamilton világbajnoki címét jelentheti, hogy a Mercedes szinte egyeduralkodója az Abu-Dzabi Nagydíjnak. Ideálisabb pályát szezonzárónak kívánni sem kívánhatna Hamilton és a Mercedes, az arab ország versenypályáján a legutóbbi hét évből hatszor a Mercedes versenyautója ért be elsőként a célba.

Fontos azonban megjegyezni, hogy éppen a legutóbbi Abu-Dzabi Nagydíjat Verstappen nyerte, nem is kis különbséggel. A holland versenyző 15 másodpercet vert a második helyen beérkező Valtteri Bottasra, míg a harmadik helyen Lewis Hamilton szelte át a célvonalat. Azonban ennek sok jelentősége aligha lesz a vasárnapi futamon, mivel a legutóbbi versenyhétvégéken hatalmas volt a tempóelőnye a Mercedesnek a Red Bull-lal szemben, és ahogy megjegyeztük, az abu-dzabi versenypálya Hamiltonéknak kedvez. 

3. Nincs veszítenivalója Hamiltonnak

A nyomás egyértelműen Verstappenen lesz, ami döntően befolyásolhatja a végkimenetelt. Lewis Hamilton már a sportág egyik örök legendája, hét világbajnoki címével csúcstartó, valószínű soha senki nem fog olyan magasságokba emelkedni, mint ahol a brit versenyző van. Ezért sem lesz igazából különösebb veszítenivalója a britnek, maximum nem idén szerzi meg nyolcadik vb-trófeáját. Annál inkább lesz veszítenivalója Verstappennek, aki élete első vb-címétől eshet el az utolsó pillanatban. Sőt, a szezon során szinte mindig a holland versenyző járt előrébb a pontversenyben, 

pár versenyhétvégével korábban még 10 pontnál is nagyobb előnye volt, ami az utolsó futamra teljesen elfogyott. 

Az Abu-Dzabi Nagydíj vasárnap 14 órakor kezdődik. Hosszú évek óta nem látott versenyfutás ér véget, és koronázzák majd meg 2021 Formula–1-es világbajnokát. 

Ön szerint Lewis Hamilton vagy Max Verstappen lesz az F1 2021-es világbajnoka?

(Borítókép:  Dan Mullan /  Getty Images)