Sebastian Vettel bejelentette, nem indul el az Orosz Nagydíjon

2022.02.24. 16:26
Sebastian Vettel és Max Verstappen egyaránt az Orosz Nagydíj eltörlését kérik. A négyszeres világbajnok német versenyző sajtótájékoztatón jelentette ki: amennyiben megrendezik idén az Orosz Nagydíjat, ő nem vesz részt a versenyhétvégén.

Az orosz invázió következtében forrong a sportvilág is, hiszen Oroszország aktívan részese a nemzetközi sportéletnek. Mindeközben a száguldó cirkusz mezőnye Barcelonában tesztel, ahol Sebastian Vettel és Max Verstappen egyaránt felszólalt a szeptember 25-re időzített Orosz Nagydíj ellen. 

Az a véleményem, hogy nem szabad elmennem, és nem is fogok elmenni. Ez egy rossz verseny az én hazám szerint. Sajnálom az ártatlan embereket, akik idióta okok miatt halnak meg. Ha egy ország háborúban áll, ott nem szabad versenyezni

– mondta a barcelonai teszten egy sajtótájékoztatón Sebastian Vettel, aki már évekkel ezelőtt őrültnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. 

A négyszeres világbajnok német nem először szólal fel az emberi jogok védelmében. A 2021-es idény során a Magyar Nagydíjon az LMBTQ+-jogokért állt ki, ennek jegyében szivárványos zászlós pólóban térdelt a himnusz alatt, amelyre a Same love feliratot nyomtatták. Szaúd-Arábiában nőknek rendezett gokartversenyt annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a nők elnyomott helyzetére az országban.

Vettel azon kevés élsportolók egyike, aki nemcsak felhívja a figyelmet a társadalmi problémákra, hanem tenni is próbál ellenük.

A regnáló világbajnok Max Verstappen szerint sem szabad olyan országban versenyezni, amely háborúzik. Charles Leclerc, a Ferrari versenyzője is felszólalt, és együttérzését fejezte ki az ukrán néppel, ám ő még nem hozott döntést az esetleges távolmaradásról. 

csütörtök reggel az F1 vezetése közleményben jelezte, hogy „nagyon közelről szemmel tartják az eseményeket”, de jelenleg még semmit sem mozgatnak a szeptemberben tartandó Orosz Nagydíj ügyében.

A Szocsiban rendezett versenyhétvége 2014-ben tért vissza a versenynaptárba, de már akkor is többen felszólaltak a nagydíj ellen, hiszen a 2014-es krími háború sokakat aggasztott. Vlagyimir Putyin előszeretettel mutatkozik a futamon, 2014-től 2018-ig az első helyezettnek járó trófeát ő nyújtotta át a győzteseknek. 

A labdarúgás világában is forronganak az indulatok, hiszen az idei Bajnokok Ligája-döntőt Oroszországban, Szentpétervárott rendeznék. A halasztás kérdéséről holnap tárgyal az UEFA, közben pedig a német Schalke levette a mezéről fő szponzorának, a Gazpromnak a logóját.