Újra élen a Ferrari: Charles Leclerc a pole-ban az idei első időmérőn

GettyImages-1386498078
2022.03.19. 17:23
Szoros volt a harc Max Verstappennel, de a monacói örülhetett. A harmadik helyről Carlos Sainz indulhat a másik Ferrarival. Hamilton kihozta a maximumot az ötödik hellyel a Mercedesből.

A pénteki napon hivatalosan is elrajtolt az F1 2022-es szezonja, amelynek az elején nagyon úgy tűnik, hogy a Red Bull és a Ferrari mehet majd a győzelmekért. Az első két szabadedzésen ugyanis ez a két csapat – főleg a délutáni tréningen – kiemelkedett a mezőnyből, míg a Mercedes látványosan szenvedett.

A szombati, harmadik gyakorlásra viszont mintha találtak volna valamit Lewis Hamiltonék, ugyanis a hétszeres világbajnok a hatodik, csapattársa, George Russell pedig a negyedik helyen zárt, a lemaradásuk nagyjából hat, illetve négy tized volt az edzést megnyerő Max Verstappenhez képest, aki 1.32.544-es idővel zárt az élen. A holland mögött Charles Leclerc (1.32.640) és Sergio Pérez (1.32.791) végzett, tehát továbbra is a Red Bull és a Ferrari csatájáról szólt a hétvége.

Reménykedhetett a jó időmérős szereplésben a HAAS, valamint az Alfa Romeo, a tavalyi év két sereghajtója ugyanis a három élcsapat mögött nagyon erősen teljesített a harmadik edzésen. Nem alakult jól a délelőttje Cunoda Jukinak, aki hidraulikus szivárgás miatt nem tudott részt venni a tréningen az AlphaTaurival. Az időmérő előtt tapasztalt meglátásait csapatunk mérnöke, Dr. Kling Sándor megosztotta velünk.

Cunoda autójának hidraulikus gondja érinthette a féket, a kormányrásegítést, a váltót vagy akár a kuplungot is, ugyanis mind ezen a hidraulikus rendszeren van. Remélhetőleg csak egy csatlakozó a probléma, és nem komolyabb a gond a japán autójával. A célegyenesre vezető kanyarban a Ferrari és a Red Bull kivételével mindenkinek az autója beszitált. Ez jelentősen befolyásolja a célegyenesben elérhető átlagsebességet, így a köridőt is.

A harmadik szabadedzés után jött a hír, hogy a tavalyi utolsó futamon, a mindent eldöntő Abu-Dzabi Nagydíjon történt események vizsgálata után az FIA megállapította, hogy az azóta menesztett versenyigazgató, Michael Masi emberi mulasztást követett el azzal, hogy az újraindítás után nem minden lekörözött versenyzőnek biztosította a körének visszavételét, hanem csak azoknak, akik az első két helyen álló Hamilton és Verstappen között haladtak. A Nemzetközi Automobil Szövetség viszont hozzátette, hogy Masi jóhiszeműen járt el, ugyanis ezzel akarta megakadályozni, hogy a biztonsági autó mögött érjen véget a verseny. Masi pótlását két emberrel oldotta meg az FIA: Niels Wittich, valamint Eduardo Freitas lett a két állandó versenyigazgatója az F1-nek.

Q1

Verstappen nem sokat szórakozott, 1.31.909-cel rögtön az élre állt, majd folytatta remeklését a HAAS párosa is, Magnussen bejött a harmadik helyre, Schumacher pedig a hatodikra. A hollandot végül első számú hétvégi kihívója, Leclerc taszította le az első helyről, a monacói 1.31.471-et ment, bő négy tizedet adva a címvédőnek. Leclerc csapattársa, Sainz is megelőzte a Red Bullt, és bejött másodiknak. Kérdés volt, hogy vajon mit tud a Mercedes, végül Hamilton az ötödik, Russell pedig a nyolcadik helyet csípte el, majd a Mercedes új versenyzője ment még egy kört, amivel elvette csapattársától az ötödik helyet. Az idei első Q1-ben Cunoda, Hülkenberg, Ricciardo, Stroll és Latifi számára ért véget a kvalifikáció.

Q2

Fontos változás tavalyhoz képest, hogy mostantól nem a Q2-ben használt gumival kell rajtolniuk vasárnap a továbbjutóknak, vagyis a legjobb tíznek, hanem szabadon választott keverékkel. Innentől már valóban nem volt takargatnivaló, feltekerték a motorokat, Verstappen pedig 1.30.757-tel robogott át a célvonalon, Leclerc is majdnem hat tizedet kapott a hollandtól, Magnussen pedig tovább remekelt, és negyediknek jött be az első körök után. Végül a Red Bull maradt az élen, de a Ferrari párosa szűk két tizedre megközelítette Verstappent, búcsúztunk Ocontól, Schumachertől, Norristól, Albontól és Zhoutól.

Q3

A kérdés az volt, hogy Verstappen vagy Leclerc húzza be a 2022-es szezon első pole pozícióját. Az első menetet azonban a nevető harmadik, Sainz nyerte, aki 1.30.687-et futva 44 ezredet adott Leclercnek, és 56-ot Verstappennek, nagyon szorosan alakult a csata. Azonban még egy lövése mindenkinek volt, és végül Leclerc 1.30.558-cal megnyerte a szezon első időmérőjét Verstappen előtt, míg a harmadik hely Sainzé lett. 

A Bahreini Nagydíj vasárnap, magyar idő szerint 16.00-kor kezdődik.

(Borítókép: Lars Baron / Getty Images Hungary)

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.