Két új márka is beszáll a Formula–1-be

2022.05.02. 14:14
A Reuters és további egybehangzó értesülések szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess megerősítette azt a régóta fennálló hírt, miszerint a Porsche és az Audi csatlakozik a Formula–1-hez 2026-tól.

Az Audi és a Porsche is a Volkswagen-csoport részét képezik, és mindkét márka aktív résztvevője volt azoknak a tárgyalásoknak, amelyek a Formula–1 új motorgenerációjáról szóltak 2026-tól kezdődően. Diess jelezte, hogy a Porsche tervei a tárgyalások korai szakaszától kezdődően is konkrétak voltak, így a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Red Bull motorprogramjába szállhatnak be.

A nem hivatalos információk már április elején napvilágot láttak a világsajtóban, a hírek szerint ezeket a tényeket erősítette meg a Volkswagen-csoport vezetője. A Reuters arról is beszámolt, hogy Diess nem részletezte a terveket, de annyit elárult, hogy 

több év múlva a Porsche egy hosszú távú együttműködést kíván kialakítani a Red Bull-lal, ami lényegében megegyezik minden sajtóinformációval.

A hírügynökség továbbá ragaszkodik ahhoz a hírhez is, hogy az Audi ötszázmillió eurós ajánlatot tett le a McLaren elé, amely elfogadása esetén nem csupán motorgyártóként szállnának be az F1-be, hanem konstruktőrként. 

A Volkswagen eddig még nem szerepelt a Formula–1-ben, de a Red Bull-csapattal már dolgozott együtt, mindenekelőtt a rali-világbajnokságon. Novemberben egy bennfentes annyit árult el, hogy a Volkswagen szerepvállalása elsősorban azon múlik, hogy az F1 teljesíti-e azt a tervét, amely szerint 2026-ra áttér a szintetikus üzemanyagok használatára.

Az érintett csapatok közül a McLaren partnere jelenleg a Mercedes, míg a Red Bull a Honda erőforrását használja.

(Borítókép: Getty Images)