Leclerc bizakodhat, ő volt a leggyorsabb pénteken Bakuban

2022-06-10T111757Z 623187841 UP1EI6A0VDV3S RTRMADP 3 MOTOR-F1-AZ
2022.06.10. 17:16
Az Azeri Nagydíj első szabadedzését Sergio Pérez, a másodikat Charles Leclerc nyerte. A monacói volt a pénteki nap leggyorsabbja.

Az F1 mezőnye Monaco után ismét egy utcai pályán méretteti meg magát, az Azeri Nagydíjnak a bakui versenypálya ad otthont. Sergio Pérez tavaly győzni tudott itt, ráadásul két héttel ezelőtt Monte-Carlóban sem volt ez másként. A mexikói élete formájában van, ennek megfelelően a Red Bull sem engedi el pilótája kezét a további két évben.

A Baku City Circuit 2016-ban debütált a Formula–1-es versenynaptárban. Hermann Tilke tervezte. A hat kilométeres pályát, az óramutató járásával ellentétes vonalvezetés jellemzi. Az aszfaltcsík karakterisztikáját tekintve rendkívül dinamikus, az egyik leggyorsabb végsebességű pálya a versenynaptárban. Ennek ellenére a kanyarjai trükkösek, néhol 90 fokos szöget zárnak be, így rendkívül élvezetes, ám hatalmas kihívás a pilóták és a mérnökök számára egyaránt.

A Pirelli erre a hétvégére a leglágyabb gumikiosztást biztosítja a csapatok számára. Az időjárást tekintve rekkenő hőségre van kilátás, a Kaszpi-tenger partján fekvő Baku nem sűrűn lát csapadékot, ám a szél erősségével egész hétvégén számolni kell.

Első szabadedzés

Az időjárás Bakuban általában a szebbik oldalát mutatja, 26 fokban rajtolt el az első gyakorlás, a szél viszont jelentős volt.

Mick Schumacher dolgát rögtön motorprobléma nehezítette, a hűtővíz rendesen eláztatta a pályát, VSC szakasz lépett érvénybe.

A vb-tabellát vezető Max Verstappen kezdett az élen, a holland folyamatosan javította a leggyorsabb köreit. A delfinezés most nem csak a Mercedes dolgát nehezítette, szinte az összes csapat az autó orrának jelentős pattogásával küzdött. A Ferrari, a Haas, de minimálisan a Red Bull is szenvedett ettől a jelenségtől.

Nicholas Latifi vélhetően váltóprobléma miatt kényszerült feladni az első gyakorlást, a Williams mentési munkálatainak idejére ismét virtuális biztonsági autós szakasz lépett érvénybe.

Sergio Pérez mindössze 68 ezreddel maradt el világbajnok csapattársától, a második helyre jött fel az edzés félidejében. A Red Bull mindkét autójában motort cserélt, ezt azonban büntetés nélkül tehették meg, ugyanis ezzel még csak a második erőforrásukat használják az idényben.

A Ferrari csapatfőnöke Mattia Binotto kevésbé jó hírt osztott meg, a vörösök a költségvetési plafon miatt most legalább egy hónapig nem fejlesztenek, ami nem túl jó hír Charles Leclerc számára, aki Monaco után a második helyre esett vissza a tabellán.

Valamikorra a Brit Nagydíj környékére készítünk fejlesztéseket, ez július elején lesz esedékes."

– mondta Binotto.

Jött a hajrá, és Sergio Pérez 1:45.476-el vette át a vezetést, Leclerc a második helyre jött fel. Az élmezőnyben más már nem is javított, így Max Verstappen a harmadik helyen futott be. Hatalmas szakadék mutatkozik meg a két élmenő csapat mögött. A Red Bulltól és a Ferraritól több mint egy másodperccel maradt el a többi autó. 

Második szabadedzés

A második gyakorlás rögtön Lando Norris megforgásával kezdődött. Az eset az első szektorban, a hármas kanyarban történt, egy könnyed Y-nal a brit folytatta.

Az első próbálkozások után Charles Leclerc állt az élre, a monacói 1:43.806-os köridővel vezette az edzést. Mögötte csapattársa Carlos Sainz és Max Verstappen volt ekkor.

Az első félórában hagyományosan az időmérős szimulációk zajlottak. Alonso rendkívül jól mozgott lágy keverékeken, parádés időt autózva a negyedik helyre jött fel. Pérez és Verstappen is a gázra lépett, több kevesebb sikerrel, ugyanis Leclerc űridejét közel sem nem tudták megfutni. A mexikói három tizeddel, a holland világbajnok négy tizeddel maradt el a ferraristól.

A versenyszimulációk alatt új gyorsabb körök nem születtek, így a második szabadedzést a hétvége eddigi legjobb idejével Charles Leclerc nyerte, mögötte a két Red Bull végzett, Pérez, Verstappen sorrendben.

Az Azeri Nagydíj programja szombaton 13.00-kor a harmadik szabadedzéssel, majd a 16.00-kor kezdődő időmérő edzéssel folytatódik.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép: Charles Leclerc 2022. június 10-én Bakuban. Fotó:  Murad Sezer / Reuters)