A Red Bull rasszista megnyilvánulás miatt felfüggesztette fiatal pilótáját

vips
2022.06.22. 11:14
Rasszista megnyilvánulás miatt a Formula–1-es Red Bull istálló felfüggesztette 21 éves tartalékpilótáját, Jüri Vipset.

A fiatal észt a barcelonai futam előtti első szabadedzésen már vezethette is a konstruktőri világbajnokságot fölényesen vezető csapat autóját, ezzel ő lett az első, Baltikumból származó pilóta, aki F1-es autót irányíthatott egy versenyhétvégén. 

Erre most egy jó darabig aligha lesz esélye, mivel a csapat azonnali hatállyal felfüggesztette rasszista megnyilvánulása miatt.

Vips kedden a Twitchen streamelte, ahogyan videójátékozott, a nagy lövöldözés közben pedig elhagyta a száját az n betűs szó.

Az osztrák istálló villámgyorsan reagált.

A Red Bull azonnali hatállyal felfüggeszti juniorpilótáját, Jüri Vipset minden, csapattal kapcsolatos tevékenységét illetően, amíg az eset teljes kivizsgálása meg nem történik. Szervezetünk zéró toleranciát folytat a rasszista megfogalmazásokkal és megnyilvánulásokkal szemben, és elítéljük ezt a magatartást

– közölték.

A 21 éves pilóta is hamar érkezett a bocsánatkéréssel.

Szeretnék elnézést kérni a mai élő videó során használt kifejezésemért. Ez a nyelvezet teljesen elfogadhatatlan, és nem tükrözi azokat az értékeket és alapelveket, amelyeket vallok. Mélységesen bánom a tettemet, nem ilyen példát szeretnék mutatni. Teljes mértékben együttműködöm az eset kivizsgálásában

– reagált Vips.

Az észt pilótának a következő megjelenése amúgy a jövő hétvégi, silverstone-i F2-es futamon lenne.

(Borítókép:  Jüri Vips. Fotó:  Dan Istitene – Formula 1/Formula Motorsport Limited via Getty Images)