Vádat emeltek a Forma–1 korábbi vezére, Bernie Ecclestone ellen

2022.07.11. 20:54
Az Egyesült Királyságban vádat emeltek a Forma–1 egyik legismertebb alakja, a 91 éves Bernie Ecclestone ellen amiatt, hogy a gyanú szerint mintegy 400 millió fontnyi értékű, a tengerentúlon lévő vagyonát nem jelentette be.

A Forma–1-es világbajnokságot szervező és irányító cégcsoportot mintegy négy évtizeden át (1976 és 2017 között) vezető Ecclestone ellen már korábban megindult a nyomozás. Most Andrew Penhale brit ügyész közölte:

hétfő délután megtörtént a vádemelés. 

Mindezt megerősítette Simon York, a brit adóhivatal (HMRC) adócsalásért felelős részlegének igazgatója is. Hozzátette: a vádemelésre „egy komplex, nemzetközi bűnügyi vizsgálatot” követően került sor, amely nyomán megállapították, hogy Ecclestone

több mint 400 millió font értékű offshore-érdekeltséget rejtett el a brit adóhivatal elől.

„Az üzenetünk egyértelmű: senki sem úszhatja meg […]. Ebben az ügyben most már a bíróság dönt, mi nem kívánunk a továbbiakban nyilatkozni róla” – tette hozzá Simon York. 

A The Sun szerint Bernie Ecclestone augusztus 22-én áll bíróság elé Londonban. A Forma–1 mágnása jelenleg az Egyesült Királyság 65. leggazdagabb emberének számít 2,5 milliárd font értékű vagyonával. 

Ecclestone nemrég azzal került be a hírekbe, hogy azt mondta: még mindig a barátjának tekinti Vlagyimir Putyint, és kész lenne az életét is feláldozni érte. Ezt megelőzően illegális fegyvertartás miatt tartóztatták le idén májusban.