Egyelőre altat a Red Bull Hollandiában

GettyImages-1242880239
2022.09.02. 17:34
Az F1-es Holland Nagydíj pénteki napján a Ferrari diktálta a tempót. Charles Leclerc nyerte a második edzést, míg délelőtt George Russell volt a legjobb a Mercedes volánjánál. A címvédő, hazai pályán versenyző Max Verstappent váltógond hátráltatta délelőtt, majd délután sem mutatta meg valós tempóját a Red Bull.

Jön az a verseny, amelyet minden holland, illetve Verstappen-drukker várt az idény során, ezen a hétvégén Zandvoortban száguld az F1 mezőnye a Holland Nagydíjon. A tavalyi szezonban is elképesztő hangulat uralkodott az 1985 után 2021-ben visszatérő holland versenyen, ráadásul a hazai kedvenc, Max Verstappen ünnepelhetett a dobogó legtetején. Erre most is óriási sansz lehet, hiszen a Red Bull brutálisan lelépte a mezőnyt a legutóbbi, Belga Nagydíjon, míg a Ferrarit már a Mercedes is elkezdte kóstolgatni, egyértelműen nőtt a lemaradás a bajnoki címért csatázó két gárda között.

Érdekesség, hogy az osztrákok ezen a hétvégén is eltérő padlólemezzel szerelték Verstappen és Pérez autóját, akárcsak Belgiumban. A mexikói az utoljára Silverstone-ban használt verziót használja majd, ami papíron ugyan lassabb, de Pérez azon a konfiguráción kényelmesebben érezte magát az autóban. Verstappen pedig marad a Belgiumban használt változatnál. Ami a gumikiosztást illeti, a Pirelli a C1-C2-C3-as keverékeket hozta el Hollandiába. Nehéz hétvége elé néz a mezőny nemcsak a pálya karakterisztikája miatt, hanem az időjárás is beleszólhat a következő napok alakulásába. Szombatra hatvanszázalékos valószínűséget jósolnak az esőre, míg a vasárnapot már valószínűleg megússzuk szárazon.

1. SZABADEDZÉS

Nem sok csapat hozott újítást Hollandiába. Az Alpine és a Williams módosított első szárnnyal jelentkezett, míg az Alfa Romeo és az AlphaTauri az autó hátulján alakított kissé. Nem is indulhatott volna rosszabbul Max Verstappen hazai hétvégéje, már az első tréning elején leállt alatta a Red Bull, az információk szerint a sebességváltó adta meg magát. Pérez sem volt a helyzet magaslatán, a mexikói az egyik kanyarnál majdnem a falhoz csapta a másik Red Bullt. A Mercedes viszont kiválóan indított Hollandiában, ugyanis George Russell 1:12.455-tel megnyerte az első gyakorlást csapattársa, Lewis Hamilton előtt.

2. SZABADEDZÉS

A két tréning közötti szünetben vált hivatalossá, hogy Oscar Piastri 2023-ban a McLaren versenyzője lesz. A 21 éves ausztrál fiatalember nagy tehetség, 2020-ban az F3-at, 2021-ben pedig az F2-t is megnyerte. Most eljön pályafutásában a következő fontos lépcsőfok Lando Norris csapattársaként. 

Húsz perc után a két Ferrari Sainz–Leclerc sorrendben állt az élen, míg a délelőtt váltóproblémával küzdő Verstappenről jött a hír, hogy büntetés nélkül megúszta a váltócserét. Nem sokkal később Russell lépett fel a második helyre, de bő három tized volt a lemaradása. Hamilton viszont már csak 68 ezredre volt Sainztól. Hosszabb idő után megvillant Leclerc is, aki 1:12.345-tel átvette a vezetést. Nem sokkal az edzés vége előtt Cunoda Juki csúszott ki a kavicságyba, és mivel fennakadt az autója a sóderen, jött a piros zászló. Az újraindítás után érdemben nem történt változás, a Ferrari várhatja a legjobb helyzetben a szombati napot, amelyen előbb a harmadik szabadedzést rendezik 11.00-től, majd az időmérőt 15.00-től.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép: Charles Leclerc az időmérőn. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images)