Szoros harc várható a Mercedes és a Red Bull között Abu-Dzabiban

GettyImages-1244872167
2022.11.18. 15:21
A 2022-es F1-es idényzáró Abu-dzabi Nagydíj pénteki két szabadedzését Lewis Hamilton, illetve Max Verstappen nyerte meg. Szoros csata várható az időmérőre a Red Bull és a Mercedes között, de még a Ferrari is ott lehet a harcban.

Ez az F1-es idény is egy szempillantás alatt elillant. Mintha csak tegnap rajtolt volna el Bahreinben a mezőny márciusban, de máris Abu-Dzabiban járunk, a 2022-es szezon utolsó versenyhelyszínén. A vb-harcok már rég eldőltek, idén Max Verstappen és a Red Bull uralta az F1-et, a Ferrari csak az év elején, míg a Mercedes most, az idény vége felé tudott beleszólni az osztrákok dolgába.

Abu-Dzabiba 2009 óta látogat el a száguldó cirkusz, a mezőny naplementében rajtol, majd villanyfényben teljesíti a versenyt. Eddig Lewis Hamilton büszkélkedhet a legtöbb győzelemmel, a brit ötször nyert itt, de az élete utolsó F1-es versenyére készülő és utána visszavonuló Sebastian Vettel is háromszor ünnepelhetett a dobogó tetején.

A négyszeres német világbajnok személyében az F1 elmúlt 15 évének egyik legnagyobb alakja távozik.

Vettel 2007-ben debütált Robert Kubica helyetteseként, miután a lengyel hatalmasat bukott a kanadai futamon, így a német a rákövetkező Amerikai Nagydíjon a BMW Sauber volánjánál esett át a tűzkeresztségen, ráadásul a nyolcadik helyével pontot is szerzett. Ezt követően az év további részében a Toro Rosso autóját vezethette, és az idény vége felé, Kínában egy kiváló negyedik helyet kaparintott meg, ami a csapat addigi legjobb helyezése volt.

A következő évben már teljes szezont futhatott Vettel, aki Monzában nagy meglepetésre futamot is nyert a Toro Rossóval. Ezt követően 2009-ben a német átkerült a Red Bullba, a többi pedig már történelem… Vettel 2014-ig erősítette az osztrákokat, 2015 és 2020 között pedig a Ferrarinál versenyzett, míg az utóbbi két idényt az Aston Martinnál töltötte. Karrierje során négyszer lett világbajnok, mindannyiszor a Red Bull színeiben (2010, 2011, 2012, 2013), 54 futamgyőzelmet szerzett, 122-szer állhatott dobogón, és 57-szer indulhatott az első rajtkockából.

1. SZABADEDZÉS

Az első gyakorláson ezúttal is sok beugró kapott lehetőséget. Az Alfa Romeónál Robert Kubica, a Red Bullnál Liam Lawson, a McLarennél Pato O’Ward, a Williamsnél Logan Sargeant, az Alpine-nál Jack Doohan, az Aston Martinnál Felipe Drugovich, a Haasnál Pietro Fittipaldi, míg a Ferrarinál Robert Svarcman vezethetett. Sergio Pérez korán a tabella élére állt, a mexikó 1.27:853-as idővel volt az éllovas, ám később a két Mercedes megmutatta, hogy a Brazil Nagydíjon mutatott teljesítményük nemcsak egyszeri ragyogás volt, hanem valóban beértek az év végére. Lewis Hamilton 1.26.633-as körét csak csapattársa, az előző futam győztese, George Russell tudta megközelíteni, de ő is 220 ezredet kapott.

2. SZABADEDZÉS

Vettel kezdte az élen, ám Leclerc 1.26:045-tel átvette a vezetést, majd Verstappen állt az élre 1.25.449-cel, a holland idejét pedig senki sem tudta megdönteni. Nem sokkal később az utóbbi két Abu-dzabi Nagydíj győztese 1.25:146-ra szorította az etalont. Úgy látszik, hogy az év utolsó versenyén igazán jó csatát láthatunk majd a Red Bull, a Mercedes és talán a Ferrari között. Végül a holland maradt az élen a leintésig Russell és Leclerc előtt.

A hétvége szombaton 11.30-tól a harmadik szabadedzéssel, majd 15.00-től az időmérővel folytatódik.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép: Lewis Hamilton a 2022-es Abu-dzabi Nagydíj szabadedzésén. Fotó: Hasan Bratic / Getty Images)