Messze Magyarországon lehet a legolcsóbban Formula–1-es futamot nézni

GettyImages-1242242173
2023.03.17. 09:25
Messze a Formula–1-es Magyar Nagydíjra a legolcsóbbak a belépők a száguldó cirkusz 2023-as futamai közül – derül ki egy toplistából. Ha azonban a helyi átlagkeresetet is belevesszük a képletbe, már rögtön más a helyzet.

A 2023-as Formula–1-es Magyar Nagydíjra egy átlagos, háromnapos belépő 184 dollárba kerül, amely jelenlegi árfolyamon 68 ezer forintot jelent. 

Ez messze a legolcsóbb jegy az idei versenynaptár nagydíjai közül. 

Az f1destinations.com listájából kiderül, hogy például az idei évben debütáló Las Vegas-i versenyhétvégére egy átlagos belépő az 1600 dollárt is átlépi, amely nagyjából 617 ezer forintot jelent. Természetesen ez csak a két véglet, például a szezonnyitó Bahreini Nagydíjra már 265 dollárért is lehetett kapni háromnapos jegyet, míg például a monzai Olasz Nagydíjra 350 dollárért cserében lehet belépőhöz jutni. 

A felmérésben hozzáteszik: idén átlagosan 508 dollár ellenében látogatható egy F1-futam, ami 56 százalékos áremelkedést jelent 2019-hez képest.

A mogyoródi versenyhétvége különösen alacsony árát más megvilágításba helyezi a helyi átlagkeresetek összege. Ha az adott országbeli átlagkeresetet is belevesszük a képletbe, vagyis megvizsgáljuk, hogy a helyi rajongók számára mennyire elérhető árú egy F1-belépő, akkor már közel sem olyan rózsás a helyzet: 

Magyarország csak a tizennegyedik a huszonhárom ország közül.

A magyarországi átlagkereset 16 százalékáért cserébe juthatnak a rajongók háromnapos belépőhöz a Magyar Nagydíjra. Ebben a viszonylatban a listavezető Szingapúr, ahol a helyiek átlagkeresetük mindössze 6 százalékért vásárolhatnak jegyeket a Szingapúri Nagydíjra. A legrosszabb pedig Azerbajdzsánban a helyzet, az Azeri Nagydíj háromnapos belépői a helyi átlagkereset 67 százalékába kerülnek idén. 

A Magyar Nagydíjat idén július 21. és július 23. között rendezik. A 2023-as versenynaptár következő hétvégéje Szaúd-Arábiában lesz, a szabadedzések már a mai napon, kora délután elkezdődnek. A futamot vasárnap, 18 órakor rendezik.   

(Borítókép: Getty Images)