A Mercedes meglepte a mezőnyt, de Verstappen indulhat az élről Ausztráliában

GettyImages-1478640736
2023.04.01. 08:38
Az F1 mezőnye már a harmadik futamra készül a szezonban, ezúttal Ausztráliába látogatott a száguldó cirkusz. A magyar idő szerint kora reggel megtartott kvalifikációt szoros csatában Max Verstappen nyerte, némi meglepetésre a két Mercedes előtt: a kétszeres világbajnok holland mellől George Russell, mögülük pedig Lewis Hamilton indulhat.

Az első és a harmadik szabadedzésen a címvédő Max Verstappen volt a leggyorsabb, a második gyakorlást viszont Fernando Alonso nyerte, ráadásul az élmezőny eléggé egyben volt, így izgalmas időmérőre volt kilátás.

Q1

Alonso kezdte legjobban a kvalifikáció első szakaszát a melbourne-i aszfaltcsíkon, amelyet Logan Sargeant piruettje is színesített, amelyet nem sokkal később Sergio Pérez hibája miatt rövid időre meg is szakítottak – a mexikói elásta magát a kavicságyban. A mentést követően Alonso és Verstappen cserélgette egymás között a legjobb időt, őket a két Mercedes, Hamilton és Russell követte.

Végül a címvédő holland zárt az élen, az utolsó pillanatban nagyot javító Russell előtt, majd majd Hamilton, Ocon és Alonso volt a sorrend. A Q1-et követően Piastri, Csou, Sargeant, Bottas és Pérez esett ki.

Q2

A második szakaszt a két Aston Martin kezdte a legjobban, akiket a két Ferrari taszított le ideiglenesen az élről, majd jött Verstappen, aki itt is átvette a vezetést. Az utolsó öt percben Lando Norris a kavicságyat is megjárta, miközben a kétszeres holland világbajnok tovább faragott a legjobb időn, akit ezúttal sem tudtak megelőzni.

A címvédő mögött Alonso és a két Ferrari jutott tovább az első négy helyen, méghozzá Sainz–Leclerc-sorrendben. Nagy meglepetésre az ötödik helyen Hülkenberg ment be a Q3-ba, ami pedig a kiesőket illette: Ocontól, Cunodától, Norristól, Magnussentől és De Vriestől búcsúztunk.

Q3

Az utolsó, legizgalmasabb szakasz elején már alaposan lógott az eső lába a levegőben, úgy tűnt tehát, hogy a pilóták még száraz pályán futott, első gyors körei bizonyulhatnak majd mérvadónak. Ezúttal is Verstappen autózta a legjobb időt, akit Hülkenberg és Gastly követett, ám a semmiből előhúzott valamit a régiből a hétszeres vb-győztes és mindenkit maga mögé utasított.

Az égi áldás megkímélte az időmérőt, a szemerkélő eső legalábbis nem zavarta meg a versenyzőket, Verstappen pedig visszavette a vezetést, igaz, csupán kilenc ezreddel volt gyorsabb brit riválisánál. 

Aki végül meggyőző fölénnyel szerezte meg az első rajtkockát, 1:16.732-es időt repesztett a Red Bull-lal.

A második és harmadik helyre viszont nagy meglepetésre a Mercedesek értek oda, viszont Russell megelőzte Hamiltont, így ő lesz majd ott az első sorban a holland mellett a holnapi futamon.

A negyedik helyen Fernando Alonso végzett, mögötte pedig Sainz, Stroll, Leclerc, Albon, Gasly és Hülkenberg lett a végső sorrend. Ezzel az idei harmadik futam időmérőjén is az osztrák istálló egyik pilótája bizonyult a leggyorsabbnak, de talán most közelebb vannak a riválisok a konstruktőri vb-címet bitorló csapathoz, mint Bahreintben és Szaúd-Arábiában.

Az 58 körös Ausztrál Nagydíj magyar idő szerint vasárnap 7.00-kor rajtol majd el.

(Borítókép: Max Verstappen. Fotó: Robert Cianflone / Getty Images)