Polak - venger dva bratanki

2000.03.29. 19:04
Újabb megmérettetés előtt áll az ezerszer elátkozott magyar labdarúgás. Alig két nappal az után, hogy hivatalossá vált a magyar labdarúgók profizmusa, a legjobbak legjobbjainak bizonyítaniuk kell. Ezúttal Debrecenben, Lengyelország ellen

A Cívisvárosban tombol a futball-láz. Kétezer fanatikus (a jelző gyenge, hisz szuperlatívuszokról kellene beszélni) szurkoló nézte végig a magyar válogatott edzését. Utoljára talán a nyolcvanas évek elején lehetett ekkora az érdeklődés, de akkor még volt kinek szurkolni. Az igazi hazafiakat azonban nem lehet eltántorítani, tuti telt ház lesz az Oláh Gábor utcában, zászlóerdővel, füstbombával, élőképpel.

Pedig a Bicskei-bébik az elmúlt időszakban nem kényeztették el a közönséget. Tavaly csak Liechtensteint és Azerbajdzsánt sikerült legyőzni, sőt, az előbbi otthonában csak egy gól nélküli ikszre futotta. Az utolsó két meccsen gólt sem sikerült rúgni, s, aki látta a portugálok és az ausztrálok elleni szenvedést megfogadta, hogy egy ideig kiiktatja a válogatott meccseket a programjából. A lisszaboni Eb-selejtező elbukása ugyan benne volt a pakliban, de, hogy tíz ember ellen még gólhelyzetre sem futotta, már jelzett valamit. A "Socceroos" viszont meglehetősen középszintű csapat benyomását keltette, semmi flikk-flakk, orron táncoltatott labda, csak simán rúgtak három gólt. Mi kettőt a kapu felé...

A várható összeállítások

Magyarország: Király (Hertha BSC - német I. osztály) - Fehér (Geel - belga I.), Sebők V. (Waldhof Mannheim - német II.), Hrutka (1. FC Kaiserslautern - német I.), Mátyus (Energie Cottbus - német II.) - Erős K. (MTK-Hungária), Halmai (MTK-Hungária), Lendvai M. (Geel - belga I.) - Lisztes (VfB Stuttgart - német I.), Illés (MTK-Hungária) - Tököli (Dunaferr).

Lengyelország: Dudek (Feyenoord - holland I.) - Klos (AJ Auxerre - francia I.) - Waldoch (Schalke 04 - német I.), Zielinski (Legia Warsawa), Zewlakow (Excelsior Mouscron - belga I.) - Karwan (Legia Warsawa), Zcebel (Lierse - belga I.), Swierczewski (SC Bastia - francia I.), Krzynowek (1. FC Nürnberg - német II.) - Gilewicz (Tirol Innsbruck - osztrák I.), Reiss (MSV Duisburg - német I.).

De félre a múlttal, minden mérkőzés új remény a felemelkedés felé. Igaz, hogy továbbra sincs életképes csatár a keretben, a csapat legjobbja a kapus, a meghatározó játékosok a belga bajnokság alsóházában és a Bundesliga kettőben játszanak (ha játszanak), a magyar bajnokság sztárjait pedig hétről-hétre láthatjuk, miként muzsikálnak, de hátha.

Az ellenfél ezúttal nem szupergárda, legnevesebb tagja a kísérőként érkezett egykori Juve-sztár, Zbigniew Boniek. Nekik sem úgy sült el az Eb-sorozat, ahogy várták, náluk is kaotikus a helyzet, a szövetségi kapitány haragban van a legjobb játékosokkal, akik nincsenek is a keretben. Egyszóval éppen megfelelőnek tűnnek.

Ráadásul a statisztikák is mellettünk szólnak. Eddig tizenegyszer voltunk pályaválasztók, s lengyelek még pontot sem szereztek. Debrecenben eddig három válogatott meccs volt (ebből egy olimpiai selejtező), a mérleg szintén százszázalékos. (Félő, hogy egyre nehezebb lesz olyan helyet találni az országban, ahol még mellettünk állnak a statisztikai mutatók. Bár nem muszáj városban játszani...)

A múlt a miénk, a jövő pedig mindkét csapat számára bizonytalan. A cél az önbizalom növelése. Szinte egymásnak vannak teremtve. Ahogy eddig már oly sokszor a múltban: magyar - lengyel, két jó barát...  • Hírek
  • Megtakarítás