Meglepő spanyolok

2000.04.05. 23:28
A keddi papírforma eredmények után igencsak meglepő kilencven percekkel folytatódott a Bajnokok Ligájának küzdelemsorozata. Az előzetes latolgatások alapján esélyesebbnek vélt két együttes, a Barcelona és a Lazio egyaránt vereséget szenvedett, és ezzel meglehetősen nehézzé tette a maga számára az elődöntőbe jutást.

A Valencia legázolta a Laziót
Több mint harmincezer fanatikus angol szurkoló várta szerda este, hogy kedvenceik legyűrjék a BL egyik elsőszámú esélyesét, a holland válogatottra épülő Barcelonát. Arra azonban az legelvakultabb londoniak sem számítottak, hogy csapatuk az első negyvenöt percben kiüti a katalánokat. A kötelezőnek számító tízperces ismerkedés után hirtelen beindult a kék henger.

Zola mesterien csavart egy húszméteres szabadrúgást Hesp kapujának jobb oldalába, majd még magukhoz sem tértek a vendégek, amikor Tore Andre Flø mattolta laza bokamozdulattal a holland portást. Hogy teljes legyen a meglepetés, arról újfent a hórihorgas norvég gondoskodott: egy kiugratást követően hanyag eleganciával emelt a kétségbeesetten kirohanó lapus mellett-fölött a jobb sarokba. Vialli mester nem hitt a szemének, s ugyanez volt elmondható a Fradi-gyűlölő van Gaalról is - csak ellenkező előjellel. Amíg az egykori olasz csatárklasszis örömtáncot lejtett az oldalvonal mellett, addig holland kollégája vöröslő fejjel üldögélt az egyre kényelmetlenebbé váló kispadon.

Zola és Flo öröme
A második félidőben visszavett az iramból a Chelsea, de játékosai rendkívül szervezetten védekeztek, s ügyesen tartották a labdát. A Barcelona erőlködött, s tette mindezt nemcsak azért, hogy a számára rendkívül csúf eredményen javítson, hanem, hogy legyen egyáltalán értelme a két hét múlva esedékes visszavágónak. A katalán gárda klasszisát mi sem bizonyítja jobban, hogy a hazai védelem egyetlen megingását ki tudta használni: Rivaldo beadását többen elvétették, így az Figo elé kerülhetett, s a portugál középpályás a bal sarokba lőtt. A gól nem sok változást hozott a találkozó menetébe, a Chelsea tartotta előnyét, a Barca szenvedett, így nem csoda, hogy nem is változott az eredmény, melyről nehéz megmondani, hogy kinek hozza meg a továbbjutást.

Még a Barcelonánál is rosszabbul járt a Lazio, mely az idei BL egyik meglepetéscsapatához, a Valenciához látogatott. Mire a rómaiak konstatálták, hogy elkezdődött a mérkőzés, már kétgólos hátrányban voltak: Angulo a második, míg Gerard a negyedik percben mattolta Marcheggianit, s innentől az utolsó KEK győztese csak futott az eredmény után. Az olasz futball új üdvöskéje, az ifjabbik Inzaghi, Simone ugyan szépített a 27. Percben, de a szünetre már újra kettőre nőtt a különbség, Gerard ugyanis ezen az estén nem ismert kegyelmet.

Eredmények

Chelsea FC - FC Barcelona 3-1 (3-0)
Gól: Zola, T. A. Flø (2) ill. Figo.

CF Valencia - SS Lazio 5-2 (3-1)
Gól: Angulo, Gerard (3), C. Lopez ill. S. Inzaghi, Salas.

A második félidőre esett valamelyest az iram, legalábbis az első húsz percben. A Valencia óriási kedvvel játszott, s ez Gerard harmadik találatában mutatkozott meg számszerűleg. Elúszni látszott tehát a Lazio továbbjutása, de Salas gólja három perccel a lefújás előtt visszahozta a római reményeket. Jött azonban Lopez, vagy ahogy Valenciában nevezik Claudio, s a lefújás előtt visszaállította a háromgólos különbséget. A továbbjutás persze nem dőlt el, de az biztos, hogy a Lazionak nagyon meg kell szenvednie az elődöntőért. De ehhez nagyon nagyot kellene javulnia.


  • Tippek
  • Biztosítás