Futballfanatikusok az interneten

2000.04.18. 16:45
A hétvégi Fradi-Újpest szurkolói balhé kapcsán újra előtérbe kerültek a magyarországi ultra-, és keményebb kiadásaik, a huligáncsoportok. Ezúttal azt próbáltam megvizsgálni (persze a teljesség igénye nélkül, hisz lehetetlenség az összes ultra-oldalt fellelni) hogy mennyire használják ki az Internet adta szabadságot és lehetőségeket a hazai szurkolói csoportok.

Kép az UTE Korps oldaláról
A PNB-s csapatok szurkolói közül egyedül a váci ultrákról nem találtam semmit, a többi csapatot legalább egy társaság képviseli. Az igazán kemény fiúk közül a ferencvárosi ,,kettes szektor"-nak nincs saját oldala, de azt hiszem nekik nem is kell reklámozniuk magukat - elég közismertek. Az újpesti és kispesti huligánoldalakon rengeteg neonáci és fasiszta jelképet találunk: a csoportok nem titkolják el beállítottságukat.

Az oldalak állandó velejárói a különböző ördögfejes, szörnyes és egyéb brutálisabb mesefigurát felhasználó hátterek. Szintén mindenkinél megtalálható a csoport múltját és jelenét bemutató esszé, az igazán maximalisták ezen kívül szeretnek eldicsekedni hőstetteikkel, kit, hol, mikor, hogyan vertek-futamítottak meg.

,,A legrégibb magyar ultraoldal" büszke cím tulajdonosa a ferencvárosi érzelmű Greenternet, akiknek zászlója minden FTC mérkőzésen látható. Az fradisták ezen csoportjának oldala azért is külön említést érdemel, mert az általános tudnivalók mellett többek közt Fradi-múzeum és saját levelező-program is található rajta. Az ősi ellenfél újpestieknek is van egy nevezetes oldala (az ,,on-lila"), melyre csak teljes névvel és címmel lehet bejelentkezni - cserébe rendszeresen hírlevelet küldenek.

Az ultraoldalak állandó rovatai a ,,képcsarnokok", ,,fotóalbumok", melyeken az ultrák által korábban bemutatott koreográfiák köszönnek vissza. A huligánoldalakon a ,,dizájnos képeket" utcai jelenetek helyettesítik, amin a csuklyás alakok vonulgatnak - nem ritkán rendőri kísérettel -, és vérfagyasztóan keménynek néznek ki.

A Hungarian Ultras kezdőoldala
Az igazán jól megszerkesztett oldalakon a csoport nótái is meghallgathatók (mp3), sőt ajándékshop is működik, ahol az egyesülettel és a csoporttal kapcsolatos tárgyakat lehet megvásárolni. Természetesen az Interneten is megmutatkozik, hogy mely társaság kivel haver, vagy ellenség, ennek megfelelően rengeteg gyalázkodás is olvasható, viszont a linkgyűjteménybe bekerülnek a konkurencia elérhetőségei is. Az egyik legnézettebb magyar sporttémájú oldal a Hungarian Ultras, melyen a különböző egyesületek szurkolói mellett a magyar válogatottal kapcsolatos képek is találhatók.

Összegezve: jóvak több ultraoldal van az Interneten, mint ahány szurkolói csoport jár a meccsekre. A legmókásabbak azok a csoportok, melyeknek saját bevallásuk szerint is csak 5-10 tagja van, de történelmük-történeteik oldalakra rúgnak. Valószínűleg a nagyobb csoportok oldalai sem közösen szerkesztettek, hanem egy magát közéjük tartózónak valló egyén szerkeszti. A legnagyobb hiba, mely a legtöbb oldallal kapcsolatban felróható, hogy rendkívül ritkán frissítik őket, sőt akadnak olyanok is, melyekre láthatóan hamar ráuntak készítői. Mindezektől függetlenül jó lenne, ha a foci lenne hasonló színvonalon.  • Bérelnék
  • Bankszámla