PNB-ből újra NB I.

2000.05.04. 18:41
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége csütörtöki ülésén elfogadta a Hivatásos Alszövetség (HLASZ) javaslatát a bajnokság átalakításáról. A 2000/2001-es idényben 16 csapat kezdi el a küzdelmeket a legmagasabb osztályban, a második szakaszban azonban már csak 12 együttes küzd a bajnoki címért. A sorozat neve PNB helyett újra NB I. lesz.
A 2000/2001-es idényben a legmagasabb osztályban két szakaszban bonyolítják le a labdarúgó-bajnokságot. Az elsőben 16 csapat vesz részt, két nyolcas csoportba osztva, amelyekben oda-vissza alapon, körmérkőzéssel döntik el a helyezések sorsát. Az A-csoportba kerül a PNB 1., 4., 5., 8., 9., 12., 13. és az NB I 2., a B-be a PNB 2., 3., 6., 7., 10., 11., 14. és az NB I 1. helyezettje.

"Jelenleg körülbelül háromezren élnek jól a sportágból, ezt a számot hatszázra kell csökkenteni."

Demján Sándor
Mindkét csoportból a legjobb 6-6 együttes kerül be a második - tavaszi - szakaszba, azaz a 12 csapatos NB I-be. Annak érdekében, hogy az őszi első szakasz is "tétre menjen", az első hat helyen végzők az alábbi pontszámok viszik magukkal: az első 12, a második 10, a hatodik 2 ponttal indul. Ismét oda-vissza alapon találkoznak egymással a csapatok és a kialakult sorrend lesz az NB I hivatalos végeredménye. A legjobb öt együttes a tévéközvetítési jogok értékesítéséből pénzdíjban részesül. Az első helyezett legfeljebb 40, a második 30, a harmadik 20, a negyedik 10, az ötödik maximum 5 millió forintot kap.

A másodosztályban - melynek neve NB I/B lesz - az élvonalhoz hasonlóan nyolcas csoportokban kezdődnek el a küzdelmek. A négy nyolcasból a legjobb öt együttes, kiegészülve az NB I első szakasza után búcsúzó gárdával, folytatja a küzdelmeket.

Demján Sándor, a HLASZ elnöke kijelentette: a klubok működését úgy kell átalakítani, hogy az megfeleljen a nemzetközi üzleti szabályoknak. Ez azt jelenti, hogy tisztázni kell a tulajdoni viszonyokat, a tulajdonosoknak pedig kötelező igazolni: honnan van pénzük.

"Tisztázni kell a tulajdoni viszonyokat, a tulajdonosoknak pedig kötelező igazolni: honnan van pénzük!"

Demján Sándor
Demján hozzátette, a tiszta viszonyok megteremtéséhez elengedhetetlenül fontos a nevezési és részvételi feltételek szigorítása. A jövőben csak azok a sportszervezetek vehetnek részt a bajnokságban, amelyek a nevezési határidőig írásos nyilatkozatot adnak arról, hogy százszázalékos tulajdonosai valamennyi labdarúgónak, játékosai részt vettek a Sportkórház élettani felmérésén, ezenkívül vállalják: a küzdelemsorozat teljes időtartama alatt nem lesz köztartozásuk.

Minden bajnoki mérkőzés előtt egy utánpótlás-találkozót kell rendezni, ami azt a célt szolgálja, hogy a közönség két mérkőzést nézhessen végig, illetve a fiatal játékosok számára lehetőséget biztosítson a nyilvános szereplésre.

- Az első év célja, hogy stabilizáljuk a klubok gazdasági helyzetét, 2003-ig lassú fejlődésnek kell bekövetkeznie, ami a nézőszám növekedésével fog együtt járni - mondta Demján. - 2003-tól a magyar labdarúgásnak klub- és válogatott szinten is az európai középmezőny élére kell kerülnie. Jelenleg körülbelül háromezren élnek jól a sportágból, ezt a számot hatszázra kell csökkenteni. A stadionok kihasználtsága pillanatnyilag 8.5 százalékos, egy idényben 1.2 millióan járnak meccsekre, 3 év múlva kétszer ennyien lesznek a lelátókon. Magyar együttesnek akkor lesz esélye bejutni a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeibe, ha éves költségvetése el fogja érni az 1 milliárd forintot. A leggazdagabb magyar egyesületek most 350 millió forintból gazdálkodhatnak.

Forrás: MTI  • Tippek
  • Babaváró hitel