Irány a spanyol házidöntő

2000.05.11. 13:20
A Real Madrid kedd este óta már páholyból figyelhette, melyik hazai riválisa ellen készülhet a párizsi döntőre. A szerdai mérkőzés esélyese a Barcelona volt, de a továbbjutásban inkább a Valencia bízhatott. Hector Cúper edző csapatának csak arra kellett figyelnie, ne kapjon ki három nullára.

Az újfajta BL lebonyolítás első hátránya tavaly derült ki, amikor a Manchester úgy nyerte meg a Bajnokok Ligáját, hogy nem volt bajnok. Idén még rosszabb lesz a helyzet, mert egyazon ország két csapata játssza majd a döntőt - a BL kicsit spanyol belüggyé alakult a végére. Ráadásul, mivel a Valencia jutott a párizsi fináléba - amire valljuk be a sorozat elején kevesen számítottak -, két olyan csapat találkozik, mely nem bajnokként, hanem csak helyezettként került a Ligába.

A BL már rég nem a játékról, hanem a pénzről szól, már rég nem a valódi játékerő alapján kerülnek oda csapatok, hanem az ország futball-lobbijának erőssége alapján. Mert különben hogyan fordulhatna elő, hogy a tavaly elődöntőt játszó Dinamo Kijevnek ugyanakkor, az előselejtező első körében kellett elkezdenie az idei küzdelmeket, mint az MTK-nak, míg a holland bajnokság második helyezettje, a nem túl acélos Willem II. egyből a ligában indult. Sőt, a holland bajnokság harmadik helyezettje is csak a selejtezők második körében kapcsolódott be a küzdelmekbe. (Ezúton köszönthetjük a szintén világhírű Heerenveent, mely második helyével a Willem méltó utóda lesz.)

Emlékeztető

Bajnokok Ligája elődöntők

Bayern München - Real Madrid 2-1 (1-1)
Gól: Jancker, Elber ill. Anelka
Továbbjutott a Real 3-2-vel

Barcelona - Valencia 2-1 (0-0)
Gól: F. de Boer, Cocu ill. Mendieta
Továbbjutott a Valencia 5-3 -mal

Az UEFA remek kezdeményezése lassan a visszájára fordul. Idén a tizenhat között újabb csoportmeccsekre került sor, ami senkinek nem volt igazán jó, hisz a negyedik forduló után már lehetett tudni, ki jut tovább, lehetett számolgatni, és a meccsdömping fásulttá tette a szurkolókat is. (Nemegyszer fél és negyedházak előtt zajlottak a mérkőzések.) A sorsolásnak köszönhetően sikerül kiszűrni a keletieket, persze, hogy ne érje szó a ház elejét egy-egy ,,Osszi" túlélheti az első kört.

Az elsődleges céllá nem a diadal vált, hanem a pénz, a reklámbevételek növelése, mely arra kell, hogy a nagyok ne hozzák létre az európai Szuperligát, ami által fölöslegessé, de legalább is veszteségessé válna, a bajnokok vetélkedése. Inkább beengedik a gyengébb nyugatiakat, csak nehogy a legjobbak eltűzzenek a kiváltságosok ligájába. Mi pedig nézhetjük az állandó spanyol-olasz-német-angol körtornává alakuló Bajnokok Ligáját.

A szakadék minden egyes kiírással tovább fog bővülni a gazdag gigaklubok és a keleti nevelőklubok közt. Az EU-tag országok klubjai teljes identitászavarral küszködnek, míg a szegény rokon örül, ha meg tudja szerezni saját bajnokságának legjobbjait, akiket a következő évtől már valamely nagy mezében láthatunk. Éljen az egységes európai foci! Éljen a Bosman-szabály! Nesze neked Coubertin...  • Hírek
  • Személyi kölcsön