11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Ez lenne a csapat?

2000.06.03. 20:35
Sporttörténelmi tettet hajtott végre a magyar válogatott, ugyanis a mieink először verték meg Izrael legjobbjait. A Fáy utcában öt perc alatt dőlt el a mérkőzés, ugyanis a második félidő elején ennyi idő kellett a két hazai gól megszerzéséhez.
Füttykoncerttel kezdődött a mérkőzés. Most kivételesen nem saját csapata ellen tüntetett a hazai közönség, hanem az izraeli himnusz alatt volt, ha nem is fülsüketítő, de zaj. A kultúrától ez messze van, a balkánhoz közel. Pedig most nem is a bajnoki cím volt a tét (emlékezetes: a Dunaferr - MTK PNB-s meccsen a ,,derék" újvárosiak ,,Magyarországnak magyar bajnokot!" transzparenssel jelentek meg). Az antiszemita, rasszista megnyilvánulások egyébként a mérkőzés egészében jelen voltak, néha csak olaj volt a tűzre a hangosbemondó felhívása, miszerint inkább a magyarokat buzdítsák.

A kezdőrúgást a nyolcvanadik életéve felé közeledő legenda, Illovszky Rudolf végezte el. Ez csak azért érdemel említést, mert az egykori kapitány egy labdaérintésével - kis túlzással - több jó passzal vétette észre magát, mint néhányan a pályán lévők közül. Na de ez a magyar válogatott már a fiatalokra épül, ,,nincsen számodra hely", mondhatjuk az idősebbeknek. És épül a csapat, szépül a játék, hiszen a cél nem a győzelem, hanem a felkészülés. A felkészülés a VB-selejtezőkre, a szeptemberben az Olaszok elleni meccsel kezdődő sorozatra.

Hogy állna a vár, az nem látszott az első félidőben, ugyanis erőtlenül támadott válogatottunk. Néhány Hrutka szabadrúgáson kívül nem volt helyzetünk. Szerencsénk viszont igen. Méghozzá azért, mert az ellenfél sem volt csúcsformában. Vagy ha mégis, akkor nem csak magunkat kell sajnálni és nem csak nekünk kell szégyenkezni nemzeti tizenegyünk miatt.

A második játékrész első öt percében eldöntöttük a találkozót. Előbb a szünetben beállt Lisztes Krisztián adott pazar labdát - első labdaérintésre - a ,,jövő nagy reménységének", Illés Bélának, aki ellentétben a korábbi válogatott mérkőzésekkel most nem hibázott. Aztán hat perc múlva az MTK játékosa gólpasszt adott, az alapvonalról fejelte vissza a labdát, amire Horváth Ferenc érkezett.

Egy csatárt tehát már talált Bicskei Bertalan, hiszen Horváth az utóbbi három meccsén négy gólt szerzett a címeres mezben. Éktársa azonban még mindig nincsen, hiszen Preisinger után Fehér Miklós sem vált be. Talán Tóth Mihályt kellett volna hazahívni a nyaralásáról, ez ugyanis 1992-ben a jelenlegi izraeli kapitánynak, Richard Möller-Nielsennek bevált. Az akkor a dán válogatottat irányító szakvezető csapata ugyanis a tengerpartról Svédországba átruccanó játékosokkal nyert Európa-bajnokságot. (Tóthot a kapitány a B-válogatott szerdai meccse után szerette volna behívni, de a korábbi kérések ellenére a Fradi csatára másnap elutazott ,,"jól megérdemelt" pihenésére)

A hosszabbításban természetesen jött a menetrendszerinti bekapott gól. Szerencsére most csak egyet kaptunk, Balili első válogatottságát ünnepelte egy fejes találattal. Ezen azonban már meg sem lepődtek, inkább csak kínjukban mosolyogtak a nézők. A gólokon kívül nagy helyeztek nem akadtak, a kapitány valószínűleg örül a győzelemnek, látja a jövő csapatát és hisz a leendő sikerekben. Másképp nem lehet. Valószínűleg a csapatépítéshez tartozott az is, hogy a 93. percben (!) pályára léphetett Salamon Miklós, aki debütálása miatt halasztotta el esküvőjét. Igaza volt, mert bár azt nem tudom, hogy ennek a fellépésnek örül-e jobban, de ez mindössze 53 másodpercig tartott.

Magyarország - Izrael 2-1 (0-0)
Fáy utca, 6000 néző.
Vezette: Siric (Berger, Strugacevac - mind horvátok)
Magyarország: Király - Sebők - Hrutka, Dragóner - Fehér Cs. (Korsós a 64. percben), Lendvai (Lisztes a szünetben), Illés, Halmai, Hamar (Salamon a 94. percben) - Horváth, Fehér M.(Egressy a 79. percben) Szöv. Kap.: Bicskei Bertalan
Izrael: Cohen - Almosninho (Badeer az 54. percben), Benado, Selah, Keisi - Talkar (Bachan a szünetben), Telesnikov (Ben Dayan a 79. percben), Nimni - Berkovic, Tikva (Balili a 79. percben) - Katan. Szöv. Kap.: Richard Möller-Nielsen
Gólszerző: Illés a 46., Horváth az 51., Balili a 92. percben
Sárga lap: Telesnikov a 21. percben


  • Hírek
  • Bankszámla