Gyöngyöt a disznók közül II.

2000.07.07. 13:47
A vasárnap véget ért Európa-bajnokság méltánytalanul árnyékot vetett kis hazánk kies vetélkedésére, pontosabban annak előkészületeire, az átigazolási időszakra. Szinte a legnagyobb érdektelenség közepette bizniszeltek élcsapataink mindenhatói, míg a sportmunkatársak az edzőtáborokban izzadtak. Próbált már valaki 45 fokban ultizni?
Az NB I. két csoportjából a ,,B" jelzésű tűnik erősebbnek, köszönhetően a bajnoki idény vége után elfogadott - kontra, rekontra, szubkontra, ultimó jellegű - óvásnak, mely egy bizonyos Kerényi nevű klasszis jogosulatlan szereplése körül robbant ki a Haladás és az UTE között. A Hali végül három ponttal gazdagodott, és ezzel megfosztotta a futballkedvelőket két jó kis Fradi-Újpest balhétól. A két csapat szurkolóinak így duplán kell szorítaniuk, hogy kedvenceik az első hat között végezzenek, mert különben a tavasszal is utcai harcok nélkül maradhatnak. És ki élné ezt túl?

Sallói újra itthon
Eme kis visszatekintés után nézzük, kiktől várják a színvonal megtartását - emelkedésről csak lázálmokban lehet szó - a B csoport együttesei. Debrecenben edzőváltással kezdődött a felkészülés: Garamvölgyi Lajos helyére a Vasasnál kegyvesztetté vált Komjáti András érkezett, akit a szurkolók egyelőre szívből utálnak. Az heves érzelmeknek egy majd' húsz éves eset az oka, amikor Komjáti egy Vasas-Loki összecsapáson lerúgta a helyi kedvencet, Kerekest, aki így kimaradt a válogatottból, s helyére egy Vasas-játékos került. Régi ügy, de a cívisvárosi szurkolók olyanok, mint a maffia: nem felejtenek. Ennek ellenér4e Komjáti belevetette magát a munkába, ennek megfelelően szépen bővülget a keret. Jött a Haladás üdvöskéje, Balassa Péter (ő lőtte azt az emlékezetes láthatatlan gólt, ami átszakította a hálót - erre a játékvezető kirúgást ítélt...), az egykor a német juniorválogatottban brillírozó Thorsten Flick a Bundesliga kettőből (igaz sérülése miatt több mint egy évet kihagyott), Hanák Siófokról és Alekszics a Vojvodinából. Mellettük nem kevés valutához is jutott a klub, ugyanis féléves vajúdás után a Dinamo Kijev elvitte Bodnár Lászlót.

Egy évet bírt Magyarországon Henk Ten Cate. Az MTK a következő idényt már nélküle kezdi, de a vezetőedzővé előlépett eddigi pályaedző, Pölöskei Gábor garantálja a holland iskola folytatását. Az erősítésekre szokás szerint kinyílt Várszegi Fotex-vezér feneketlennek tűnő bugyellárisa, így nem meglepő, hogy a tavaly három egyeneset rúgó játékosok nagy része a Hungária körútra került. Név szerint Bükszegi, Füzi Ákos, Ferenczi, Szilveszter, Vlaszák és Végh került a legbőségesebb magyar húsosfazék közelébe. Érvágást jelenthet, hogy a hazai szinten kiemelkedő képességű (határainkon túl ez már mást jelent) Halmai Gábor Izraelbe igazolt, bár az érte kapott egymillió dollár vélhetően fedezte a fentebb felsoroltak elcsábítását. A holland szakszemmel figyelő Pölöskeinek viszont nem kellett a ghánai Ansah, aki tagja hazája válogatottjának, mellesleg az elmúlt három évben az év focistája is volt hazájában...

Halmai Gábor Izraelbe igazolt
Gondban van a Nagykanizsa, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy be tudják szerezni az induláshoz szükséges igazolásokat, mely gazdasági biztonságukat hitelesítené. Ennek ellenére próbálkoznak a kanizsaiak, de a három új érkező (a szombathelyi Nagy Csaba, a debreceni Zahorecz és a macedón Toleszki) vélhetően nem tudja pótolni az öt távozót, bár állítólag vannak még nevek a kalapban. Zalában maradva a ZTE következik a sorban, ahol Glázer Róbert dirigálja a felkészülést. Az egykori - négymeccses -szövetségi kapitány országos vándorlásának újabb állomásán, a Zala partján próbálkozik valamilyen eredmény elérésével, s ehhez a következő emberekre volt szüksége: Bardi (Újpest), Cupik (Diósgyőr), Roza és Turi (Dunakeszi), Sabo (Debrecen).

A télen a legjobbak (?) közé magát bevásárló Pécs tovább erősíti kissé másodosztályú keretét (bár ez a PNB-ben nem volt kirívó), így Halász, Herbert és Szabó Komlóról, Gál a Haladásból, míg Palaczky az osztrák harmadosztályból piros-feketébe öltözött. Utóbbi nem ismeretlen a magyar futtballrajongók népes táborának, hisz annak idején egy olasz-magyaron (3-0) felejthetetlenül vette le mellel a labdát a tizenhatoson belül, kár, hogy Donadoni kihasználta a mintegy negyven másodperces brillírozást, és a léc alá lőtt. Palaczky talán a mai napig sem érti, mi történt, hisz itthon kétszer ennyi ideig tartott nála egy ilyen bravúr, de még akkor sem támadták meg.

Urbán Flórián
Tovább folytatódik az UTE megújulása
Tovább folytatódik az UTE megújulása. Ez elsősorban azt jelenti, hogy újabb húzóemberek vették le a lila-fehér dresszt, s a helyükre - a jól bevált ,,vérfrissítés jegyében" vezérszólamokat hangoztatva - megújulni vágyó delikvensek érkeztek, úgymint a lilavérű Urbán, valamint Tóth Dunakesziről, Bíró I. Siófokról, Granov Szarajevóból, Kunzo Diósgyőrből, Ulrich Békéscsabáról, Herczeg Győrből, és a salzburgi szabadlistás Korsós Attila. A Várhidi Péter helyére érkező Kisteleki István bizonyíthat...

A Vasas a kispad megerősítésével kezdte a nyarat, s vélhetően a pályára sem tud nagyobb neveket igazolni a Mezey-Bozsik kettősnél. A bajnoki címet célba vevő piros-kékek megszerezték Tóthot és Petőt az Újpestből (az átigazolási díj körül van ugyan egy kis hercehurca, ugyanis az UTE bele akarja számolni az eladási árba a feketén, zsebbe fizetett milliókat is, az angyalföldiek meg röhögnek a markukba...), a Bundesliga kettőből kiesett Fortuna Köln tartalékkapusát, Hajdút, a költözőmadár Komódit Dunaújvárosból, a következő évtized zsenijének kikiáltott BVSC-s Polonkait, no meg a macedón Makszimovszkit.

Waltnert visszavárják Fehérvárra
A végére maradt a második vonal bajnoka, a Videoton. Fehérváron állítólag sikerült letörleszteni a felhalmozódott adósságokat, de a Fradihoz távozott Csank János azért jelenthet valami negatívumot. (Pláne, hogy három játékost magával vitt!) Jött viszont Havrán és Boda Vácról, Szalai Nagykanizsáról, Földes Siófokról, Bíró Koroncóról, és vélhetően Sóstón folytatja pályafutását a békéscsabai Balog, a szoboszlói Csehi, de a nagy fogás az lenne, ha sikerülne visszahozni Waltnert és az Izraelből hazatérő Sallóit. Akkor talán igaz lehetne a fehérvári nóta, miszerint "Sóstó felett újra felragyog az ég..."


  • Tippek
  • Lakáshitel