Sípszó a B-középnek

2000.07.20. 13:10
Újabb gyöngyszemmel gazdagodott a magyar labdarúgó játékvezetők repertoárja: a jeles sípmesterek ezentúl a publikum rasszista megnyilvánulásai miatt is félbeszakíthatják a mérkőzést. Hogy mi tekinthető rasszizmusnak, az a sporik műveltségére lett bízva.
A játékvezetők a publikum rasszista megnyilvánulásai miatt is félbeszakíthatják a mérkőzést
Mostantól tehát minden cigányozásért, zsidózásért félbe kell szakítani a mérkőzést - határozta el a HLASZ és a játékvezetői testület, ugyanis valahogyan meg kell fékezni a lelátókon terjedő szélsőséges megnyilvánulásokat. A terv remek, kiváló, a szándék feltétlenül elismerést érdemlő. De... Mi, és mikortól tekinthető rasszizmusnak. A zsidózás mindenképpen, pláne az MTK mérkőzésein, hiszen itt tudatosan, nem csak szidalom jelleggel hangzik el állandóan. Valami azt súgja, hogy a szabály értelmében kevés MTK-meccs fog véget érni ebben az évben, hiszen az elképzelhetetlen, hogy ne zsidózzanak az ellenfél ,,szurkolói". A kék-fehérek elleni másik bevett buzdítási mód a ,,Hajrá, magyarok!" illetve a ,,Magyarország!". Ezt viszont nehéz lesz száműzni a lelátókról, ugyanis bárki mondhatja védekezésül, hogy ő az össznépi magyar futballt bíztatta - ellenkezőjét bebizonyítani legalábbis nehéz lesz.

Külön említést érdemel - még mindig a Hungária körútiaknál maradva - a vonatozás felemlegetése, pláne, ha célállomással is párosul. Mert ugye Auschwitz ismert a nép egyszerű gyermekeinek körében, de mi van, ha valamely rafinált antiszemita elővesz egy történelemkönyvet, és kiírja a kevésbé ismert gyűjtő- és megsemmisítő táborokat.

Nem lesz egyértelmű a másik általánossá vált ,,zrikálás", a cigányozás megítélése sem. Ha tejfehér bőrű, szőke hajú, szőke szemöldökű és bajszú - esetleg tarkopasz, de láthatóan fehér bőrű - egyedek kiabálják vöröslő fejjel (ez utóbbi már jócskán bezavarhat), hogy az ellenfél lakókörzetében mindenki roma származású, akkor ez cigányozás, méghozzá rasszista felhanggal. De mi van akkor - és bizony mindenütt előfordulhat -, ha a gajdoló csoport tagja közt is van egy-két roma származású. Ő nyugodtan mondhatja, hogy az én számból kérem, a cigány nem sértő, sőt azért kiabálom, hogy az ellenből mindenki kisebbségi, mert büszke vagyok rá, hogy arrafelé mennyi rokonom él, akiket testvéremmé szeretnék fogadni. Paff. A játékvezető nem nézheti végig minden szurkoló családfáját, hogy, na tessék, maga Kovács egyetlen roma őssel sem bír, de Lakatos úr nyugodtan kiabáljon, hiszen dédnagyapja még bevallottan roma származású volt.

Ezen nincs mit félreérteni
Valamivel egyszerűbb lesz a négerezés, hiszen az elég feltűnő, és a szurkolóknak is nehezebb bebizonyítania, hogy én bizony ugandai vagyok, csak pigmenthiányom van, ezért nem látszik. A huhogással viszont gond lesz. Mi történik, ha egy fekete játékos cselei láttán felkiált valaki, hogy huhú, de átverte azt a palit. Ez is huhogás, igaz, hogy banánt nem dobott. De a banándobáló meg hivatkozhat arra, hogy a kerékpárversenyeken is adnak banánt a szurkolók a kolumbiai versenyzőnek, és az mégsem rasszizmus, hanem rendes dolog, hiszen nem hagyja, hogy leessen a vércukorszintje a kimerültségtől. Ha így nézzük, akkor a magyar pályákon kötelezővé kéne tenni a banándobálást, hátha az segít valamit.

Mindenesetre a játékvezetők elnöke, Puhl Sándor bizakodó, szerinte a magyar bírók meg fognak birkózni a problémával. Abban biztosak lehetünk, hogy ilyen indokkal nem fog meccs félbeszakadni. Nem azért, mert a szurkolók mostantól magukba szállnak, hanem mert a spori - utólagos magyarázatként - utólag mindig arra fog hivatkozni: nem hallotta, mert a mérkőzésre koncentrált...  • Tippek
  • Csok