Szenzációs döntetlen Győrben

2000.08.02. 19:50
Ritka pillanat, hogy egy magyar futballcsapatról szóló tudósítást azzal az elcsépelt közhellyel kezdhetünk, hogy a "mieink az esélyesség terhével léptek pályára". Senki sem tagadhatja, hogy Splitben, az "odavágó" valóban remekül sikerült a Dunaferrnek. Itthon aztán megmutatta a magyar bajnok, hogy nem volt véletlen a spliti győzelem. A dunaújvárosiak "magabiztos" döntetlennel bebiztosították továbbjutásukat a Bajnokok Ligája harmadik fordulójába, ahol a norvég Rosenborggal találkoznak.

Nem jelentett meglepetést, hogy a múlt heti összecsapáshoz képest a horvátok változtattak kezdőcsapatuk összeállításán. Egervári Sándornak szerencsére nem kellett annyira törnie a fejét, mint a spliti edzőnek, Pero Nadovezának.

A dunaújvárosiak kétgólos - méghozzá idegenben szerzett kétgólos - előny birtokában léptek pályára. A meccset ugyan nem otthonukban, de mégis hazai stadionban, Győrben játszották.

Sajnos, ennek megfelelően, álmosan és némileg elbizakodva kezdtek a magyarok, aminek hamarosan meg is lett az eredménye...

A horvát vezetés

Az ötödik és a hatodik percben egy-egy horvát és magyar próbálkozás érdemelt (némi) figyelmet, ám mindkét esetben tisztáztak végül a védők - előbb Slaven Bilic, majd a túloldalon Salamon.

A nyolcadik percben Tököli - az előző meccs első félidejéhez hasonlóan - a horvát tizenhatoson belül került helyzetbe, de elhibázta a lehetőséget. Az ellentámadásból viszont Mate Bilic megszerezte a Hajduk első gólját. Bilic a jobboldalon robbant be az ötösre, és onnan a kapus fölött, a léc alá bombázott.

Ezután Orosz tört előre, ám a kapus fölötti átemelését a horvát hálóőr, Pletikosa kézzel hárítani tudta. Rögtön ezután Rósa szabadrúgása alig valamivel a splitiek kapuja fölött hagyta el a játékteret.

A gól mintha felébresztette volna a Dunaferr játékosait: a védők szorosabban őrizték a Hajduk támadóit, ám a középpályán továbbra sem volt meggyőző a magyar csapat játéka. S ekkor csatáraink hirtelen megtáltosodtak!

A magyar egyenlítés

A huszadik percben Tököli baloldalt tört előre, beadását azonban a horvát kapus lehúzta a tizenhatoson belül. Fél perc múlva viszont Rósa szinte ugyanott - a baloldalon - viharzott el, s ő már jól adott be, és a Bozac mögül felugró Zavadszky befejelte a Split kapujába a magyar egyenlítő gólt.

A 26. percben Bozac gyenge, távoli lövése nem jelentett komoly veszélyt a magyar kapura.

Újabb Hajduk-gól

A 29. percben Sablic egy jobboldali beívelés után közelről fejelhetett kapura, ám Rabóczki remek reflexszel hárított. Sajnos, a kipattanó Mate Bilic elé került, s ő ugyan hibázott (a földre rúgta a labdát), de a felpattanó a vert helyzetben lévő magyar kapus mellett a hálóba jutott. (1-2)

A 33. percben Orosz Ferenc két hihetetlen lehetőséget puskázott el. A leírhatatlanul rossz megoldásokat alkalmazó csatár másodszorra például az üres kapuval szemben, négy méterről inkább egy horvát védőnek pattintotta le a labdát...

Labdarúgó Bajnokok Ligája, a 3. forduló párosítása

Dunaferr - Rosenborg (norvég)
FC Tirol (osztr.)- Valencia (sp.)
Kisinyov (moldáv) - Sparta Praha
Bröndby (dán) - HSV (német)
Internazionale - Helsingborg
Besiktas (török) - Lok. Moszkva
Inter Bratislava - Olympique Lyon
Anderlecht (belga) - FC Porto
Herfölge (dán) - Glasgow Rangers
Dinamo Kijev - Crvena Zvezda
Pol. Warszawa - Panatinaikosz
Leeds (ang.) - 1860 München
Sturm Graz - Feyenoord (holl.)
St. Gallen - Galatasaray (török)
Milan (olasz) - Dinamo Zagreb
S. Donyeck (ukrán) - Sl. Praha

A 42. percben Zavadszky - egy Dunaferr-szöglet után - a jobboldalon teljesen magára hagyatva, tíz méterre az alapvonaltól, a horvát kapuba lőhetett volna, ám inkább kapásból fölé durrantott.

A 44. percben úgy tűnt, hogy Tököli egyedül törhet kapura, ám az utolsó pillanatban egy horvát védő mégiscsak utolérte, és kirúgta előle a labdát.

A félidőben "Sanyi bá' higgadt stílusában" elemezte a játékot - tudtuk meg Lengyel Ferenctől, a Dunaferr kispadra szorult (később viszont becserélt) volt csapatkapitányától, a játékosok pedig azt is megtudták, hogy kihagytak néhány helyzetet.

A szünet után tehát a horvátok viszont úgy futhattak ki a gyepre, hogy biztosak lehettek benne: mindössze egyetlen gólt kell rúgniuk, s ők lesznek a továbbjutók.

A 49. percben Musa lőtte rá gyengén (távolról a labdát), ám Rabóczki bizonytalankodott: szögletre pattant róla a játékszer. Ezután a beívelést Lalic kézzel kézzel próbálta megszelidíteni a magyar tizenhatoson belül, s ezt az ötletes megoldást a játékvezető egy sárga lappal jutalmazta.

Ordító szurkolók, ordító helyzetek

Az 52. percben ordított a közönség: előbb azért, mert Tököli öt méterre közelítette meg a horvát kaput, azután pedig azért, mert öt méterről Pletikosába rúgta a labdát...

A következő percekben váltakozva tűntek fel a csatárok hol a horvát, hol pedig a magyar kapu előtt, ám Rósa, Orosz és a spliti támadók egyaránt kihagyták a helyzeteiket.

Tűzijáték a horvát kapu előtt

Az angol bíró a 63. percben megmutathatta, mit (nem) tud: nyilvánvaló tizenegyest nem adott meg a magyar csapatnak, amikor a tizenhatos jobboldalára Tököli lépett be, de egy horvát védő fellökte. Dermott hidegvérrel továbbot intett. Egy perc múlva újra óriási magyar helyzet adódott a horvát kapu előtt, Pletikosa azonban - ismerjük be - remekül hárított. A 65. percben ismét Tököli adhatott be - most balról - ám egy horvát védő a kapufa mellől fejelte ki az ívelést.

Ezután kevésbé látványos csata dúlt a pályán. Néhány helyzetecske és több sárga lap jellemzte ekkor a játékot. A nyolcvanegyedik percben Tököli jobb külsővel vette célba a kaput, de Pletikosa jól zárta a szöget.

Rabóczki, a csodatévő

A 82. percben csoda történt, de szerencsére nem a horvátok által várt csoda: Bilic lőtt a magyar kapura, s a gólba tartó labdát Rabóczki ujjheggyel tolta ki szögletre.

A 84. percben Bagoly egyedül tört a horvát kapura. Bozac utolsó emberként, rossz ütemben - hátulról - csúszott be, és a szabályokat (ezúttal) tökéletesen alkalmazva, az angol bíró kiállította a horvát játékost. Az ezt követő szabadrúgást viszont Pletikosa hárította.

Tököli meccslabdája

Egervári Sándor nyilatkozata
A Dunaferr vezetőedzője a mérkőzés után az MTI-nek elmondta: "Lélektanilag nagyon rossz pillanatban kaptuk az első gólt, ez megzavarta a csapatot. A második játékrészre sikerült rendezni a sorokat és a helyzetek alapján, illetve a két találkozót tekintve megérdemelten jutottunk tovább. A következő fordulóban a Rosenborg számít a párharc esélyesének, de mindent el fogunk követni azért, hogy sikerüljön meglepetést okoznunk."

A 87. percben Tököli kihagyta a "meccslabdát" - gondoltuk akkor. A kapusba lőtt, amikor már senki sem állhatta volna útját Pletikosán kívül. Egy perc múlva azonban jóvátette minden addigi hibáját (akárcsak Splitben...). Megint magányosan került a kapu elé, s most Pletikosa lába között szerzett gólt.

A 91. percben Tököli kihagyott egy újabb helyzetet, de ki törődött már ezzel, hiszen a Dunaferr továbbjutott, ami a magyar foci jelenlegi helyzetében fantasztikus teljesítménynek minősíthető.

Ezzel a döntetlennel (és a Splitben elért kétgólos győzelemmel) a dunaújvárosi csapat bejutott a Bajnokok Ligájában a harmadik fordulóba, ahol azzal a norvég Rosenborggal találkozhat, amely korábban az MTK-t verte ki a BL-selejtezőben.

Bajnokok Ligája selejtező, 2. forduló, 2. mérkőzés:
Győr, vezette: Dermott (angol)
Hajduk Split: Pletikosa - Sablic, S. Bilic, Bozac - Miladin, Musa (Bubalo, a 80. percben), Leko (Andric, a 66. percben), Jazic, Lalic - Bosnjak, M. Bilic
Dunaferr: Rabóczki - Molnár, Salamon, Éger, Kiss Gy. - Zavadszky, Bagoly, Pomper, Rósa (Kóczián, a 88. percben) - Orosz (Lengyel, a 77. percben), Tököli (Nicsenko, a 91. percben)
Gólszerzők: M. Bilic (9.p.), Zavadszky (20.p.), M. Bilic (29.p.), Tököli (88.p.)
Sárga lap: Rósa (35.p.), Jazic (40.p.), Lalic (50.p.), Kiss Gy. (57.p.), Andric (79.p.)
Piros lap: Bozac (84.p.)


  • Bérelnék
  • Bankszámla