Illés
17 °C
28 °C

Kínkeserves Vasas továbbjutás

2000.08.24. 21:50
A Vasas szurkolói tizennégy évet vártak erre a napra, hogy csapatuk újra nemzetközi kupamérkőzést játsszon, hazai pályán. Ellenfelet sem lehetett volna jobbat választani, elvégre a lett futball nem tartozik legerősebbek közé Mondható ez annak ellenére, hogy az első meccset a lettek nyerték 2 - 1-re.
A Népstadionban 2000 néző előtt, kellemes időben, macedón játékvezetés mellett kezdődött az UEFA kupa- selejtező mérkőzés.
És milyen rosszul! Mezey Györgyöt, a Vasas edzőjét kísérthette Mexiko. Ugyanis a 4. percben, egy bal oldali keresztbe ívelésnél Landrijev ütközött a magyar kapussal Kövesfalvival és Bezdorodov az üres kapuba helyezett.
Szerencsére nem kellett sokat várni a válaszra, a 15. percben Kabát, egy jobboldali beadást lőtt a hálóba. Hét perccel később pedig hálásak lehettünk a játékvezetőnek. Zováth nyilvánvaló kezezése után néma maradt a sípja és nem adott jogos 11-est a lettek javára. A Vasas lendületben maradt, ennek eredményeként Pál az üres kapu felé vihette a labdát, de ügyetlen mozdulattal az oldalhálóba lőtt. Az angyalföldi játékosok kissé idegesen játszottak, ennek eredményeként Zováth és Simek kapott sárga lapot.

Gyenge színvonalú első félidő után, a Vasas bár mezőnyfölényben játszik, helyzeteit kihagyja, így jogos az eredmény.

A szünetben kényszerből cserélnie kellett a hazai gárdának, a megsérült Zováth helyett Komódi állt be.

A második félidő legalább olyan rosszul kezdődött, mint az előző. Mónos rosszul passzolt visszafelé és a kilépő lett játékost Aranyos már csak szabálytalanul tudta szerelni. Miután utolsó ember volt, már mehetett is zuhanyozni. Két perccel később hatalmas ziccer adódott a vendégek előtt. Bezdorodov lépett ki egyedül, de Kövesfalvi bravúrral védett. Nagyon leült a mérkőzés, még az igen gyenge első félidőt is sikerült alulmúlni, és erről inkább a Vasas tehetett, hiszen ők voltak hátrányban, a letteknek csak rombolniuk kellett.

Az utolsó negyedórára teljesen elkészültek erejükkel a vendégek, ennek eredményeként a játék szinte csak a Ventspils térfelén zajlott, de nem tudtuk feltörni a lett reteszt.

Ezt unta meg Pető, aki a 75.percben, 25méterről rálőtte a labdát és az, az addig remekül védő Vanins keze mellett a bal alsó sarokban kötött ki. Ettől felélénkült a Vasas és úgy kezdett el játszani, ahogy már a találkozó elején kellett volna. Ezt jelezte, hogy Pál egy percen belül két kapufát is lőtt. Állandósuló piros-kék fölény jellemezte az utolsó perceket, de sajnos a legnagyobb helyzeteket is sikerült kihagyni, vagy a lett kapus védett bravúrokkal, mint Juhár parádés perdítésénél. Így a rendes játékidő végén: Vasas - Ventspils 2 - 1, Jöhet a hosszabbítás.

A hosszabbítás sajnos nem hozott olyan jól játszó Vasast, mint a rendes játékidő utolsó percei. A két csapat nagyon elfáradt, ami Aranyos kiválása miatt nálunk még érthető is volt. A szurkolók már indultak a kapuk mögé, hogy jobban láthassák a tizenegyeseket, amikor a 120. percben, a 18. Vasas szögletből Pető gyönyörű mozdulattal fejelt a Ventspils kapujának jobb alsó sarkába.

TOVÁBBJUTOTT: A VASAS!

UEFA kupa selejtező mérkőzés
Vasas - Ventspils (lett) 3 - 1 (1-1, 2-1, 2-1) Népstadion, 1000 néző. Vezette : Jakimovski (macedón)
Vasas : Kövesfalvi- Mónos, Juhár, Zováth (Komódi 46.) Tóth (Pál 26.)- Simek, Pető, Szili, Aranyos- Kabát, Tiber (Sowunmi 46.)
Ventspils :Vanins- Romanovs, Trickis, Zizmanovs, Panfjorov (Agafonov 66.)- Zanvarejev, Smirnovs, Stefanovs, Zahorovkovs, Bezdorodov (Ftomeranko 46.) Landrijev.
Góllövők: Kabát (15.) Pető (75.120.) ill. Bezdorodov (4.)
Sárgalap: Zováth, Simek, Pető, ill. Romanov, Zizmanovs, Smirnovs, Zaharovkovs.
Piros lap : Aranyos (46.)