Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A legkerekebb évforduló

2000.08.28. 10:45
Hétfő este zöldbe öltözik Magyarország. Az Üllői úton születésnapi díszelőadást rendez a legnépszerűbb magyar klub, sztárvendégekkel, showműsorral, fehér öltönyös-zöld inges elnökkel, gálamérkőzéssel. Az ok: éppen százegy és fél esztendeje alakult meg a Ferencvárosi Torna Club.
Két esztendeje kezdték el a jegyárusítást a Fradi centenáriumi mérkőzésére. Az akkor még újoncnak számító (azóta kiderült, hogy az elnökről ilyet nem lehet leírni, mert mindenben naprakész ) társadalmi elnök és helyettese (akinek futball iránt szenvedélye hasonlít a varjú és a rohadt tök kapcsolatához) leendő ellenfélként a szintén jubiláló Milan együttesét nevezte meg elsőként. A nép örült, nyalta a szája szélét, és elkezdte megvásárolni a négyezer forintos bilétákat. Néhány hónap múlva habot is nyomtak a tortára: bejelentették az olaszok helyett a Barcelona érkezik. A szurkolók elmorzsoltak egy-két örömkönnycseppet a szemük sarkában, esti imájukba foglalták az elnök és Páncsics doktor nevét, előre kivették az egy év múlva esedékes meccs napjára szabadságukat, az elnökéhez hasonló öltönyt készíttettek, halvány zöld halszálkákkal.

Torgyán: Egyáltalán nem késtük le a jubileumot
Ekkor robbant a bomba. Egy kotnyeles újságíró felvetette a kapcsolatot a katalánokkal, akik nem tudtak róla, milyen megtisztelés érte őket. Sőt, nem átallottak pénzt kérni fellépésükért cserébe. Ajánlatukat merev arccal - és a szokásos másfél órás, egy mondatos (három percenkénti levegővétellel) nyilatkozatában utasította el minden idők legzöldebb elnöke - Páncsics a háttérben okos arccal bólogatott, majd az új partner után nézett. "Uruguay" - mondta átszellemült arccal a kamerákba újabb idő elteltével -, a sportág első világbajnoka látogat tehát a kilencedik kerületbe. Ebből sem lett semmi. A mohó dél-amerikaiak ugyanis negyedmillió dollárt kértek a fellépésért. Nem tudták, mire vetemedtek. Az elnök haragja az egekig ért, s ad acta tette a halványkék válogatott meghívását (mellékbüntetésként egyedül Uruguayba nem utazott el az elmúlt két évben a Föld összes országa közül).

Kisebb intermezzo következett ellenfélszervezés tekintetében, közben az időpont közeledett, majd el is érkezett: a Fradi a centenárium napján fölényesen győzött a Stadler ellenében, a jelen játékosok színvonalán ünnepelve meg az elmúlt száz évet. Mivel kicsúsztak az időből, s a közvélemény kissé háborgott - pláne, akiknek már megvolt a jegyük -, Torgyán doktor szenzációs felfedezést tett: nem is 1999-ben kellett volna megrendezni a centenáriumi összecsapást, hiszen a futballszakosztály csak 1900-ban alakult, ráadásul az esemény éppen beleillik majd az országos "milléniumi" ünnepségekbe. (A rosszmájúak hozzátették, ha 2000-ben sem jön össze a gála, akkor még mindig ott lesz 2032, az elnök születésének századik évfordulója.) Persze, igaza is lett.

Marijan Vlak egykori csapata ellen edzősködik
Alig fél évvel a százegyedik szülinap után, hétfő este sor kerül a mérkőzésre. Az ellenfél sem akárki: a világhírű Dinamo Zagreb. Az a csapat, melynek szinte kuriózum Magyarországon szerepelni, hisz az elmúlt években csak kétszer sorsolták össze az MTK-val a nemzetközi kupákban. Igaz, akkor még Croatiának hívták. Edzője sem akárki, maga Marijan Vlak, aki tavalyelőtt még a Fradi kispadján ücsörgött. Boldogan fogadta el az invitálást, s megígérte, csak tíz játékost hagy otthon az állandó kezdőcsapatból. A zöld-fehérek is rákészültek a derbire, a rettegett Sopron ellen csikartak ki egygólos vereséget.


Szóval, óriási élmény lesz! A szurkolók végre ismét láthatják, ahogy Kriston meghúzza a jobbszélt, véresre tapsolják tenyerüket, amikor Kardostól csak négy méterre pattan el a labda, s a meccs után hosszan elemezhetik, milyen tehetséges a horvátok utánpótlása. A Ferencváros pedig - immáron elnöki engedéllyel - megkezdi történetének második évszázadát. Ahogy a zöld-fehér induló is mondja: Fradi volt, Fradi lesz! De milyen?!