Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A legkerekebb évforduló

2000.08.28. 10:45
Hétfő este zöldbe öltözik Magyarország. Az Üllői úton születésnapi díszelőadást rendez a legnépszerűbb magyar klub, sztárvendégekkel, showműsorral, fehér öltönyös-zöld inges elnökkel, gálamérkőzéssel. Az ok: éppen százegy és fél esztendeje alakult meg a Ferencvárosi Torna Club.
Két esztendeje kezdték el a jegyárusítást a Fradi centenáriumi mérkőzésére. Az akkor még újoncnak számító (azóta kiderült, hogy az elnökről ilyet nem lehet leírni, mert mindenben naprakész ) társadalmi elnök és helyettese (akinek futball iránt szenvedélye hasonlít a varjú és a rohadt tök kapcsolatához) leendő ellenfélként a szintén jubiláló Milan együttesét nevezte meg elsőként. A nép örült, nyalta a szája szélét, és elkezdte megvásárolni a négyezer forintos bilétákat. Néhány hónap múlva habot is nyomtak a tortára: bejelentették az olaszok helyett a Barcelona érkezik. A szurkolók elmorzsoltak egy-két örömkönnycseppet a szemük sarkában, esti imájukba foglalták az elnök és Páncsics doktor nevét, előre kivették az egy év múlva esedékes meccs napjára szabadságukat, az elnökéhez hasonló öltönyt készíttettek, halvány zöld halszálkákkal.

Torgyán: Egyáltalán nem késtük le a jubileumot
Ekkor robbant a bomba. Egy kotnyeles újságíró felvetette a kapcsolatot a katalánokkal, akik nem tudtak róla, milyen megtisztelés érte őket. Sőt, nem átallottak pénzt kérni fellépésükért cserébe. Ajánlatukat merev arccal - és a szokásos másfél órás, egy mondatos (három percenkénti levegővétellel) nyilatkozatában utasította el minden idők legzöldebb elnöke - Páncsics a háttérben okos arccal bólogatott, majd az új partner után nézett. "Uruguay" - mondta átszellemült arccal a kamerákba újabb idő elteltével -, a sportág első világbajnoka látogat tehát a kilencedik kerületbe. Ebből sem lett semmi. A mohó dél-amerikaiak ugyanis negyedmillió dollárt kértek a fellépésért. Nem tudták, mire vetemedtek. Az elnök haragja az egekig ért, s ad acta tette a halványkék válogatott meghívását (mellékbüntetésként egyedül Uruguayba nem utazott el az elmúlt két évben a Föld összes országa közül).

Kisebb intermezzo következett ellenfélszervezés tekintetében, közben az időpont közeledett, majd el is érkezett: a Fradi a centenárium napján fölényesen győzött a Stadler ellenében, a jelen játékosok színvonalán ünnepelve meg az elmúlt száz évet. Mivel kicsúsztak az időből, s a közvélemény kissé háborgott - pláne, akiknek már megvolt a jegyük -, Torgyán doktor szenzációs felfedezést tett: nem is 1999-ben kellett volna megrendezni a centenáriumi összecsapást, hiszen a futballszakosztály csak 1900-ban alakult, ráadásul az esemény éppen beleillik majd az országos "milléniumi" ünnepségekbe. (A rosszmájúak hozzátették, ha 2000-ben sem jön össze a gála, akkor még mindig ott lesz 2032, az elnök születésének századik évfordulója.) Persze, igaza is lett.

Marijan Vlak egykori csapata ellen edzősködik
Alig fél évvel a százegyedik szülinap után, hétfő este sor kerül a mérkőzésre. Az ellenfél sem akárki: a világhírű Dinamo Zagreb. Az a csapat, melynek szinte kuriózum Magyarországon szerepelni, hisz az elmúlt években csak kétszer sorsolták össze az MTK-val a nemzetközi kupákban. Igaz, akkor még Croatiának hívták. Edzője sem akárki, maga Marijan Vlak, aki tavalyelőtt még a Fradi kispadján ücsörgött. Boldogan fogadta el az invitálást, s megígérte, csak tíz játékost hagy otthon az állandó kezdőcsapatból. A zöld-fehérek is rákészültek a derbire, a rettegett Sopron ellen csikartak ki egygólos vereséget.


Szóval, óriási élmény lesz! A szurkolók végre ismét láthatják, ahogy Kriston meghúzza a jobbszélt, véresre tapsolják tenyerüket, amikor Kardostól csak négy méterre pattan el a labda, s a meccs után hosszan elemezhetik, milyen tehetséges a horvátok utánpótlása. A Ferencváros pedig - immáron elnöki engedéllyel - megkezdi történetének második évszázadát. Ahogy a zöld-fehér induló is mondja: Fradi volt, Fradi lesz! De milyen?!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!