Szilárda
-4 °C
3 °C

A harminckettedik magyar-olasz

2000.09.02. 15:06
Illusztris vendéget, az idei Európa-bajnokság ezüstérmesét fogadja vasárnap este a Népstadionban a magyar labdarúgó-válogatott. A mérkőzést a 2002-es koreai-japán rendezésű világbajnokság selejtezőinek keretein belül rendezik, s nem túlzás állítani, a mieinktől már a döntetlen is bravúrnak számítana.
Utoljára talán az 1992-es svédországi kontinensviadal szempontjából sorsdöntő Magyarország-Szovjetunió (0-1) mérkőzést kísérte akkora érdeklődés (Népstadion, 60 ezer néző), mint a vasárnapi magyar-olaszt. Jelenleg azonban az érdeklődés a friss kontinensmásodiknak szól, jóllehet a szurkolók bíznak a magyar válogatott bravúrjában. (Akik látták a főpróbaként beharangozott magyar-osztrákot, azok kevésbé lelkesek.) Persze, a magyar futballrajongó már csak ilyen. Minden egyes Eb- és vb-selejtező kezdetekor újra és újra reménykedik. Sőt, már a sorsoláskor. Most sem volt másként.

A magyar-olasz történelem
Az első, 1910. május 26.
Magyarország-Olaszország 6:1 (2:0)
Millenáris, 12 ezer néző
HUN: Fritz -Rumbold, Szendrő - Bíró, Károly J., Gorszky - Weisz, Dobó Gy., Kóródi, Schlosser, Borbás dr.
ITA: De Simoni - Varisco, Cali - Trere, Fossati, D. Capello - Debernardi, Rizzi, Cevenni (de Vecchi a 46. p.), Lana, Boiocchi
Gól: Schlosser (28., 48.), Weisz (32.), Károly (74.), Dobó (74.), Koródi (76.) ill. Rizzi (88.)

A legfájóbb, 1938. június 19., vb-döntő
Olaszország-Magyarország 4:2 (3:1)
Párizs, 65 ezer néző
ITA: Olivieri - Foni, Rava - Serantoni, Andreolo, Locatelli - Biavati, Meazza, Piola, G. Ferrari, Colaussi
HUN: Szabó - Polgár, Bíró - Szalay, Szucs, Lázár - Sas, Vincze, Sárosi dr., Zsengellér, Titkos
Gól: Colaussi (6., 35.), Piola (17., 82.) ill. Titkos (8.), Sárosi dr. (70.)

Az utolsó győzelem, 1965. június 27.
Magyarország-Olaszország 2:1 (1:0)
Népstadion, 25 ezer néző
HUN: Gelei - Szepesi, Mátrai, Sóvári - Nagy I., Sipos (Solymosi az 54. p.) - Nagy A. (Kuti az 56. p.), Bene, Albert, Rákosi, Fenyvesi dr.
ITA: Albertosi - Poletti, Salvadore, Facchetti - Rosato, Fogli - Mora, Bulgarelli, Mazzola, Rivera (Lodetti a 46. p.), Pascutti (Riva a 8.)
Gól: Albert (37.), Bene (81.) ill. Mazzola (46.)

Az utolsó vb-selejtező, 1989. június 04.
Olaszország-Magyarország 4:0 (1:0)
Taranto, 30 ezer néző
ITA: Zenga - Ferrar, F. Baresi, Ferri, Maldini (Bergomi a 78. p.) - Donadoni, De Napoli, Giannini (Fusi a 73. p.), Berti - Vialli (Serena a 46. p.), Carnevale
HUN: Disztl P. - Kozma, Disztl L., Balog T. Keller - Fodor (Bognár Gy. a 76. p.), Bognár Z., Détári - Zsinka (Gregor a 60. p.), Kovács K., Vincze I. (Hajszán a 65. p.)
Gól: Vialli (8.), Ferri (53.), Berti (67.), Carnevale (77.)

Az utolsó, 1996. június 01.
Magyarország-Olaszország 0:2 (0:1)
Népstadion, 25 ezer néző
HUN: Hajdú - Bánfi - Sebők (Hahn a 80. p.), Plókai - Mracskó, Balogh T., Urbán (Telek a 85. p.), Lisztes (Illés a 75. p.), Nagy N. (Aranyos a 39. p.) - Torma, Vincze I. (Egressy a 69. p.)
ITA: Peruzzi (Toldo a 46. p.) - Torricelli, Costacurta, Maldini (Apolloni a 46. p.), Carboni (Fuser a 46. p.) - Di Livio, Di Matteo, Albertini (Rossito a 71. p.), Del Piero (Donadoni a 63. p.) - Casiraghi, Ravanelli
Gól: Casiraghi (7.), Bánfi (öngól, 47.)

A harminckettedik, 2000. szeptember 03.
Magyarország-Olaszország
Népstadion
HUN: Király - Korsós Gy., Sebők, Mátyus - Fehér Cs., Lisztes, Illés, Halmai, Hamar - Tököli, Horváth F.
ITA: Toldo - Cannavaro, Nesta, Iuliano - Zambrotta, Albertini, Fiore, Maldini - Totti - F. Inzaghi, Delvecchio v. Del Piero

Amikor véglegessé vált, hogy a válogatottnak Olaszország, Románia, Litvánia és Grúzia nemzeti tizenegyén keresztül kell(ene) kiverekednie magát Japánba (vagy Dél-Koreába), a közvélemény rögtön elérhetőnek tartotta a pótselejtezőre jogosító második helyet. Egy csapat volt, amelyről még a legvérmesebbek sem hitték, hogy megelőzhető: Olaszország. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány akkor 14-16 pontot jósolt a selejtezőkre - ebből maximum egyet tervezett a taljánok ellen. Pedig akkor még nem voltak Eb-másodikok.

A találkozó közeledtével azonban egyre inkább felbátorodott mindenki: kapitány, játékosok, szurkolók. Odáig jutottak, hogy két nappal a találkozó előtt nem átallották kijelenteni - győzhetünk. A kapitány a játékosokban, a játékosok a közönségben, a közönség pedig mindenkiben bízik. Körbeértünk. Csak egyet felejtünk el - az ellenfél sem veszi fél vállról a mérkőzést, s aki látta az Eb-t, az érzékelhette: fényévnyi különbség van a két csapat közt. (Ez még akkor is igaz, ha Mészöly Kálmán két perccel az olaszok számára balul sikerült döntő után magabiztosan kijelentette: van keresnivalónk ellenük. Ha a labdára gondolt, igaz.)

De elég végignézni a magyar-olasz meccsek történetén (eddig 31 volt), kiderül, a tétre menő összecsapásokat szinte kivétel nélkül elveszítettük. És azt sem árt el nem elfelejteni, hogy utoljára 1965-ben, azaz 35 évvel ezelőtt sikerült legyőznünk őket (Albert és Bene mattolta Albertosit, a túloldalon Mazzola volt eredményes). Most azonban egyik magyar góllövő sem állhat Bicskei rendelkezésére, s a többiek sem teljesen az akkori csapat játékszintjét képviselik. Az olaszok pedig azóta fejlődtek valamit. Elég csak a várható összeállításokra és a játékosok klubcsapatai közti differenciára nézni.

Ettől függetlenül nem szabad feltartott kézzel pályára lépni, hiszen mindenkinek lehet nagyon jó (magyarok) és nagyon rossz (olaszok) napja. Ha nagyon klappol minden, akkor ez az előbbi két kitétel (feltétel?) éppen vasárnapra esik, és akkor... Nos, akkor talán jók lehetünk egy döntetlenre...

Mindezzel természetesen tisztában van Bicskei Bertalan szövetségi kapitány is, aki meglehetősen visszafogottan nyilatkozott a vasárnapi mérkőzésről. A kapitány elmondta, hogy mióta másodszor is kinevezték a válogatott vezetőjének, most kell a legnehezebb ellenféllel szembenéznie. A csapattól ennek ellenére elvárja, hogy minden lehetőt megtegyen annak érdekében, hogy kiszolgálja a Népstadionba kilátogató szépszámú közönséget. A nézőkhöz hasonlóan maguk a játékosok is felfokozott hangulatban várják a mérkőzést, hiszen nem minden nap adódik meg a lehetőség, hogy Toldo, Maldini, Inzaghi, vagy Del Piero ellen focizzon egy magyar játékos.

Az Eb-ezüstérmes olaszok számára egyértelműen csak a győzelem fogadható el. A La Gazzetta dello Sport szerint Giovanni Trapattoni szövetségi kapitány néha szinte már provokálta játékosait, hogy így serkentse nagyobb erőbedobásra a kicsit már lanyhulókat, s az edzéseken többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenfél lebecsülése egyenlő a vereséggel. Mint elmondta: "Az Eb-sikert már megünnepeltük, most a világbajnokság a cél."

Hoppon maradt a Telesport
Nagy showműsort, igazi fociestét (-délutánt) ígért Juni György a Telesport főszerkesztője a nézőknek vasárnapra az m1-en. Az egykori Duna-tévés már az olimpiai műsor felvezetésének szánta a közvetítést, de ez egyszer hoppon maradt. A hazai konkurenciához nem szokott - csak egy-egy kupacsapat feneketlen pénztárcájával kénytelen harcolni - sportfőszerkesztő és stábja lemaradt a meccsért folytatott versenyben. Az UFA (a válogatott mérkőzések közvetítésének tulajdonosa) ugyanis nem méltányolta, hogy a királyi csatorna a leg... meccseket is megvette eddig, s a vasárnapi derbit eladta az RTL Klubnak. Pataky Tibor és stábja Koko-meccs szintű programot ígér, kérdés: ki üt ki kit a gyepen...

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!