Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Döntetlen az olaszok ellen

2000.09.03. 23:23
A magyar válogatott teltházas népstadioni meccsen döntetlent ért el az idei Európa Bajnokságon ezüstérmet szerzett olasz együttes ellen. Inzaghi két góljára, Horváth Ferenc kettővel válaszolt.
Rég előzte meg ekkora érdeklődés a magyar labdarugó válogatott fellépését. A Népstadionban minden adva volt egy remek mérkőzéshez. 60 000 néző előtt, igazi futball időben és fantasztikus hangulatban kezdődött a magyar és az olasz csapat küzdelme.

Az olasz csapat erősen kezdett, már a mi térfelünkön letámadtak. Mégis az első komoly helyzet a magyar csapat előtt adódott, Horváth csúsztatott fejesét védte Toldo. Az első tíz perc után kijött a szorításból csapatunk és több veszélyes támadást is vezettek ellenfelük kapuja felé. Húsz perc elteltével nem lehetett megmondani melyik együttes a világ egyik legjobbja és melyik tartozik a középmezőnybe.

Események

12. perc: Sebők indult meg a félpályáról, majd Horváth Ferenchez továbbított, aki a tizenhatos magasságáról fejelt, ám Toldo könnyedén védett.

25. perc: Inzaghi lépett ki a leshatáron, elvezette a labdát Király mellett, s guritott a kapuba. 0-1

28. perc: Lisztes továbbítása után Horváth egyenlít 1-1

35. perc: Totti szerzett labdát, bevezette a 16-oson belűlre, beadása után Inzaghi gólt fejelt. 1-2

42. perc: Totti ugratta ki Del Pierot, aki hatalmas helyzetben az égbe lőtte a labdát.

44. perc: Horváth szerett labdát, elindult a kapu felé, s nagy helyzetben Toldóba rúgta a labdát.

48. perc: Lisztes lőtte el a labdát a kaputól 20 méterre, de a labda nem sokkal a kapu mellé ment.

56. perc:Totti kapott sárga lapot Halmaival szemben elkövetett durvaság miatt. A jelenet kiállítást ért volna.

77. perc: Kapu előtti kavarodás után Horváth Ferenc ismét egyenlített. 2-2

86. perc: Delvecchio gurított a kapuba, de a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt.

A 26. percben, Inzaghinak mégis elég volt egy pillanat és a lesre játszó védők között kilépve, a kivetődő Király hasa alatt lőtt a hálóba. Máskor egy magyar csapat ilyenkor elkezd kapkodni, míg most egy gyors góllal feleltünk. A 29. percben, Lisztes parádés labdával ugratta ki Horváth Ferencet, aki élt a lehetőséggel és éles szögből 5 méterről gyönyörű gólt lőtt. Sajnos az olasz válasz sem késett sokat. 35 perce ment már a mérkőzés, amikor Halmai először hagyta magára Tottit, ő pedig elfutott a jobb oldalon, lágy beívelését ismét Inzaghi értékesítette, ezúttal fejjel. Az első félidő kifejezetten jó játékot, egy harcos magyar csapatot, de sajnos olasz vezetést hozott.

A második félidő kissé álmosabban kezdődött, majd Del Piero hagyta ki a kihagyhatatlant. A tizenegyes pontról, amikor már csak Király volt vele szemben az égbe lőtte a labdát. A mieink ettől annyira felébredtek, hogy egy percen belül két helyzetet teremtettek a világ legjobb védelmével rendelkező olasz csapat ellen. Előbb Horváth majd Lisztes hagyta ki a lehetőséget. Horváth pedig már csak a kapussal állt szemben, de lövését bravúrral védte Toldo.

A 77. percben egyenlített a magyar válogatott! Lisztes ugratta ki Hamart, akit úgy tűnt már szerelnek, de a földön fekve is kapura emelt. Toldo csak beleütni tudott a labdába és Horváth méterekről becsúszva, bekotorta azt a hálóba.

Nyilatkozatok

Bicskei Bertalan: "Örülök, hogy a jelenlévő 60 ezer embernek és 10 millió nézőnek sikerült örömet okozni. Érzésem szerint közelebb álltunk a győzelemhez."

Horváth Ferenc: "Nagyon jó eredmény, hogy megszereztük az egy pontot, s hogy az egész mérkőzésen partiban voltunk. Bízom benne, hogy a teljesítményem miatt tudok profitálni. A szünetben Bicskei Bertalan elmondta, hogy van esélyünk az olaszok ellen, akár a három pont megszerzésére is. Fantasztikus volt a közönség, örülök, hogy elégedetten távozhattak."

És ami a meglepetés, továbbra is támadásban maradtunk! Kísértett a múlt. A 90. percben gólt kaptunk, szerencsére les előzte meg Delvecchio helyzetét. Így maradt a 2 - 2-es végeredmény, amit hatalmas sikerként könyvelhetünk el.

Döntetlent játszott a magyar labdarugó válogatott hazai pályán. És akkor mi van? Döntetlent játszott a magyar labdarugó válogatott hazai pályán, Olaszország ellen. Na akkor aztán van valami. Akkor az van, hogy az a 60 000 ember, aki kiment a Népstadionba és az a több millió, aki tévén nézte, úgy érezte, mindent megtett a csapat a sikerért és nem kell megint lehajtott fejjel, szomorúan bandukolni hazafelé.

VB-selejtezők, európai 8. csoport:

Románia-Litvánia 1-0 (0-0)
Bukarest, 4000 néző
gól: Ganea (89.)

Románia: Stelea - Petrescu, Belodedici, Filipescu, Ciobotariu (Mutu, 49.) - Contra (Petre, 58.), Vladoiu, D. Munteanu, Chivu - Moldovan (Ganea, 67.), C. Munteanu

Litvánia:
Padimanskas - Skrela, Zvirgzdauskas, Gleveckas, Zutaiskas - Danilevicius, Semberas, Kancelskis, Preikasitis (Buitkus, 46.) - Maciulevicius (Mikalajunas, 46.), Fomenka (Radzius, 80.)

Két gólt rúgtunk annak a válogatottnak, amely összesen négy gólt kapott az idei Európa bajnokságon. A mérkőzés folyamán végig egyenrangú ellenfelei voltunk a világsztárokkal tűzdelt azzuriknak. Az elmúlt években -évtizedekben- nem lehetett ilyen fegyelmezetten játszó magyar csapatot látni. A nép az isten adta nép pedig hálás ezért.

A lefújás után percekig nem mozdultak a helyükről az emberek és vastapssal jutalmazták legjobbjainkat. Nem a Milan vagy a Juventus focistáit, hanem a magyar labdarugó válogatottat. Sebőköt, Lisztest, Horváthot és a többieket. Gratulálunk! Na ez van akkor. Egy világra szóló siker.

Magyarország- Olaszország 2:2

Játékvezető: Barber (angol)
Gólszerzők: Horváth Ferenc (29 p., 77.p.) ill. F. Inzaghi (26 p., 35 p.)
Sárgalap: Fehér Csaba (60 p.), Totti (62 p.)
Piroslap: - Magyarország: Király - Korsós Gy., Sebok, Mátyus - Fehér Cs., Lisztes, Illés, Halmai, Hamar - Tököli, Horváth F.
Olaszország: Toldo - Cannavaro, Nesta, Iuliano - Zambrotta, Albertini, Fiore, Maldini - Totti - F. Inzaghi, Del Piero
Csere: Mátyus helyett Pető (45. p.) Hamar helyett Lendvai (92. p.) ill. Del Piero helyett Delvecchio, Fiore helyett Gattuso (78.p.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!