Lenke
17 °C
29 °C

Détári Erdélybe megy

2000.09.08. 20:10
Détári Lajos ismét a Nemzeti Sport címlapjára került. A legújabb hírek szerint a román második ligában szereplő FC Bihor szerződtetné. A nagyváradi egyesület elnök-tulajdonosa, Vízer Márius szerint már megszületet a megállapodás, csupán a részleteket kell egyeztetni a volt válogatott játékossal. ,,Természetesen" nem világos, milyen szerepet töltene be Döme a klubban. Az elnök szerint játékos-edző lenne, Détári azonban már nem a pályán, inkább menedzserként a klubirodában képzeli el nagyváradi karrierjét.
A leendő ,,játékos-edző-menedzser-szaktanácsadó-stb." kacskaringós pályafutása ezzel újabb fejezetéhez érkezett. A partiumi szereplés aligha jelenti az út végét, de talán érdemes egy rövid számvetést készíteni, hogyan jutott el egy rendkívüli tehetséggel megáldott játékos a világválogatottól, a román második vonalig. Szolgáljon szomorú tanulságként a jövő játékosai számára, így nem szabad egy játékos pályáját felépíteni!

A nyolcvanas évek elején egy fiatal szöszke középpályás tűnt fel Kispesten. A közönség hamar szívébe zárta a piros-fehérek új sztárját, Détári Lajost. Az akkor még Budapesti Honvéd néven játszó csapattal kupát és bajnokságot nyert. Vezére lett a világverő Mezey gárdának, részt vett a mexikói vébén. Itt érte az első pofon. A katasztrofálisan szerepelt csapatból is kirítt gyenge teljesítményével.

Détárira hamarosan felfigyeltek a külföldi menedzserek. Világcsúcsnak számító tizenhétmillió márkáért a német Eintracht Frankfurt igazolta le. 1988-ban, a német kupa döntőjében, két perccel a lefújás előtt lőtt szabadrúgásgóljával nyert a piros-fekete gárda. Détári pályája zenitjére ért. A Juventus és a Barcelona versengett aláírásáért. Lajos azonban meglepetésre Pireuszba szerződött, a helyi Olimpiakoszhoz. A kontraktus mögött sokan a honvédos edzőt, a játékos apósát Komora Imrét sejtették. Döme ezzel a döntésével a pénzt a szakmai előrelépés elé helyezte. Ez később megbosszulta magát, soha többé nem tudott visszakerülni a nemzetközi futball-elitbe.

Olaszországi játéka már kevesebb sikert hozott. Ancona, Bologna, Genoa voltak az itáliai szereplés állomásai, ahol azt a ritka ,,bravúrt" is sikerült végrehajtania, hogy háromszor volt kieső csapat tagja.

Kilencvenháromban egy szezonra hazatért, de nem Kispestre, hanem a ferencvárosi zöldekhez. Az FTC-ben eltöltött felejtető év után, ismét vissza Genovába, majd Svájcban, a Neuchatel Xamaxban játszott egy fél idényt. A helvét kitérő követően, az osztrák második ligás St. Pöltenbe már csak levezetni járt ki.

A BVSC-ben még utoljára megmutatta zseniális képességeit, a Dunakesziben eltöltött rövid intermezzót pedig, inkább felejtsük el. Így jutottunk el addig a mai hírig, mely szerint Döme Nagyváradra tart.

Hát ennyi. Mit hagyott maga után Détári? Mi jut majd eszünkbe néhány év múlva, ha a nevét halljuk? Néhány emlékezetes gól (például a lengyelek elleni szabadrúgásgól), esetleg egy-két szép csel. Kár...