Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Továbbjutott az MTK, kiesett a Vasas és a Dunaferr

A szófiai első meccsen 2-1 arányban nyert az MTK, s most a Hungária körúton fogadta bolgár ellenfelét UEFA-kupa találkozón. A magyar csapat a budapesti visszavágó első félidejében nem játszott különösebb aktivitással, átengedte a teret a CSZKA-nak, amely azonban nem tudott élni a felkínált lehetőséggel. A második félidő 68. percében az MTK emberelőnybe került, miután kiállították a bolgár védőt, Jancsevet. A 85. percben Mircsev tizenegyesből megszerezte a bolgárok győztes gólját, ám ez nem volt elég a szófiaiak továbbjutásához, mert az MTK idegenben szerzett több góllal került az UEFA-kupa következő fordulójába. A Dunaferr és a Vasas viszont kiesett ugyanebből a kupasorozatból, miután mindkét csapat idegenben vereséget szenvedett.

Eseménytelenül kezdődött a mérkőzés, az MTK és a CSZKA futballistái az első öt percben kapura sem lőttek. A kilencedik percben viszont Kuttor már veszélyes helyzetben, fejjel mentett a - nemsokára a Bayer Leverkusenbe igazoló - Berbatov elől, az MTK tizenhatosán belül.

Kiesett a Dunaferr és a Vasas

Kiesett a további kupaküzdelmekből a két másik magyar csapat. A Dunaferr a Bajnokok Ligája selejtezőiből került az UEFA-kupába, ahol a holland Feyenoorddal találkozott. A Feyenoord ugyancsak a BL-selejtezőkből jutott ide, miután a Sturm Graz felülmúlta a hollandokat.

Sajnos ez a bravúr most nem sikerült a Dunaferrnek, az egykori BEK-győztes Feyenoord ugyanis 3-1-re legyőzte a dunaújvárosi csapatot (úgy, hogy tizenegyest is hibáztak a németalföldiek, ha Kornyejevet egyáltalán közéjük sorolhatjuk). Egyetlen gólunkat Tököli lőtte, 0-3-as állásnál, a 88. percben. Így összesítésben 4-1-es gólkülönbséggel mentek tovább a rotterdamiak, hiszen már az itthoni meccsen, Molnár öngóljával győzelmet értek el.

A Vasas 2:2-re végzett az első mérkőzésen az AEK Athénnel, ugyancsak az UEFA-kupában. A visszavágón a görög csapat egyértelműen jobb volt, s 2:0-ra nyert, így a Vasas is búcsúzni kényszerült a nemzetközi kupától. A görög gólokat Maladenisz és Nikolaidisz rúgta, két perc alatt, az első félidő közepén. Az utóbbi egyébként tizenegyesből volt eredményes, miután Aranyos az első gól szerzőjét, Maladeniszt felrúgta a tizenhatoson belül.

A magyarok egyébként két sárga lappal és Sowunmi első félidőbeli kapufás lövésével vetették magukat észre az összecsapáson, amelynek második félidejében még a görögök is rúgtak egy kapufát.

Az MTK a tizenkettedik percben lőtt először kapura, de Madar jobbról középmagasra érkező labdáját a bolgár kapus gond nélkül megfogta. A huszadik perc táján átvette a kezdeményezést a CSZKA, egy gyenge lövést meg is eresztett a nyolcas számú bolgár játékos, ám labdája a jobb kapufától négy méterre hagyta el a játékteret.

Bolgár helyzetek a félidő közepén

Mancsev éles beadását a huszonötödik percben ismét Kuttor vágta ki az ötösön belülről. A 27. percben egy jobboldali bolgár beívelés után Berbatov, a teljesen üresen álló CSZKA-csatár, az ötösről gyengén mellé bólintott. Az első félóra végén borzasztóan ellaposodott a játék, és mindkét oldalon pontatlan passzok követték egymást.

A 38. percben Illés lendületből átcselezte a középpályát, majd a jobb oldalon kiugratta Ferenczit, aki alig lőtt mellé. Berbatov viszont a 41. percben lecselezte a magyar védelem baloldalát, ám Kuttor az utolsó pillanatban, becsúszva mentett a bolgár támadó elől az ötös vonalán.

Félidőben maradt a 0-0-s eredmény

Az első félidőben mindkét csapat visszafogottan játszott. A CSZKA-n nem látszott, hogy legalább két gólt kellene lőnie a továbbjutáshoz. Erőtlen kísérleteik nem jelentettek valódi veszélyt az MTK kapujára. A magyar csapaton azt lehetett érezni, hogy elégedettek a gólnélküli eredménnyel, ezért semmit sem kockáztattak.

A második félidő kezdetén, a középkezdés után Berbatov lódult meg, gyenge lövésébe azonban Kuttor bele tudott érni, és így nem jelentett veszélyt kapura a támadás.

Mancsev átcselezi az egész magyar térfelet

Az 50. percben Mancsev a teljes magyar térfelet átcselezte, lefutotta az MTK összes védőjét, keresztbe vezette a labdát a tizenhatosunkon, majd rendkívül gyengén középre lőtte (adta?) a labdát, amelyet Vlaszák kapus könnyedén fogott meg. Az 53. percben újabb bolgár lövés zúgott el jóval a magyar kapu fölött.

A következő tíz percben kiegyenlítettebb lett a játék, miután néhányszor az MTK is átmerészkedett - otthonában - az ellenfél térfelére. A 60. percben azonban Madar helyett (aki egyike volt azoknak a merészeknek, akik a bolgár tizenhatosig elfutottak) Bükszegi állt be az MTK-ba.

A 65. percben Berbatov és Mancsev gyakorolta az ívelgetést: amíg Berbatov jobbról balra adta a labdát a magyar tizenhatos fölött az egyik szélről a másikra, addig Mancsev fordítva tette ezt. Szerencsére egyik bolgárnak sem jutott eszébe kapura rúgni...

Kiállítják Jancsevet, a bolgár védőt

A 68. percben az Illés remek labdájával egyedül kilépő Ferenczit - utolsó emberként - Jancsev elgáncsolta, s ezért teljesen jogosan kiállította a CSZKA védőjét a horvát Trivkovic bíró. A megítélt szabadrúgást Szamosi laposan, fél méterrel a jobb kapufa mellé rúgta.

A 74. percben Mancsev a magyar védőkről lecsorgó labdát tizennégy méterről azonnal kapura lőtte, de Vlaszák bravúrral védett. Ez is bizonyította, hogy a kiállítás utáni percekben megélénkült a CSZKA játéka, és a szófiai csapat beszorította az MTK-t kapuja elé. Jó példa volt erre - sajnos -, hogy Berbatov a 77. percben középen lefordult Kuttorról, de 18 méteres lövését Vlaszák szép vetődéssel kiütötte.

Tizenegyesből vezet a CSZKA, Berbatov elrontja a meccslabdát

A 85. percben Kuttor és Berbatov egyszerre kerültek a földre egy bolgár beívelés után az MTK tizenhatosán belül. A bíró büntetőt ítélt, sőt, Kuttor sárga lapot is kapott. A tizenegyest Mircsev értékesítette: 0-1, a CSZKA javára.

Edzői nyilatkozatok

Pölöskei Gábor, az MTK Hungária vezetőedzője a mérkőzés után az MTI-nek elmondta: "A két mérkőzés alapján kijelenthetem, hogy egy nagyon erős ellenfél legyőzésével kerültünk az UEFA Kupában a legjobb 48 együttes közé. A kiállítás után számomra érthetetlen módon bátortalanul és visszafogottan játszottunk. A tanulság számomra az, hogy az MTK-nak meg kell tanulnia az esélyesként is megfelelően futballozni."

Enrico Catuzzi, a CSZKA Szófia vezetőedzője a távirati irodának így nyilatkozott: "Kicsit csalódott vagyok, mert úgy érzem, hogy az ellenfelünk gyenge produkcióval jutott tovább. Ennek okát abban látom, hogy az első félidőben gyengén játszottunk, és így egy újabb félidő előnyt adtunk. A szünet után már megfelelő tempóban futballoztunk, de sajnos ez kevésnek bizonyult."

A 89. percben Berbatov továbbjuttathatta volna a bolgár csapatot, ha az MTK ötösén elé fejelt labdát berúgja a hálóba. Ehelyett gyengén, csizmaszárral beleért az átadásba, így a lövésnek alig-alig nevezhető próbálkozást Vlaszák könnyen fogta meg.

A 92. percben Illés ugratta ki a baloldalon Erőst, aki az elfekvő kapus mellett, fokozhatatlan helyzetből a túloldali kapufa mellé perdített. Majd Ferenczi a bolgár tizenhatoson adhatta volna a labdát az üresbe futó Bükszeginek, de ő inkább sarkazott a sima átadás helyett, így a bolgár védő megkaparintotta a labdát.

Ezzel véget ért a találkozó, amelyen - ha nem is biztosan, de idegenben szerzett több góllal, 2-2-es összesítéssel -, az MTK jutott az UEFA-kupa következő fordulójába.

Jegyzőkönyv

MTK Hungária-CSZKA Szófia: 0-1 (0-0)
Hungária krt., 1500 néző, V: Trivkovic (horvát)
MTK Hungária: Vlaszák - Schindler, Kuttor, Szamosi, Komlósi - Madar (Bükszegi, 60.), Erős, Jezdimirovic (Buzsáky, 82.), Füzi Á. (Szilveszter, 70.) - Illés, Ferenczi
CSZKA Szófia: Nemodruk - Kremenljev, Angelov, Jancsev, Tomovszki - Stefanov, Vipolov (Mircsev, 46.), Mancsev, Janev (Bukarjev, 46.) - Velikov (Georgiev, 87.), Berbatov
gólszerző: Mircsev (85., 11-esből)
kiállítva: Jancsev (68.)
sárga lap: Jezdimirovic (69.), Komlósi (84.), Kuttor (85.), Buzsáky (86.) illetve Mancsev (54.)