Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Továbbjutott az MTK, kiesett a Vasas és a Dunaferr

A szófiai első meccsen 2-1 arányban nyert az MTK, s most a Hungária körúton fogadta bolgár ellenfelét UEFA-kupa találkozón. A magyar csapat a budapesti visszavágó első félidejében nem játszott különösebb aktivitással, átengedte a teret a CSZKA-nak, amely azonban nem tudott élni a felkínált lehetőséggel. A második félidő 68. percében az MTK emberelőnybe került, miután kiállították a bolgár védőt, Jancsevet. A 85. percben Mircsev tizenegyesből megszerezte a bolgárok győztes gólját, ám ez nem volt elég a szófiaiak továbbjutásához, mert az MTK idegenben szerzett több góllal került az UEFA-kupa következő fordulójába. A Dunaferr és a Vasas viszont kiesett ugyanebből a kupasorozatból, miután mindkét csapat idegenben vereséget szenvedett.

Eseménytelenül kezdődött a mérkőzés, az MTK és a CSZKA futballistái az első öt percben kapura sem lőttek. A kilencedik percben viszont Kuttor már veszélyes helyzetben, fejjel mentett a - nemsokára a Bayer Leverkusenbe igazoló - Berbatov elől, az MTK tizenhatosán belül.

Kiesett a Dunaferr és a Vasas

Kiesett a további kupaküzdelmekből a két másik magyar csapat. A Dunaferr a Bajnokok Ligája selejtezőiből került az UEFA-kupába, ahol a holland Feyenoorddal találkozott. A Feyenoord ugyancsak a BL-selejtezőkből jutott ide, miután a Sturm Graz felülmúlta a hollandokat.

Sajnos ez a bravúr most nem sikerült a Dunaferrnek, az egykori BEK-győztes Feyenoord ugyanis 3-1-re legyőzte a dunaújvárosi csapatot (úgy, hogy tizenegyest is hibáztak a németalföldiek, ha Kornyejevet egyáltalán közéjük sorolhatjuk). Egyetlen gólunkat Tököli lőtte, 0-3-as állásnál, a 88. percben. Így összesítésben 4-1-es gólkülönbséggel mentek tovább a rotterdamiak, hiszen már az itthoni meccsen, Molnár öngóljával győzelmet értek el.

A Vasas 2:2-re végzett az első mérkőzésen az AEK Athénnel, ugyancsak az UEFA-kupában. A visszavágón a görög csapat egyértelműen jobb volt, s 2:0-ra nyert, így a Vasas is búcsúzni kényszerült a nemzetközi kupától. A görög gólokat Maladenisz és Nikolaidisz rúgta, két perc alatt, az első félidő közepén. Az utóbbi egyébként tizenegyesből volt eredményes, miután Aranyos az első gól szerzőjét, Maladeniszt felrúgta a tizenhatoson belül.

A magyarok egyébként két sárga lappal és Sowunmi első félidőbeli kapufás lövésével vetették magukat észre az összecsapáson, amelynek második félidejében még a görögök is rúgtak egy kapufát.

Az MTK a tizenkettedik percben lőtt először kapura, de Madar jobbról középmagasra érkező labdáját a bolgár kapus gond nélkül megfogta. A huszadik perc táján átvette a kezdeményezést a CSZKA, egy gyenge lövést meg is eresztett a nyolcas számú bolgár játékos, ám labdája a jobb kapufától négy méterre hagyta el a játékteret.

Bolgár helyzetek a félidő közepén

Mancsev éles beadását a huszonötödik percben ismét Kuttor vágta ki az ötösön belülről. A 27. percben egy jobboldali bolgár beívelés után Berbatov, a teljesen üresen álló CSZKA-csatár, az ötösről gyengén mellé bólintott. Az első félóra végén borzasztóan ellaposodott a játék, és mindkét oldalon pontatlan passzok követték egymást.

A 38. percben Illés lendületből átcselezte a középpályát, majd a jobb oldalon kiugratta Ferenczit, aki alig lőtt mellé. Berbatov viszont a 41. percben lecselezte a magyar védelem baloldalát, ám Kuttor az utolsó pillanatban, becsúszva mentett a bolgár támadó elől az ötös vonalán.

Félidőben maradt a 0-0-s eredmény

Az első félidőben mindkét csapat visszafogottan játszott. A CSZKA-n nem látszott, hogy legalább két gólt kellene lőnie a továbbjutáshoz. Erőtlen kísérleteik nem jelentettek valódi veszélyt az MTK kapujára. A magyar csapaton azt lehetett érezni, hogy elégedettek a gólnélküli eredménnyel, ezért semmit sem kockáztattak.

A második félidő kezdetén, a középkezdés után Berbatov lódult meg, gyenge lövésébe azonban Kuttor bele tudott érni, és így nem jelentett veszélyt kapura a támadás.

Mancsev átcselezi az egész magyar térfelet

Az 50. percben Mancsev a teljes magyar térfelet átcselezte, lefutotta az MTK összes védőjét, keresztbe vezette a labdát a tizenhatosunkon, majd rendkívül gyengén középre lőtte (adta?) a labdát, amelyet Vlaszák kapus könnyedén fogott meg. Az 53. percben újabb bolgár lövés zúgott el jóval a magyar kapu fölött.

A következő tíz percben kiegyenlítettebb lett a játék, miután néhányszor az MTK is átmerészkedett - otthonában - az ellenfél térfelére. A 60. percben azonban Madar helyett (aki egyike volt azoknak a merészeknek, akik a bolgár tizenhatosig elfutottak) Bükszegi állt be az MTK-ba.

A 65. percben Berbatov és Mancsev gyakorolta az ívelgetést: amíg Berbatov jobbról balra adta a labdát a magyar tizenhatos fölött az egyik szélről a másikra, addig Mancsev fordítva tette ezt. Szerencsére egyik bolgárnak sem jutott eszébe kapura rúgni...

Kiállítják Jancsevet, a bolgár védőt

A 68. percben az Illés remek labdájával egyedül kilépő Ferenczit - utolsó emberként - Jancsev elgáncsolta, s ezért teljesen jogosan kiállította a CSZKA védőjét a horvát Trivkovic bíró. A megítélt szabadrúgást Szamosi laposan, fél méterrel a jobb kapufa mellé rúgta.

A 74. percben Mancsev a magyar védőkről lecsorgó labdát tizennégy méterről azonnal kapura lőtte, de Vlaszák bravúrral védett. Ez is bizonyította, hogy a kiállítás utáni percekben megélénkült a CSZKA játéka, és a szófiai csapat beszorította az MTK-t kapuja elé. Jó példa volt erre - sajnos -, hogy Berbatov a 77. percben középen lefordult Kuttorról, de 18 méteres lövését Vlaszák szép vetődéssel kiütötte.

Tizenegyesből vezet a CSZKA, Berbatov elrontja a meccslabdát

A 85. percben Kuttor és Berbatov egyszerre kerültek a földre egy bolgár beívelés után az MTK tizenhatosán belül. A bíró büntetőt ítélt, sőt, Kuttor sárga lapot is kapott. A tizenegyest Mircsev értékesítette: 0-1, a CSZKA javára.

Edzői nyilatkozatok

Pölöskei Gábor, az MTK Hungária vezetőedzője a mérkőzés után az MTI-nek elmondta: "A két mérkőzés alapján kijelenthetem, hogy egy nagyon erős ellenfél legyőzésével kerültünk az UEFA Kupában a legjobb 48 együttes közé. A kiállítás után számomra érthetetlen módon bátortalanul és visszafogottan játszottunk. A tanulság számomra az, hogy az MTK-nak meg kell tanulnia az esélyesként is megfelelően futballozni."

Enrico Catuzzi, a CSZKA Szófia vezetőedzője a távirati irodának így nyilatkozott: "Kicsit csalódott vagyok, mert úgy érzem, hogy az ellenfelünk gyenge produkcióval jutott tovább. Ennek okát abban látom, hogy az első félidőben gyengén játszottunk, és így egy újabb félidő előnyt adtunk. A szünet után már megfelelő tempóban futballoztunk, de sajnos ez kevésnek bizonyult."

A 89. percben Berbatov továbbjuttathatta volna a bolgár csapatot, ha az MTK ötösén elé fejelt labdát berúgja a hálóba. Ehelyett gyengén, csizmaszárral beleért az átadásba, így a lövésnek alig-alig nevezhető próbálkozást Vlaszák könnyen fogta meg.

A 92. percben Illés ugratta ki a baloldalon Erőst, aki az elfekvő kapus mellett, fokozhatatlan helyzetből a túloldali kapufa mellé perdített. Majd Ferenczi a bolgár tizenhatoson adhatta volna a labdát az üresbe futó Bükszeginek, de ő inkább sarkazott a sima átadás helyett, így a bolgár védő megkaparintotta a labdát.

Ezzel véget ért a találkozó, amelyen - ha nem is biztosan, de idegenben szerzett több góllal, 2-2-es összesítéssel -, az MTK jutott az UEFA-kupa következő fordulójába.

Jegyzőkönyv

MTK Hungária-CSZKA Szófia: 0-1 (0-0)
Hungária krt., 1500 néző, V: Trivkovic (horvát)
MTK Hungária: Vlaszák - Schindler, Kuttor, Szamosi, Komlósi - Madar (Bükszegi, 60.), Erős, Jezdimirovic (Buzsáky, 82.), Füzi Á. (Szilveszter, 70.) - Illés, Ferenczi
CSZKA Szófia: Nemodruk - Kremenljev, Angelov, Jancsev, Tomovszki - Stefanov, Vipolov (Mircsev, 46.), Mancsev, Janev (Bukarjev, 46.) - Velikov (Georgiev, 87.), Berbatov
gólszerző: Mircsev (85., 11-esből)
kiállítva: Jancsev (68.)
sárga lap: Jezdimirovic (69.), Komlósi (84.), Kuttor (85.), Buzsáky (86.) illetve Mancsev (54.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?