Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ez a meleg: esélyes a magyar válogatott!

2000.10.11. 16:23
Káosz uralkodik mostanában a Litván Labdarúgó-szövetségben - és ez persze kihat a nemzeti csapatra is, - így válogatottunknak nem lenne más dolga szerda este, mint belerúgni egyet a döglődő kismacskába (ha már halott oroszlánról a litván focival kapcsolatban nem lehet beszélni).
A feltételes mód azonban adott, ugyanis azt nem szabad elfelejteni, hogy a balti állam ellenfele Magyarország futballcsapata lesz. Ez pedig már akár a litvánoknak adhatna okot a bizakodásra...

No, de ne temessük a Bicskei-legénységet, hiszen most éppen minden a mieink győzelme mellett szól! Furcsa ezt kimondani, de igaz. Litvániában az Európa-bajnoki 8. selejtezőcsoportban Olaszország mellett Magyarországot tartják favoritnak. Persze az is lehet, hogy a szovjet utódállamban ismerik a játékosaink lelkivilágát, és ez a trükk valamilyen taktikai húzás a részükről, hiszen az tudvalévő, hogy a honi labdakergetők az esélyesség terhével a vállukon nem (vagy inkább sem?) tudnak nagyot alkotni.

Horváth FerncGólt várnak tőle
Ám bízzunk benne, hogy egyszer minden megváltozik. És bízzunk abban is, hogy az alkalom most jön el. Litvánia ugyanis - már ami a labdarúgó-életet illeti - romokban hever. Nem elég, hogy október 21-én tisztújító közgyűlést tartanak a szövetségben, és a jelenlegi elnök helye közel sem biztos, sőt nem elég a grúzoktól elszenvedett már-már megalázó, 4-0-s vereség, még itt van kapitánykérdés is.

Pontosabban kérdés már nincs: csere volt, kapitánycsere. A már említett Grúzia elleni összecsapás után Zimnickas elnök döntött: Statys Stankusnak mennie kell. Hétfőn még úgy volt, hogy a volt kapitány is leül a magyarok ellen a kispadra, ám a főnöki teendőket eddigi segédje, Julius Kvedaras veszi át. Aztán kedden Stankus mester fogta a cók-mókját, és szépen kisétált a kaunasi edzőtáborból. Hiába, otthon várta a család; az asszony, gyerekek, egy kiskutya és egy anyós. Márpedig, mint ahogy azt egy jó családfő teszi, ha menni kell, akkor menni kell.

Persze a valódi indok nem ez volt, Stankus minden bizonnyal puszta önbecsülésből hagyta cserben csapatát. Mert valljuk be: kevés olyan ,,madár" (bocs) létezik, aki kvázi kirúgása után még marad egy meccs erejéig, hogy azt a zakót (hol vagyunk még attól...) is a nyakába varrhassák. Szóval az exkapitány kirúgása után nem maradt, inkább hazaballagott és valószínűleg jól berúgott (mondjuk a legújabb kori Putyin vodkából ihatott meg egy jó üveggel) Statys Stankus egyébként minden idők ötödik legeredményesebb litván szövetségi kapitánya: a mérlege nyolc mérkőzés alatt kettő győzelem és hat vereség.

Az összevisszaság onnan is látszódik, hogy Kvedaras 1999 szeptembere óta a negyedik kapitány a litván válogatott kispadján. (egyébként a litvánok nem csak a mostani csapatunktól félnek: hazánkfia, Molnár Ferenc például két találkozón dirigálta a litvánokat 1927-ben, és mérlege két vereség, 3-11-s gólkülönbség volt. Sőt, az is a mieink mellett szól, hogy a litvánok hivatalosan két összecsapást regisztrálnak ellenünk: 1938. június 29-én a Budapest-válogatott volt az ellenfél - itthon ezért nem is vesszük hivatalos összecsapásnak azt a meccset - és 3-0-ra nyertünk, míg 1998. május 27-én, Nyíregyházán a most a keretből kimaradt Hrutka János szabadrúgás góljával győztünk 1-0-ra.)

No, és akkor essék szó a két csapat összeállításáról: a litvánoknál a legnagyobb sztár kétségkívül a Real Sociedadban játszó csatár, Edgaras Jankauskas. Rajta kívül az Izraelben légióskodó támadó középpályást, Maciuleviciust lehet megemlíteni. Érdekesség, hogy a várható kezdőcsapatokban mindkét oldalon két otthonjátszó futballistát lehet felfedezni. A litvánoknál a kapus Padimanskas és a védő Kancelskis is az FBK Kaunasban futballozik, míg nálunk a ,,kihagyhatatlan" Illés Béla az MTK, Pető Tamás pedig a Vasas játékosa. (Ez pedig azt is jelentheti, hogy Bicskei Bertalan minden bizonnyal a vasasos fenegyereknek szavaz bizalmat, nem pedig a Belgiumban légióskodó Lendvai Miklóst részesíti előnyben).

A szerda este 20.45-kor kezdődő mérkőzést az Index olvasói online tudósításban kísérhetik figyelemmel. És akár az Indexen is értesülhetnek a ,,történelmi tettről": az esélyesség terhét is a vállán cipelő Magyarország...(folytatás 20.45-től)

A várható kezdőcsapatok:
LITVÁNIA: Padimanskas (FBK Kaunas) - Skerla (Dunfermline), Zutautas (Alanyija Vlagyikavkaz), Kancelskis (FBK Kaunas), Gleveckas (Shaktar Donyeck) - Buitkus (Skonto Riga), Maciulevicius (Hapoel Ramat Gan), Semberas (Dinamo Moszkva), Morinas (Hannover '96) - Jankauskas (Real Sociedad), Zvingilas (Torpedo Moszkva)

MAGYARORSZÁG: Király (Hertha BSC) - Sebők (Energie Cottbus) - Korsós (Sturm Graz), Mátyus (Energie Cottbus) - Fehér Cs. (NAC Breda), Lisztes (VfB Stuttgart), Pető T. (Vasas), Illés (MTK), Hamar (Beitar Jerusalem) - Horváth F. (Energie Cottbus), Fehér M. (Braga)