Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Kiesés ellen küzdenek

2000.10.19. 19:14
Az NB I alapszakaszának tizenharmadik fordulójában, több, a kiesés szempontjából jelentős mérkőzésre kerül sor. A tizenhármas szám több csapatnak is szerencsétlenséget hozhat, hiszen néhány gárda már matematikailag is búcsút inthet a legmagasabb osztálynak. Az A-csoprtban a Kispest-Haladás meccsen a szombathelyiek vereség esetén már másodosztályúak mondhatják magukat. A B-csoportban a pécsiek és a nagykanizsaiak kiesése biztosnak tűnik.
Kispesten Puskás Ferencért is hajtanak a játékosok

Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a nagy múltú kispesti csapatot a kiesés réme fenyegesse. Bár a hatodik hellyel a legkedvezőbb pozíciót foglalják el piros-feketék, nem érezhetik magukat biztonságban. A kispestiek péntek délután a Haladást fogadják, ha nyernek, a szombathelyiek biztos kiesők. A nyírségiekkel való összevetés is a fővárosiak számára kedvező. Ha a nyíregyháziak egy győzelmet aratnak és egy döntetlent érnek el, a Kispest pedig két döntetlent játszik, akkor egymás elleni eredmények alapján, idegenben lőtt góljának köszönhetően a Kispest marad első osztályú (Kispest-Nyírség 2-0, Nyírség-Kispest 3-1). A kiesést valószínűleg elkerülik, de aligha kerülhető meg a kérdés, hogyan züllött ilyen mélyre a hajdan világ legjobbjai között számon tartott klub?

Még nyugodtak Szombathelyen

A szombathelyi Haladás jelenleg a hetedik helyen áll nyolc ponttal. Ha a péntek délutáni kispesti mérkőzésen vereséget szenvednek, a további mérkőzésektől függetlenül kiesnek az élvonalból. Döntetlen vagy győzelem esetén viszont helyzetük kedvezően alakulhat, hiszen ha az utolsó fordulóban legyőzik a szintén kiesés ellen küzdő nyírségieket, akkor megőrizhetik első osztályú tagságukat. A szombathelyiek taktikában nagy hókuszpókuszokkal nem kívánnak előállni, elsősorban az utóbbi időben nyújtott jó teljesítményükben bíznak. A találkozó pszichikai súlyát nem érzik, mint mondják ,,a pénteki meccs csak egy mérkőzés lesz a sok közül". Nem értékelnék tragédiaként a kiesést, cél a mielőbbi visszakerülés a legjobbak közé.

Reménytelen helyzetben a Nyírség

A csoport utolsó, nyolcadik helyén kullog a tavaly bravúrosan teljesítő Nyírség-Spartacus. A nyíregyháziak által tizenkét mérkőzésen összeszedett kilenc pont nagyon kevésnek tűnik, legalább még négyet kellene hozzátenniük, hogy bennmaradjanak az NB I-ben, feltéve, hogy a Kispest, valamint a Haladás nem gyűjt háromnál többet. Ez szinte kilátástalan feladatnak tűnik, mert szombaton az elmúlt idény legjobb csapatával a Dunaferrel játszanak, amely az utolsó negyven bajnoki mérkőzéséből csupán egyet vesztett el. Mindenképpen három pontot kellene szerezniük, hiszen az utolsó körben szombathelyen lépnek pályára, és eddig idegenben igencsak gyengén muzsikált a nyírségi ,,zenekar".

Úgy tűnik, maguk a nyíregyháziak sem bíznak túlságosan a sikerben, már megkezdték a felkészülést az NB I/B-re, újrakezdték tárgyalni a játékosok szerződését a másodosztály követelményeinek megfelelően. Ez dicséretes előlátást jelez a vezetők részéről, de nagymértékben demoralizálhatja a csapatot. Miben reménykedjenek, ha már a vezetők sem bíznak a bennmaradásban?

A kiesés szélén a Pécs és a Nagykanzsa

A B-csoportban már sokkal tisztább a kép. A hatodik helyen álló zalaegerszegi csapat eddig tizenhárom pontot gyűjtött, öt pont előnnyel vezet a Pécs és a sereghajtó Nagykanizsa előtt, amyek nyolc-nyolc pontot szereztek. A zalaegerszegieknek a hátralévő két fordulóban két pontot kell szerezniük az élvonalbeli tagság biztosításához, de akkor is bentmaradnak, ha sem a Pécs, sem a Nagykanizsa nem nyeri meg mindkét hátralévő találkozóját. A kieső helyen álló csapatokon tehát csupán kisebb fajta csoda segíthet. A futballban azonban kevés a csoda, így búcsújuk nem lesz meglepetés.

Az NB I 13. fordulójának programja:

A-csoport
Péntek: Kispest-Honvéd - Haladás, Bozsik-stadion, 17.15
szombat: Nyírség-Spartacus - Dunaferr SE, 14.30,
Lombard FC Tatabánya-Győri ETO, 14.30
Ferencváros-Matáv Compaq Sopron, Üllői út, 17.00,
B-csoport:
szombat: Zalahús-ZTE FC - MTK Hungária FC, 14.30
Újpest-Nagykanizsa, Megyeri út, 14.30
Videoton-Pécs 14.30
hétfő: B-csoport: Vasas-Debrecen, Fáy u., 19.00

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!