Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Bravúr kell az életben maradáshoz

2000.10.25. 09:51
Csütörtökön bonyolítják le az UEFA kupa második fordulójának első mérkőzéseit. Az egyetlen még versenyben lévő magyar csapat, az MTK francia túrára készül, az FC Nantes-hoz látogat. Nehéz esete vár a kék-fehérekre, hiszen a találkozó esélyese egyértelműen a francia gárda. Az együttes szakvezetője, Pölöskei Gábor az Indexnek adott nyilatkozatában elsődlegesen a csapatot sújtó sérülések miatt panaszkodott, de bízik abban, hogy egy agresszív, egy-két érintéses játékkal meg lehet lepni a házigazdát. Illés Béla, a csapat válogatott csatára leginkább a fürge hazai csatároktól tart, akik hazai pályán is leginkább kontrából eredményesek.
Esélyes a Nantes

Nehéz est vár az MTK labdarúgócsapatára csütörtökön Nantes-ban. Az UEFA kupa második fordulójának első mérkőzésén a budapesti kékek a francia bajnokság jelenlegi hatodik helyezettjéhez látogatnak. Az előzetes esélylatolgatások alapján a továbbjutás elsődleges várományosa a hazai gárda, amely remek formában van. Denoueix mester tanítványa legutóbb egymás után két győzelmet is arattak a bajnokságban. A tizenegyedik fordulóban a kieső helyen tanyázó Racing Strasbourgot verték idegenben nagy fölénnyel öt-nullra, majd a következő körben a tizenegyedik helyezett Rennes-t győzték le egy-nullra. A Nantes várhatóan nagy erőkkel fog támadni, mert játékuk erőssége a gyors csatáraikban rejlik, főleg Vahirua okozhat gondokat a mieinknek.

Sok a sérült az MTK-nál

Az MTK csapata nagy várakozással tekint a találkozó elé, hiszen már csak ők képviselik a magyar színeket a második számú európai kupában. Nem lesz könnyű falat a Nantes, minden erejére szüksége lesz a magyar csapatnak a továbbjutás kivívásához. Nehezítette a felkészülést, hogy a gárda három játékosa, Erős Károly, Madar Csaba és Goran Jezdimirovics is sérüléssel bajlódik, játékuk erősen kérdéses. Előny lehet viszont, hogy az első mérkőzést idegenben játsszák, így egy esetleges kis gólkülönbségű vereség is kedvező lehet. A remények életben tartásához viszont feltétlenül gólokat, vagy legalábbis gólt kellene lőni. Pölöskei szerint gól kell a továbbjutáshoz Pölöskei Gábor vezetőedzőt a mérkőzéssel kapcsolatban kértük egy kis esélylatolgatásra, aki szívesen válaszolt az Index kérdéseire.

-Hogyan sikerült a felkészülés a mérkőzésre, vannak- e sérültek a csapatban?

-Sajnos a felkészülésünk nem volt zavartalan, főleg a középpályásainkat sújtották sérülések. Erős Károly négy-öt napig lázas beteg volt, idegenlégiósunk, Goran Jezdimirovics sem teljesen egészséges. Madar Csaba viszont már felépült, de több edzést kihagyott, játéka szintén bizonytalan. A sok kérdőjel miatt, nem tudok még összeállítást megadni, a kezdő tizenegyet majd csak a mecss előtt jelölöm ki. Szerdán még tréningezünk a találkozó időpontjában a Nantes stadionjában, az itt tapasztaltaktól teszem függővé a csapat összetételét.

-Mennyire ismerik az ellenfelet, látták őket játszani?

- Sikerült feltérképezni az ellenfelet elég jól. Két mérkőzésüket is láttuk, az elsőt még a múlt héten Lőrincz Emil pályaedző tekintette meg, Strasbourgban, míg a legutóbbi Rennes ellenit magam is láttam. Egy rendkívül szervezett csapatot ismerhettem meg, amely korszerű agresszív, letámadásos futballt játszik. A hátvédsor erőssége az argentin légiós, Fabbre, míg a középpályásaik közül a szintén vendégmunkás kameruni Olembé tartom a legjobb játékosnak. A csatárok közül kiemelkedik a román Moldovan, de ő sérülés miatt nem játszik.

-Hogyan látja, ki a találkozó esélyese?

-Természetesen a hazaiak a találkozó esélyesei, jelenleg nagyon jó csapatuk van. Ha a két ország labdarúgásban legutóbb elért eredményeket összehasonlítjuk, a különbség szembeötlő. A franciák világ- és Európa bajnok válogatottal rendelkeznek, de klubcsapataik is remek formában vannak. A Nantes elsősorban mint nevelőegyesület jelentős, nagyszerű utánpótlás központot alakítottak ki. Fülöp Ferenc a hétvégi nantesi látogatása során együttműködési szerződést írt alá, a breton klub világhírű utánpótlás-nevelési módszereinek átvételéről. A bővebb keretükben jelenleg is körülbelül tizennyolc-húsz saját nevelésű játékosuk van, de Nantes-ból indult Desailly vagy Karembeau pályafutása is.

-Mit vár magától a mérkőzéstől?

-Csodálatos stadiont építettek a kilencvennyolcas vébére, amely várhatóan meg fog telni. Nekünk az első félidő első húsz-huszonöt percét kell kibírnunk, valamint a második játékrész ugyanezen szakaszát. Bízunk csatárainkban, Illésben és Ferencziben, reméljük sikerül gólt lőniük!

AZ MTK és a válogatott erőssége, Illés Béla szintén nyilatkozott a mérkőzésről és mint mondta, leginkább a gyors kontráktól tart

-A ZTE ellen vereséget szenvedtek a hét végén, mennyiben befolyásolta ez a hangulatot?

-A vereség sohasem jön jókor, de a csapat lelkileg már túlette magát a vereségen, és már csak a csütörtöki mérkőzésre koncentrálunk.

-A sok sérülés miatt elképzelhető, hogy visszatér a középpályára?

-A sérülések miatt valószínűleg változik az összeállítás, de a konkrét felállást Pölöskei Gábor vezetőedző határozza majd meg a mérkőzés előtt. A hiányzók miatt esetleg valóban elképzelhető, hogy a középpályán kapok szerepet.

-Kiket ismernek az ellenfél csapatából, vannak-e ászok a Nantes-ban?

-Videofelvételről sikerül ellenfelünket megtekinteni, a Rennes elleni bajnoki mérkőzésűket láttuk, szervezett masszív célfutballt játszanak. A Nantes rendelkezik két-három fürge csatárral, akik ha labdát kapnak rendkívül gyorsan a kapunk elé érnek. Hazai pályán is meglepően jól kontráznak, gyakran engedik át a területet az ellenfélnek, majd a megszerzett labdával indítják a két gyors csatárukat, akik pontosan fejezik be az akciókat.

-Mi kell a sikerhez, mit várhatunk a meccstől?

-Valószínűleg többet fognak támadni, nekünk már harminc méterre a kapunk előtt igyekeznünk kell megállítani a hazaiak rohamait. A hazaiak az esélyesek, nekünk minden erőnket össze kell szednünk, hogy legyen esélyünk a továbbjutásra. Nem elég a száz százalékos teljesítmény, százhúsz százalékot kell produkálnunk!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?