Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Az MTK és a Tatabánya a labdarúgó alapszakasz győztese

2000.10.29. 20:01
A tizennegyedik fordulóval befejeződött az NB I alapszakasza. A forduló utolsó két mérkőzését éppen a két csoportgyőztes játszotta, meglehetősen viharos körölmények közöt. A Tatabánya hazai pályán verte Kovács tizenegyesével az FTC együttesét, míg az MTK tét nélküli összecsapáson vereséget szenvedett a Videotontól.
Kilenc emberrel fejezte be a mérkőzést az FTC

Az NB I alapszakaszának utolsó fordulójának utolsó előtti mérkőzését játszották vasárnap délután Tatabányán. A mérkőzés tétje az volt, ha nyer a hazai gárda, akkor az A-csoport első helyén végez, megelőzve a tavalyi bajnok Dunaferrt, és hat jutalomponttal indulhat a rájátszásban. A vendég zöldek számára már kevesebb izgalmat ígért az összecsapás, hiszen az eredménytől függetlenül harmadik helyen zárják az első kört, és négy pontot visznek magukkal.

Ismét sok nézőt vonzott a Ferencváros labdarúgócsapatának vendégjátéka a bányászvárosban. A két csapat komótos iramban kezdte a mérkőzést, jobbára a két tizenhatos között pattogott a labda. A meglehetősen barátságosra sikerült első félóra után a meccs légköre váratlanul felforrósodott. Hornyák Vendel és Marius Cheregi kakaskodott egy hazai szöglet előtt, Hajdo játékvezető először csak figyelmeztette a két renitenst, majd miután újból összeakaszkodtak, kiállította a két, magáról megfeledkezet játékost. A félidő legizgalmasabb jelenete a huszonnyolcadik percben játszódott le, amikkor Nagy Sándor egy kiugrás után lőtt a Németh kapujába. A játékvezető azonban meglepetésre kifelé ítélt szabadrúgást, valószínűleg a kapus támadása miatt.

A második negyvenöt perc már élénkebb iramban kezdődött, Gera forgatta be a védőket majd alig lőtt mellé. A hatvanadik percben dőlt el a mérkőzés. Jermejev Kovácstól kapott remek indítást a baloldalon, Lipcsei még felvágni sem tudta, viszont a kifutó Németh kapus elütötte. A játékvezető tizenegyest ítélt és a reklamáló Lipcseit kiállította. A büntetőt Kovács a kapu bal oldalába rúgta. A kilenc emberrel reménytelen helyzetbe került zöld-fehérek a lefújás előtt nyolc perccel nagy lehetőséghez jutottak. Nagy Sándor buktatta a tizenhatoson belül Kardost, a megítélt büntetőt azonban Horváth Péter elhibázta, Gelei bravúrral hárította a gyengén lőtt labdát, maradt az egygólos hazai siker.


Labdarúgó NB I, alapszakasz, 14. forduló, A-csoport:
Lombard-Ferencváros 1-0 (0-0)
Tatabánya, 6000 néző, V: Hajdó
Gólszerzők: Kovács (58. - 11-esből)
Kiállítva: Hornyák (23.), illetve Cheregi (23.), Lipcsei (58.)
Sárga lap: Süveges (53.), Nagy S. (76.), illetve Csiszár (40.), Horváth P. (65.)
Lombard: Gelei - Hornyák, Cseri, Szalma, Varga L. - Süveges (Tüske, 62.), Kovács A. (Goncalves, 81.), Árki, Jeremejev - Nagy S. (Kiprich, 80.), Vincze I.
Ferencváros: Németh G. - Cheregi, Dragóner, Balog - Kardos, Csiszár (Földvári, 75.), Lipcsei, Vén, Nagy N. (Gyepes, 31.) - Gera (Rob, 75.), Horváth P.

Verséggel is csoportelső az MTK

A székesfehérváriak budapesti kirándulása nem okozott túl nagy izgalmat. A huszonhét pontos hazaiak már az elmúlt fordulóban megszerezték a csoport első helyét, így felszabadultan léphettek pályára. A Videoton számára sem volt már tétje az összecsapásnak, mivel a Debrecen már öt pont előnnyel vezetett a piros-kékek előtt, már egy esetleges bravúr sem változtathatott a Videoton ötödik helyén. Kérdés csupán az volt, hogy a Hungária körútiak mennyire pihenték ki a hétközi franciaországi kirándulást.

A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, már a nyolcadik percben vezetést szereztek Bány révén, aki tizennyolc méterről lőtt nagy gólt a jobb sarokba. Az MTK a félidő végén emberelőnybe került Hompoth-ot állította ki a játékvezető. A kék-fehérek gyorsan kihasználták az előnyt, a félidő utolsó percében Madar átadását Balaskó lőtte a hálóba. Mindenki azt gondolta, hogy a második félidőben a hazaiak megszerzik a győzelmet is.

Az ötvenkettedik percben Ferenczi tizenegyesből vezetést szerzett a Hungária körútiaknak, akik már páholyban érezhették magukat. A lelkes fehérváriak azonban nem adták fel, és rögtön a vezető gól után kiegyenlítettek Földes találatával, majd egy ajándékbüntetővel, amelyet Szalai felvágásáért ítélt meg a bíró, és Zombori értékesítette, a vezetést is megszerzték. Az eredmény később már nem változott, így az MTK bár verséggel zárta a fordulót, de végül megnyerték az alapszakasz B-csoprtját.

MTK Hungária-Videoton 2-3 (1-1)
Hungária krt., 1000 néző, V: Sápi
Gólszerzők: Balaskó (45.), Ferenczi (52. - 11-esből), illetve Bány (8.), Földes (55.), Zombori (62. - 11-esből)
Kiállítva: Balaskó (68.), illetve Hompoth (44.)
Sárga lap: Szilveszter (61.), illetve Bány (19.), Fodor (52.), Szalai T. (68.)
MTK Hungária: Végh - Szilveszter, Komlósi, Szamosi, Elek (Kincses, 64.) - Schindler, Buzsáky, Bükszegi (Füzi Á., 73.), Madar - Balaskó, Ferenczi
Videoton: Milinte - Hompoth, Hosnyánszki, Szalai Cs. (Szalai T., 25.), Lévai - Fodor, Tóth B., Bány (Császár, 82.), Németh - Zombori, Földes (Gyurováth, 90.)