Szilárda
-4 °C
2 °C

Hétvégén folytatódik a 12 csapatos labdarúgó-bajnokság

2000.10.30. 19:07
A Népstadion Iharos-termében vitákkal tarkítva, elkészítették a labdarúgó bajnokság rájátszásának a sorsolását. A viták, mint mindig most is a televíziós közvetítések miatti időpont egyeztetésből fakadtak. Az MLSZ a rájátszásban minden játékosnak törli az eddigi sárga lapjait, a piros lapok viszont hatályban maradnak.
Megtartották a Népstadionban a labdarúgó NB I 12 csapatos rájátszásának a sorsolását. Mind a 12 egyesület képviseltette magát az eseményen, és már a kezdés előtt voltak különböző kérések, hogy ki -kit akar elkerülni a bajnokság folyamán. Így az MTK ellentétes sorsolást szeretett volna az FTC-vel, az UTE a Vasassal. A Kispest is szerette volna a Fradit kikerülni, de azt a választ kapták, hogy ez matematikailag lehetetlen.

AZ MLSZ elkészítette a rájátszás menetét
Ezt a jelenlévő képviselők kissé nevetségesnek tartották, de inkább elfogadták a döntést, nem akartak már az elején vitát. A vidéki csapatok közül azok kértek megkülönböztetett figyelmet, melyek egy megyében szerepelnek. Így a Sopron a Győrtől, a Dunaferr a Videotontól szeretne kitérni. A legmeglepőbb kérés a ZTE képviselőjétől érkezett, aki azért szeretné, ha csapata idegenben kezdene, mert a stadion környékén csatornázási munkálatokat végeznek és a pálya jelenleg megközelíthetetlen, viszont két hét alatt végeznek, így a második fordulóban már minden O.K.

A számítógép szeszélyére bízták a lebonyolítást

Máris kitörtek a viták a közvetítések körül
Ennyi variálgatás után nagy nehezen a csapatok neve mellé került egy sorszám, és a számítógép szeszélyére bízták a délután érdemi részének lebonyolítását. A várakozás ,,izgalmas" percei alatt, Magyar Zoltán a válogatott menedzsere ismertette az őszi és a tavaszi programját a nemzeti tizenegynek. Ezután az MLSZ Fegyelmi Bizottságának a döntését hozták nyilvánosságra, miszerint a sárga lapok tekintetében minden játékos tiszta lappal indul, és ha valaki a hétvégi fordulóban a harmadik -eltiltást érő- kártyáját szerezte, most őt sem büntetik meg, játszhat. A piros kártyák tekintetében nem volt ilyen engedékeny a szövetség és ott minden eltiltás érvényben maradt.

Majd bejelentették, hogy a szövetség januárban 24 csapatos teremtornát rendez, melyen a 12 NB I-es csapaton kívül, az NB I-B legjobb 12 gárdája vesz részt. A három selejtező csoport mérkőzéseit vidéki sportcsarnokokban, a döntőt január 28.-án, Budapesten rendezik.

Éles viták

És elérkeztünk a nap fénypontjához. Megérkezett a sorsolás melyen mindenki izgatottan kereste az övéit. Az első forduló máris egy rangadóval indul, melyen a tavalyi ezüstérmes MTK fogadja a bajnok Dunaferrt.

És itt kezdődött az első komolyabb vita. A Magyar Rádió képviselője kérte az egyesületeket, hogy ha lehet, a legtöbb mérkőzést kezdjék 17-órakkor, mert a Rádiónak kész a műsorterve és ebben rögzítve van a 18-órás körkapcsolás. Ezt a csapatok azonnal megvétózták azzal, hogy ha egy időben kezdenek a tv-meccsel, akkor jóval kevesebb nézővel számolhatnak, valamint ők inkább korábban kezdenének, mert így spórolni tudnak a villanyszámlán is.

A tévéközvetítések tervezett rendje:
A Magyar Televízió pénteken 17.15 órától és szombaton 17.00 órától közvetít.
A UPC (sport1) csatorna vasárnap 13.00 órától vagy hétfőn 17.00 órától közvetít.

A vitaestet a tévécsatornák folytatták. Ugyanis az a két tévétársaság (MTV, UPC) amelyek érdekeltek a mérkőzések közvetítésében megegyeztek, hogy az első fordulóban az angol érdekeltségű cég választ, melyik rangadónak ígérkező meccset közvetítené. A UPC az első fordulóból az MTK-Dunaferr derbit szerette volna a műsorára tűzni, de hétfőn.

Ha kell, elhalasztatják a mérkőzést

Az MTK képviselője, Fülöp Ferenc pedig határozottan kijelentette ehhez ők nem járulnak hozzá, ha kell elhalasztatják a mérkőzést. Ehhez joguk van, mert a jövő héten nemzetközi kupameccset játszanak. És itt megragadtak a tárgyalások.

Az MTV hajlandó lett volna bármilyen kompromisszumra, de a UPC jelenlevő embere nem volt döntés hozó pozícióban, angliai főnökeit pedig nem tudta telefonon elérni. Mintegy jó negyed óra múlva ez sikerült neki, de a főnökség hajthatatlan volt. Amúgy meg a sorsolás többi része megy, mint a karikacsapás. De hogy mikor lesz az MTK-Dunaferr...?

Így tehát elkészült a televíziós igényeket is kielégítő sorsolás - az idei program órára lebontva - bár csodálkoznánk, ha már a héten nem lenne valami változtatás...

A rájátszás sorsolása:
1. forduló:
November 3., péntek: Debrecen -Vasas 17.15.
November 4., szombat: Lombard -Matáv 13, Újpest -ZTE 17, Győr -Kispest 17, Videoton-FTC 17,
MTK -Dunaferr ?
2. forduló:
November 10., péntek: Kispest -Lombard 17.15.
November 11., szombat: Vasas-Videoton 17, FTC -Győr 17, ZTE -Debrecen 17.
November 12., vasárnap: Dunaferr -Újpest 13, Matáv -MTK 13.
3. forduló:
November 17., péntek: Újpest -Matáv 17.15.
November 18., szombat: Győr -Vasas 15, Videoton-Debrecen 15, ZTE -Dunaferr 17, MTK -Kispest 17.
November 19., vasárnap: Lombard-FTC 13.
4. forduló:
November 24., péntek: Kispest -Újpest 17.15.
November 25., szombat: Matáv -Dunaferr 13, Debrecen -Győr 13, Videoton -ZTE 15, FTC-MTK 17.
November 27., hétfő: Vasas -Lombard 17.
5. forduló:
November 29,, szerda vagy december 1-4., péntek -hétfő (döntés később).
Újpest-FTC, MTK -Vasas, Lombard-Debrecen, Győr - Videoton, Dunaferr -Kispest, ZTE -Matáv.
6. forduló: Március 2-5.: Győr -ZTE, Videoton -Lombard, Debrecen -MTK, Vasas -Újpest, FTC -Dunaferr, Kispest -Matáv.
7. forduló:
Március 9-12.: Újpest-Debrecen, MTK -Videoton, Lombard -Győr, Matáv-FTC, Dunaferr -Vasas, ZTE -Kispest.
8. forduló:
Március 16-19.: Lombard -ZTE, Győr -MTK, Videoton -Újpest, Debrecen -Dunaferr, Vasas -Matáv, FTC-Kispest.
9. forduló:
Március 30.-április 2.: Újpest -Győr, MTK -Lombard, Kispest -Vasas, Matáv-Debrecen, Dunaferr - Videoton, ZTE-FTC.
10. forduló:
Április 6-9.: MTK-ZTE, Lombard -Újpest, Győr -Dunaferr, Videoton -Matáv, Debrecen-Kispest, Vasas-FTC.
11. forduló:
Április 13-16.: Újpest -MTK, FTC-Debrecen, Kispest-Videoton, Matáv -Győr, Dunaferr -Lombard, ZTE -Vasas.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!