Endre, Elek
16 °C
28 °C

Az olasz futball-ligában nincsenek többé idegenlégiósok

2000.11.03. 19:33
Egy reggio-emiliai bíróság pénteki döntése szerint a Calcioban minden játékost egyforma jogok illetnek meg, legyen az afrikai, amerikai,ázsiai vagy bármely más EU-n kívüli országból származó labdarúgó.

Pénteken újabb mérföldkőhöz érkezett a labdarúgás története. Olaszországban ugyanis egy bíróság a Reggianában szereplő Prince Ekong javára döntött abban a perben, melyben a nigériai állampolgárságú játékos az itáliai labdarúgókéval azonos jogokért folyamodott. Ezzel gyakorlatilag a Calcióban többé nincsenek idegenlégiósok, azaz mindenkit olasz állampolgárként vesznek számításba. Eddig ez a privilégium csak a hazai, illetve az Európai Unióból érkezett focistákat illette meg.

Ezidáig egy csapatnak maximum öt nem EU-béli játékosa lehetett, s közülük egyszerre mindössze három tartózkodhatott a pályán. Mától azonban nincs korlátozás, minden egyesület annyi Unión kívüli labdarúgót szerepeltethet, amennyit akar. Ezzel a döntéssel lezárul a hamis útlevelekkel, illetve nem létező rokoni szálakkal kapcsolatos botrány is, melytől hónapok óta hangos volt a talján sportsajtó.

Az olasz bajnokságban mostantól mindenki egyforma
Az élcsapatok közül a Milan - Galliani alelnökön keresztül - jelezte elsőként azt a szándékát, hogy a vasárnapi bajnokiján már mind az öt nem EU-beli alkalmazottját szerepeltetni fogja. Minden bizonnyal a "rossonerik" hamarosan újabb követőkre találnak.

Olaszországban eltűntek hát az utolsó határok is, és igen valószínű, hogy a reggio-emiliai bíróság döntése újabb lavinát indít el. Azaz a többi topligában is - Anglia, Spanyolország, Németország, Franciaország - sorra tűnnek majd el a külföldiek játékjogaival kapcsolatos korlátozások.

Az Olasz Labdarúgó Szövetség és a játékosok szakszervezete azonban - attól félvén, hogy a Campionatót még jobban elárasztják a külföldiek - máris bejelentette, hogy szabályozásra szükség van, s mindent megtesz annak érdekében, hogy az "új törvény" ne lépjen életbe. Fáradozásaik azonban több mint valószínű, hogy sikertelenek lesznek, ugyanis a néhány évvel ezelőtti Bosman-döntés - mely az EU-játékosok szabadon igazolhatóságát mondta ki - ellen is képtelenek voltak fellépni. Ma délután ugyanis Reggio Emiliában politikai döntés született, s az még a sport reguláinál is erősebb...