Auguszta
-7 °C
0 °C

Bicskei Bertalan számít Miriuta játékára

2000.11.06. 19:26
Bicskei Bertalan szövetségi kapitány nyilatkozott az Indexnek Vasile Miriuta, a német első ligás Cottbus csapat középpályásának válogatottbeli meghívásáról. A kapitány érdeklődésünkre elmondta, hogy a Macedónia elleni meccsen szeretné kipróbálni a játékost, akit irányító középpályásként vesz figyelembe. Ha Miriuta jó teljesítményt nyújt, akkor számításba veszi a tavaszi vb-selejtezőkön is.
Bicskei Bertalan: "Minden játékosra szükségünk lehet"
Vasile Miriuta, a német első ligás Cottbus játékosa meghívást kapott a Macedónia elleni barátságos mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatottba. A harminckét éves középpályás az utóbbi időben nagyszerű formában szerepel csapatában, oroszlánrészt vállalt abban hogy az Energie elmozdult a tabella kieső helyeiről. Legutóbb éppen a Wolfsburg ellen bajnoki meccsen adott gólpasszt, amely egy pontot ért a csapatának. Miriuta meghívása már többször szóba került, de különböző okok miatt elmaradt a bemutatkozása a nemzeti tizenegyben. A kapitány meghívása némileg váratlan, hiszen eddig egy jól bevált keretet szerepeltett. Bicskei Bertalan szövetségi kapitányt ezért megkérdeztük Miriuta beválogatásáról és a soron következő válogatott mérkőzésről is.

- Miért éppen most hívta meg a válogatottba Miriutát?

- Objektív okok miatt nem került sor eddig a játékos meghívására, hiszen eddig nem volt magyar állampolgár, ha jól tudom körülbelül a nyáron lett állampolgár. A Cottbusban már többször jó teljesítményt nyújtott. Már régebben is terveztem a meghívását, de közbejött egy csúnya kiállítás, kapott egy öt mérkőzésre szóló eltiltást, így beválogatása tárgytalanná vált.

- Melyik mérkőzésen nyújtott jó teljesítményével hívta fel a figyelmet magára a játékos?

- Miriutát akaratlanul is láttam Németországban, hiszen csapattársát Mátyus Jánost többször is élőben megnéztem, és ebben a gárdában szerepel Sebők Vilmos is, így több személyes tapasztalatot is szereztem a játékáról. Láttam a Bochum elleni meccsen, és az Ulm elleni kupatalálkozón is.

- Milyen szakmai érvek döntöttek a beválogatása mellett?

- Egyszerűen jó játékos, aki nagy hasznára lehet a válogatottnak!

- Milyen poszton számít a játékosra? Lisztesnek konkurenciája lehet?

- Természetesen a középpályán számítok Miriutára, főleg irányító szerepkörében tudom elképzelni. A magyar válogatott három középső emberrel játszik a középpályán, ezért lesz lehetősége minden játékosnak, hogy megmutassa tudását. Valóban konkurenciát jelenthet Lisztesnek, de ez nem baj, legalább jobb teljesítményre sarkallja Krisztiánt!

- Nem túl öreg a bemutatkozáshoz? Lehet számítani rá hosszú távon is?

- Hosszú távon, tehát öt év múlva már valószínűleg nem számíthatunk a játékára, de rövid távon hasznos tagja lehet a csapatnak. Persze, az is fontos, hogy ki mit tart hosszú távnak, ha Miriuta még néhány évig még jól játszik, akkor már megérte a beválogatása.

- Jó teljesítménnyel esetleg a vb-selejtezőkön is számításba veszi?

- Feltétlenül! Minden játékosra szükségünk lehet. Valamennyi lehetőségre fel kell készülnünk, sohasem lehet előre tudni, kinek a játéka kerülhet előtérbe. Tétmérkőzésen azonban túl kockázatos új játékost bevetni, ezért szükség van arra, hogy először barátságos mérkőzéseken kell bemutatkozniuk a jelölteknek.

- Milyen jellegű válogatottat láthatunk a macedónok ellen? Igaz, hogy a ligaválogatott játszik?

- Nem, határozottan cáfolom ezt a hírt! Lesz három-négy újoncunk, és pihenni fog néhány kezdő labdarúgónk, de ezen kívül a legjobb magyar csapatot láthatja a közönség. Nevekről egyelőre még korai beszélni, valószínűleg csak pénteken véglegesítem a névsort. A macedónokat jól ismerjük, az iráni tornán null nullás döntetlent játszottunk velük, és csak tizenegyesekkel múltuk felül őket. Remélem, a tavaszi vb-selejtezőkre jó felkészülést jelent majd a jövő heti meccs!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!