Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

Vereséget szenvedett a Pécs és a Nagykanizsa is

2000.11.06. 21:43
A labdarúgó NB I mellett a hétvégén megkezdődött a másodosztály, azaz az NB I B rájátszása is. Az első forduló rögtön rangadóval indult, hiszen egymás ellen játszott az NB I-ből kiesett Haladás és Pécs. A találkozón a hazaiak magabiztos győzelmet arattak. A forduló meglepetéseihez tartozik, hogy a szintén első osztálytól búcsúzott Nagykanizsa nagy arányú vereséget szenvedett Kaposvárott. További meglepetés, hogy a kvalifikációs bajnokság négy csoportgyőztese közül egyik csapat sem tudta megszerezni a győzelemhez szükséges három pontot.
A második vonalban az alapszakasz során négy, egyenként hét-hét csapatos csoportban küzdöttek meg egymással a klubok. A versenykiírás értelmében az első öt-öt helyezett szerzett jogosultságot a rájátszásban is a másodosztályban indulni, s hozzájuk csatlakozott az NB I-ből kiesett két-két csapat. Mindez a gyakorlatban csak annyiban módosult, hogy a bennmaradást kiharcoló Jászberény nem vállalta a másodosztályt, s helyére a legjobb kieső, a Dorog került.

A bajnokság első fordulójában egymással találkozott az NB I kiesői közül két csapat. A Pécs szombathelyi vendégjátéka azonban nem hozott magas színvonalú játékot. A hazaiak ugyan már a találkozó elején vezetést szereztek, de az első félidőben ezen kívül már nem sok esemény történt. A második játékrészben a Pécs mindent megpróbált az egyenlítés érdekében, a Haladás azonban eredményes kontrajátékának köszönhetően könnyed, 3-1 arányú győzelmet aratott.

A forduló másik nagy érdeklődéssel kísért találkozója a Kaposvár-Nagykanizsa mérkőzés volt. A látottak alapján az NB I, B-csoportjának utolsó helyezettje még nem heverte ki a kiesés okozta sokkat, hiszen a Kaposvár meglehetősen simán nyert. A hazaiak Tóth Gábor és Horváth Zoltán találataival már az első félidőben kétgólos előnyt szereztek. A folytatásban - Márton kiállítása után - már esélye sem maradt a zalaiaknak. A 74. percben, 4-0-ás állásnál Lukács találata csupán a szépítést jelentette.

Az érdekességek közé tartozik, hogy az alapszakasz csoportgyőztesei közül egyik csapat sem tudott győzelemmel rajtolni. A Keleti A-csoport bajnoka, a Szolnok Fótra látogatott. A két csapat az alapszakasz során is egy csoportban szerepelt, akkor a Szolnok mindkét találkozón nyert. Ezúttal azonban a volt váci játékos, Nagy Tibor 81. percben szerzett góljával 2-1 arányban a fótiak diadalmaskodtak. A B-csoportban a Kecskemét végzett az élen. Az új bajnokság első fordulójában ők is egy korábbi ellenfélhez, a Monorhoz látogattak. A kvalifikációs bajnokságban egy-egy győzelmet szerzett mindkét csapat, ezúttal pedig megosztozkodtak a pontokon.

Nyugaton a Hévíz és a BKV Előre szerezte meg az első helyet. A fürdővárosiak a Celldömölköt fogadták, s Horváth Lajos 87. percben szerzett góljával meglepetésre a vendégek nyertek. A Celldömölk győzelmében nagy szerepet játszott kapusuk, Szép Tamás. A hálóőr ugyanis több nagy bravúr mellett egy büntetőt is hárított. A BKV-nak - mely hatalmas fölénnyel nyerte a nyugaton a B-csoportot - csupán döntetlenre futotta a Kunszentmárton ellen. A hazaiak azonban jobb helyzetkihasználással akár gólokkal is nyerhettek volna.

Az eredmények
Nyugati-csoport
Haladás FC-Pécsi Mecsek FC3-1 (1-0)
Rákóczi-Contimex FC-Nagykanizsai FC4-1 (2-0)
Hévíz SK-Celldömölki VSE0-1 (0-0)
Industrie Marcali VSE-Százhalombattai FC0-1 (0-0)
Pápai ELC-Dorogi FC1-1 (0-0)
Rákospalotai EAC-Siófok FC1-2 (0-2)
Keleti-csoport
Bőcsi KSC-Nyírség Spartacus FC1-3 (1-1)
Előre FC Békéscsaba-BVSC Zugló FC0-1 (0-1)
BKV Előre SC-Kunszentmártoni TE0-0
Csongrádi Építők SSE-Csepel Auto Trader1-3 (1-1)
Fóti SE-Szolnoki MÁV FC2-1 (1-0)
Monor Ilzer SE-Kecskeméti FC0-0