Frigyes
18 °C
24 °C

Őszi búcsú Macedóniában

2000.11.14. 20:33
Ez évi utolsó mérkőzésére készül a magyar labdarúgó-válogatott, nemzeti tizenegyünk szerda este hat órakor Macedónia ellen lép fel Skopjéban. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány több újoncnak is bemutatkozási lehetőséget ad. Először szerepel a címeres mezben az Energie Cottbus légiósa, Vasile Miriuta, valamint a Vasas támadója, Kabát Péter.
Horváth Ferenc
Az olaszoknak 2 gólt is rúgott
Szezonzárásra készül a magyar labdarúgó-válogatott, idei utolsó mérkőzését Macedóniával játssza idegenben. A Bicskei-csapat érthetően jó hangulatban vágott neki a déli túrának, hiszen az utóbbi évek legreménykeltőbb őszi szereplését zárja. A gyengébben sikerült felkészülési mérkőzések után a világbajnoki selejtezőkön nagyszerűen helytálltak a mieink. Az olaszok elleni hazai döntetlennel és a litvániai gólzáporos győzelemmel legalább azt sikerült elérni, hogy még reális esély van a világbajnoki szereplésre. A megszerzett négy pont és a helyenként jó játék, szerény bizakodásra adhat okot a szurkolóknak a tavaszi folytatáshoz.

Jönnek az újabb "egypercesek"?

A skopjei találkozónak nincs különösebb tétje, így a kapitánynak bőven lesz lehetősége, hogy azoknak a játékosoknak is lehetőséget adjon, akik eddig nem vagy nem sokat szerepeltek a nemzeti tizenegyben. Bicskei kísérletező kedvére eddig sem lehetett panasz, kapitánysága idején rengeteg újoncot próbált ki, váltakozó szerencsével. Az utóbbi időben kissé elszaporodtak az egyszeres válogatottak. Emlékezzünk a dunaújvárosi Salamonra, aki az Izrael elleni válogatott meccs utolsó percében állt be, elhalasztva esküvőjét. Remélhetőleg a szerdai újoncok nem csak percemberek lesznek, akad majd néhány hosszabb távon is hasznos játékos.

Kabát Péter
Esetleg éppen a német első osztályban szereplő Energie Cottbus középpályása, Vasile Miriuta. Az egykori ferncvárosi kedvenc végre megkapta a magyar állampolgárságot, így miután kiváló formában van, minden akadály elhárult a beválogatása elől. Kérdés lehet, hogy egy 32 éves újoncra mi szüksége van a magyar válogatottnak? Persze a Lacika-hívők mondhatják, aki jó a Bundesligában, az jó a válogatottban is! A gárda másik új embere a Vasas támadója, Kabát Péter lesz. A fiatal játékos nem nyújtott rossz teljesítményt a bajnokságban, de hogy kiemelkedő képességű játékos lenne, azt valószínűleg kevesen gondolják. Néhány percig már játszott a legjobbak között a Vasas hátvédje, Juhár Tamás. Ő már régóta folyamatosan, megbízhatóan focizik, szerepeltetése ténylegesen indokolt.

Miután Király Gábor pihenőt kapott, visszatér a válogatottba az ominózus jugoszlávok elleni 1-7-es világbajnoki selejtező negatív hőse, Sáfár Szabolcs. A keret többi posztján nem történt nagy meglepetés. Előre láthatólag az alábbi tizenegy fut ki Sopjében szerda este hat órakor a stadion gyepére: Sáfár - Korsós Gy., Sebők, Juhár - Pető (Fehér Cs.), Lisztes, Kabát, Miriuta, Hamar - Horváth F., Fehér M.

Amit a macedónokról tudni érdemes

Bicskei Bertalan
Több újoncnak is bemutatkozási lehetőséget ad
A macedón nemzeti tizenegy kevésbé ismert a magyar szurkolók előtt, pedig még két éve sincs, hogy együttesünk találkozott az egykori jugoszláv tagköztársaság válogatottjával. Akkor az emlékezetes iráni tornán mértük össze erőnket, és a rendes játékidő nem hozott döntést (0-0), de tizenegyesekkel a mieink szerezték meg a győzelmet, miután 4-2 arányban diadalmaskodtunk a büntetőrúgásokban. A mai macedón futball jelenleg az európai középmezőny alján helyezkedik el. A nemzeti bajnokság első osztályában tizennégy csapat küzd, amelyet tíz befejezett forduló után, a magyar klubcsapatok által jól ismert Vardar Skopje vezet, megelőzve a Sloga és a Sileks gárdáját. Klubjaik a nemzetközi porondon kevés sikert aratnak, általában már a kupák első körében búcsúznak.

A válogatott sem büszkélkedhet túl sok sikerrel. A világbajnoki selejtezősorozat őszi mérkőzéseit ötven százalékos teljesítménnyel zárta. Először simán kikaptak 2-0-ra a szlovákoktól Pozsonyban, majd a gyengécske azerieket verték otthon 3-0-ra, majd zárásként következett egy gólnélküli döntetlen Moldáviával. A megszerzett négy pont a csoport negyedik helyéhez volt elegendő, de a két legnehezebb vetélytárssal még nem játszottak. Március 24-én Svédországba látogatnak, majd három nap múlva a törököket fogadják. Ezeknek a meccseknek a főpróbája lehet a mieink elleni találkozó.