Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Barátságos mérkőzések Európában

2000.11.16. 00:00
A macedón-magyar és az olasz-angol mérkőzés mellett Európa-szerte több barátságos mérkőzést rendeztek. Izgalmas összecsapásnak ígérkezett a 92-es Eb-döntő ,,visszavágója", a dán-német találkozó, de nagy érdeklődés kísérte a spanyol-holland mérkőzést is. Magyar szempontból azonban ezek mellett érdemes volt figyelni vb-selejtező csoporttársunk, a románok szereplésére is. A tét nélküli meccsek mellett - Európában, és Dél-Amerikában egyaránt - játszottak vb-selejtezőket is.
Koppenhágában az 1992-es Európa-bajnokság két döntőse találkozott. Akkor az esélytelenebb Dánia győzedelmeskedett Németország felett. Nem történt ezúttal sem másként, a gyengébb erőket képviselő északiak most is jobbnak bizonyultak a német válogatottnál. A hazaiak Dennis Rommedahl vezényletével arattak győzelmet, hiszen a PSV 22 esztendős labdarúgója szerezte mindkét dán gólt. A negyedik válogatott mérkőzésén pályára lépő játékos az 56., illetve a 65. percben volt eredményes. A két találatra német részről csak Scholl tudott válaszolni a 81. percben, beállítva ezzel a 2-1-es végeredményt.

Szintén 2-1-es eredmény született a spanyol-holland rangadón is, ám itt a vendégek örülhettek. A 66. percben Hierro találatával a hazaiak szerezték meg a vezetést, ám a hollandok eredményes támadójátékuknak köszönhetően az utolsó negyedórában megfordították a mérkőzést. Hasselbaink a 74. percben egyenlített, majd Frank de Boer öt perccel a mérkőzés vége előtt a győzelmet jelentő találatot is megszerezte. Ezzel némi meglepetésre a spanyolok hazai pályán szenvedtek vereséget.

Magyar szempontból érdekes mérkőzésnek ígérkezett a román-jugoszláv összecsapás. Vb-csoportellenfelünk - Serban góljával - már a harmadik percben megszerezte a vezetést déli szomszédaink ellen. A vendégeknek azonban Mihajlovic találatával a 87. percben sikerült egyenlíteniük. Amikor már mindenki elkönyvelte a döntetlnet, egy váratlan támadás után Barcauan 92. percben lőtt góljával megnyerték az összecsapást a romának. Így ezen a találkozón is 2-1-es eredmény született.

A barátságos mérkőzések mellett több világbajnoki-selejtezőt is játszottak szerdán. Az európai 2. csoportban Ciprus fogadta Andorrát, s a hazaiak könnyedén nyertek. Jannakisz Okkasz góljaival a 18. percben már két góllal vezettek, a szünetre pedig Agathokleusz találata után 3-0-al vonulhattak. A második játékrészben Krisztodoulou gólja már a kiütést jelentette, s az i-re a pontot Spoljaric tette fel egy, a 90. percben értékesített büntetővel. A 6. csoportban Jelijeevs 8. percben szerzett góljával 1-0-ra nyert Lettország San Marinóban. Dél-Amerikában a brazilok 1-0 arányban nyertek Kolumbia ellen. A győztes találatot Roque Junior az utolsó, 90. percben szerezte. A Bolívia-Uruguay mérkőzés 0-0-ás döntetlennel zárult.

Eredmények
Barátságos mérkőzések
Macedónia-Magyarország0-1, fsz.
Írország-Finnország3-0 (1-0)
Törökország-Franciaország0-4 (0-3)
Skócia-Ausztrália0-2 (0-1)
Spanyolország-Hollandia1-2 (0-0)
Portugália-Izrael2-0 (0-0)
Észtország-Kirgizisztán1-0 (0-0)
Görögország-Szlovákia0-2 (0-1)
Románia-Jugoszlávia2-1 (1-0)
Lengyelország-Izland1-0 (0-0)
Albánia-Málta3-0 (1-0)
Dánia-Németország2-1 (0-0)
Tunézia-Svájc1-1 (0-1)
Világbajnoki-selejtezők
San Marino-Lettország 0-1 (0-1)
Ciprus-Andorra5-0 (3-0)
Brazília-Kolumbia1-0 (0-0)
Bolívia-Uruguay0-0

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!