Vilhelmina
11 °C
28 °C

Blatter: türelmes munkával van esély az előrelépésre

2000.11.20. 13:05
Hétfő reggel a Parlament Gobelin-termében kötetlen beszélgetésen fogadta Orbán Viktor miniszterelnök Sepp Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökét. A szinte baráti hangulatban lezajlott beszélgetés során szóba került a női és a gyermek labdarúgás is, sőt a FIFA elnöke még a Felcsút hétvégi eredményére is kíváncsi volt.
Vasárnap Deutsch Tamás sportminiszter fogadta, és látta vendégül a hazánkban tartózkodó Sepp Blattert. Hétfőn pedig már Orbán Viktor miniszterelnök folytatott kötetlen beszélgetést a világfutball vezetőjével. A két elnök a Parlament Gobelin-termében folytatott eszmecserét, melyen jelen volt a sportminiszter, dr. Bozóky Imre MLSZ-elnök és Berzi Sándor főtitkár is.

Sepp Blatter
a FIFA elnöke
A mintegy háromnegyed órás találkozón a labdarúgás több általános kérdése és a hazai helyzet is szóba került. Külön kitértek a női és a gyermek futballra, kiemelve azt, hogy a világ legnépszerűbb játékának a társadalomban is fontos szerepe van. Blatter kiemelte, hogy a labdarúgásnak igen komoly hatással kell lennie a fiatalokra is.

A FIFA elnöke szerint a magyar futball jelenleg gödörben van, de türelmes munkával van esély az előrelépésre. Erre pedig szükség van, mert csak olyan országnak van esélye pályázni Eb- vagy vb-rendezésre, amely erős futballal rendelkezik. Blatter örült annak is, hogy ilyen fiatal, a focit kifejezetten szerető miniszterelnöke van az országnak. A két elnök egyetértett abban is, hogy csak komoly utánpótlásneveléssel lehet hosszú távon is sikeres a sportág.

Blatter: Mit játszott a Felcsút?

Orbán Viktor
a Felcsút játékosa
A beszélgetés vége felé nagy meglepetésére a FIFA-elnök rendkívüli tájékozottságáról tett tanúbizonyságot. Megkérdezte ugyanis, hogy milyen eredményt ért el a Felcsút, ahol Orbán Viktor is játszik. Nos, a miniszterelnök büszkén válaszolt, hogy bár nem játszott, de 1-0-ra nyertek.

A FIFA elnöke ezután - Bozóky Imre s Berzi Sándor MLSZ-főtitkár társaságában - a Kútvölgyi úti kórházban meglátogatta Puskás Ferencet és Hidegkuti Nándort is. Az Aranycsapat egykori középcsatára harminc éve nem beszélt olaszul, most mégis elbeszélgetett az elnökkel. A népszerű Öcsi bácsinak pedig spanyolul kívánt jobbulást.

Magyarországnak nagyobb esélye lenne a vb-megrendezésére, ha egyedül nyújtaná be pályázatát

Magyarországi programját sajtótájékoztatóval zárta a FIFA elnöke, melyen elmondta, hogy a 2002-es vb komoly erőpróba lesz az európai és a dél-amerikai csapatok számára is, mivel ez lesz az első olyan rendezvény a '94-es vb-t kivéve, amely nem a két kontinens valamelyikén kerül lebonyolításra.

Hozzátette még, hogy a FIFA tervei között szerepel minden kontinensen egy fejlesztési iroda megnyitása is. Ezek helyszínei az előzetes tervek szerint: Egyiptom, Malayzia, Trinidad és Moszkva. A sajtótájékoztató végén még hozzátette, szerinte Magyarországnak sokkal nagyobb esélye lenne egy kontinensvetélkedő megrendezésére, ha egyedül nyújtaná be pályázatát.