Vilhelmina
11 °C
28 °C

Átgázolt a Kispest a Dunaferren

2000.11.29. 19:38
Egy hét után újabb súlyos vereséget szenvedett a Dunaferr labdarúgócsapata. Ezúttal Egressy vezérletével a Kispest gázolt át a tavalyi bajnokon. Az eddig remekül szereplő Videoton elvesztette veretlenségét Győrben, miután a hazaiak két perc alatt vert helyzetből fordítottak. Alacsony színvonalú 90 perc után igazságos döntetlen született a Zalaegerszeg-Matáv Sopron összecsapáson. Egyszóval: megkezdődött az NB I 5. fordulója.
Hatalmas meglepetéssel kezdődött a labdarúgó NB I őszi utolsó fordulója. A 12 csapatos bajnokságban való részvételt éppen hogy kiharcoló Kispest fölényes győzelmet aratott a tavalyi bajnok, Dunaferr otthonában. A hullámvölgyben lévő újvárosiak - egy hete a Hungária körúton szaladtak bele egy súlyos vereségbe - szervezetlenül, kapkodva játszottak. A vendégek ezzel szemben sokkal tudatosabban fociztak, s a 32. percben fölényük góllá érett. Szabó Tibor egy szabadrúgást ívelt a hazaiak kapuja elé, Torghelle fejjel továbbította a labdát Egressynek, aki négy méterről a léc alá lőtt. A félidőig akadtak újabb helyzetei a Honvédnak, ezek azonban kihasználatlanul maradtak.

A második játékrészben növelte előnyét Tornyi Barnabás csapata. A 68. percben Piroska beívelése után Salamon menteni próbált, ám olyan szerencsétlenül csúsztatta meg a labdát, hogy az a saját kapujában kötött ki. Hét perccel később Faragó tálalt Egressy elé, aki tizenöt méterről, laposan a hálóba lőtte a játékszert, beállítva a 3-0-s végeredményt. A mérkőzés összképét tekintve teljesen megérdemelten diadalmaskodott a fővárosi csapat, sőt, jobb helyzetkihasználással akár egy nagyobb arányú győzelmet is arathatottak volna.

Győrben, a rájátszásban eddig remeklő Videoton vendégeskedett. A 23. percben a hazaiak védője, Stark Tibor elvesztett egy labdát saját 16-osán belül, amire Földes azonnal lecsapott, s a helyzetet könnyedén értékesítette. A fehérváriak sokáig tartották az eredményt, a győriek mindent megpróbáltak az egyenlítés érdekében - sikertelenül. A hajrában azonban felgyorsultak az események.

A 81. percben Farkas beadását Vayer csúsztatta a kapuba, egy percre rá a Videoton védője, Kiskapusi második sárga lapja után a kiállítás sorsára jutott. Újabb egy perc elteltével pedig már a vezetést is megszerezte az ETO, Kenesei negyven méterről emelt be egy szabadrúgást, a labda lepattant az ötösön, és mindenki meglepetésére a léc alá vágódott. A hátralévő néhány percben az eredmény már nem változott, így elvesztette veretlenségét a Videoton, a Győr pedig közelebb került az élbolyhoz.

,,Kiesési rangadóra" került sor Zalaegerszegen, hiszen a forduló előtt utolsó helyen álló ZTE fogadta az utolsó előtti, Matávot. A hazai pályán mindig veszélyes zalaiak már a 6. percben megszerezték a vezetést, miután Róth nyolc méterről a jobb alsó sarokba fejelt. A 38. percben a kitörő Preisinger lábát Bardi a 16-oson belül elhúzta, a megítélt büntetőt Tóth Miklós biztosan értékesítette. A második félidőben már nem változott az eredmény, így a meglehetősen alacsony színvonalú találkozón igazságos döntetlen született.

A forduló további összecsapásaira - a Lombard-Debrecen, az MTK-Vasas és az Újpest-Ferencváros mérkőzésekre - csütörtökön kerül sor.

Jegyzőkönyvek
Dunaferr SE-Kispest Honvéd FC 0-3 (0-1)
Dunaújváros, 3000 néző. Vezette: Bukovics.
Dunaferr: Rabóczki - Molnár, Salamon, Pomper, Kiss Gy. - Zavadszky, Jäkl (Mozgovoj, a szünetben), Bagoly, Lengyel (Nagy, 56.) - Orosz, Nicsenko.
Kispest: Nota - Plókai, Lőrincz, Téger, Kovács H. - Torghelle (Dubecz, a szünetben), Babos Á., Szabó T., Piroska (Buzás, 71.) - Faragó (Kiss P., 86.), Egressy.
Gólszerzők: Egressy (32., 75.), Salamon (68., öngól)
Sárga lap: Pomper (11.), Nagy (91.), illetve Szabó T. (57.), Piroska (61.), Plókai (83.)

Zalahús ZTE FC-Matáv Compaq Sopron 1-1 (1-1)
Zalaegerszeg, 6000 néző. Vezette: Makai.
ZTE: Bardi - Csóka, Balog, Filó - Kocsárdi (Babati 73.), Bonchis, Nagy L. (Sabo 57.), Gaál, Róth (Cupik 81.) - Waltner, Gliha.
Sopron: Borsi - Szabados - Horváth R., Salagean - Perger, Tóth M., Somogyi (Tüske 31., Takács 85.), Varga, Kulcsár - Bausz (Kovács I. 60.), Preisinger.
Gólszerzők: Róth (6.), illetve Tóth M. (38., 11-esből)
Sárga lap: Gaál (23.), illetve Varga (64.)

Győri ETO FC-Videoton FCF 2-1 (0-1)
Győr, 2000 néző. Vezette: Juhos.
Győr: Posza - Bajusz, Stark, Győri - Mracskó, Baumgartner (Nagy, 35., Balla, 73.), Kiser, Farkas, Vasas - Kenesei, Vayer.
Videoton: Milinte - Udvari, Balassa, Kiskapusi - Usvat, Szalai (Csernijenko, 88.), Tóth, Zombori (Gáspár, 78.) - Németh, Földes, Korsós (Csehi, 63.).
Gólszerzők: Vayer (80.), Kenesei (84.), illetve Földes (24.)
Sárga lap: Baumgartner (21.), Győri (91.), illetve Kiskapusi (29., 82.), Udvari (47.), Csehi (90.)
Kiállítva: Kiskapusi (82.)