Viola
-5 °C
-2 °C

A tavasz 17 pillanatára várva

2000.12.01. 14:46
Alapszakaszostul, rájátszásostul, de véget ért az NB I őszi szezonja. Az élen az ország felének örömére-felének bánatára a Ferencváros végzett. Ez persze semmit nem jelent, mert a hátralevő 17 fordulóban, még bármi megtörténhet. Az Index, a rájátszásban szereplő 12 csapat mindegyikéről készített egy kis elemzést, a jelenlegi állás szerint.
Ferencváros: Úgy tűnik megérte Csank Jánost békén hagyni, az őszi gyengébb szerepléskor is. A mesteredző munkája kezd beérni, a csapata kezd egyre egységesebb lenni. Igaz ehhez kellettek az alapszakasz utáni, magyar viszonylatban mért sztárigazolások is. Ezeknek is köszönhetően, a Fradi most már potenciálisan is bajnokjelöltnek tekinthető.

MTK: A Hungária -körúton a stabil védekezésre helyezik a hangsúlyt. Ez idáig bejött, hazai viszonylatban, de a nemzetközi porondon (Nantes) nem lehet úgy pályára lépni: Csak ne kapjunk gólt. Ezt még Bognár György technikai vezető is így gondolta a kupakiesés után. De még így is a bajnoki dobogó egyik fokának biztos várományosa Pölöskei Gábor csapata.

Újpest: Kisteleki István munkáját dicséri, hogy az ősz folyamán igen sok fiatalnak adott lehetőséget, akik éltek is ezzel. Az alapszakaszban magabiztosan szerezték meg csoportjukban a második helyet és a rájátszásban is valószínűleg, a dobogón szeretnének végezni. Hogy hányadik fokán, ez nagyban függ attól, hogy az Urbán-Dvéri páros milyen tavaszt produkál, illetve nem sérülnek-e meg.

Dunaferr: Nagyon olybá tűnik, hogy az újvárosiaknak sok volt a háromfrontos (NB I, Magyar Kupa, nemzetközi kupa) helytállás. Így az ősz végére kissé elfáradtak. Ez mérhető abban, hogy az idény végére kétszer is háromgólos vereségbe szaladtak bele. Egervári edzőt ismerve azonban valószínűsíthető, hogy a tavasz folyamán ismét a bajnoki címért szállnak harcba Tököliék.

Videoton: A rájátszás eddigi meglepetéscsapata. Az alapszakaszban viszonylag mérsékelt teljesítményt nyújtó fehérváriak a ráadásban csak a Győrtől szenvedtek vereséget. Amennyiben ezt a lendületet tudják tartani tavasszal is, úgy nem a kiesés miatt kell sűrűn a tabellát nézni, hanem azért, hogy hány pont kell a dobogóra való feljutáshoz.

Győr: A Garami legénységre a legmegfelelőbb jelző a kettősség. A rájátszásban ugyanis összes hazai meccsüket megnyerték, de amint elhagyták Győrt, vereségre voltak ítélve. Ha ezt a tendenciát folytatják jövőre is, úgy kiesési gondjaik nem lesznek, de komolyabb terveket sem szövögethetnek a Rába partján.

Vasas: A legjellemzőbb példája annak az örökérvényű futballtörvénynek miszerint: Sok jó játékos + jó edző még nem egyenlő jó csapattal. Az angyalföldi hívek a bajnokság kezdete előtt azt mondták a bajnoki címről: Most vagy soha. A mosthoz, legalább olyan tavaszt kellene produkálniuk Juháréknak, mint tette azt Mezey György válogatottja 86- tavaszán.

Lombard: A tatabányaiaknak talán sok volt az, hogy a nyári Intertotó Kupa után elég kevés pihenőidejük volt. Ez a fáradtság, nem is az alapszakaszban, hanem a szezon végén, a rájátszásban jött ki. A Kiprich legénység talán túl nagy hangsúlyt fektetett az alapszakaszra és ennek most látta kárát. A bajnokság végére azért garantálható, hogy ennél előkelőbb helyen végeznek.

Kispest: Talán a kispestiek bánják a legjobban, hogy véget ért a futballszezon. A végére ugyanis kifejezetten jól és eredményesen produkáltak, főleg a tévelygő Egressy vezérletével. Az utolsó három fordulóban három bajnoki címre is esélyes gárdával mérk?ztek és az eredményektől függetlenül, mindegyik ellen partiban voltak. Ez, adhat okot a sikeres tavaszban bízva.

Sopron: Az egyetlen csapat, amelyik még nem hagyta el győztesen a pályát a ráadásban. Valószínűsíthető, hogy ezt a sorozatot szeretnék tavasszal minél előbb átadni a múltnak. Máskülönben igen csak rövidre sikeredett kirándulást tettek az élvonalban.

Debrecen: A Loki hívei az elmúlt években nem szoktak hozzá ahhoz, hogy kedvenceik a kiesés elől menekülnek. A civisváros drukkerei csak abban bízhatnak, hogy az alapszakaszt is vereségekkel kezdték, végül mégis a csoportjuk negyedik helyén tudtak végezni. A negyedik helyhez most valami kisebb fajta csodának kéne történnie, de a debreceniek bíznak benne, hogy a bentmaradás csoda nélkül is sima lesz.

Zalaegerszeg: A ZTE már az alapszakaszból is csak úgy tudott továbblépni, hogy volt nála két sokkal rosszabb együttes. Így is jelentős ponthátránnyal került be csoportjából, a többiekhez képest. Ez persze nem jelent semmit a rájátszásban. Ám ha továbbra is ilyen szegényesen gyűjtik a pontokat, akkor az nagyon rosszat jelent a zalaiaknak.

Az NB I jelenlegi állása:

             1 Ferencvárosi TC   5 3 2 - 8- 0 8 15 
             2 MTK Hungária FC   5 2 3 - 6- 2 4 15 
             3 Dunaferr SE     5 3 - 2 6- 9 -3 14 
             4 Újpest FC      5 3 - 2 9- 6 3 14 
             5 Videoton FCF     5 3 1 1 8- 4 4 12 
             6 Győri ETO FC     5 3 - 2 8- 8 0 11 
             7 Vasas DH       5 2 - 3 4- 5 -1 10 
             8 Lombard FC Tatabánya 5 1 1 3 6-14 -8 10 
             9 Kispest Honvéd FC  5 2 1 2 11- 8 3 8 
            10 Matáv Compaq Sopron 5 - 3 2 5- 7 -2 6 
            11 Debreceni VSC    5 1 - 4 9-13 -4 6 
            12 Zalahús ZTE FC    5 1 1 3 5- 9 -4 5
            

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!