Judit
3 °C
7 °C

Rendhagyó bizonyítvány

2000.12.02. 19:00
Valójában meg is nyugodhatnánk, hiszen a tévében rendre megerősítik a kommentátorok, no meg a szakkommentátornak kikiáltott a francia negyedosztályban diadalmasan helyállt tatabányai sportigazgató, hogy emelkedik a bajnokság színvonala, szerencsére egyre jobb meccseket látni, de ha a színvonal olykor - netán - hagy is némi kívánnivalót maga után, akkor is van küzdelem, és hajtás. Mégse nyugodjunk meg.
Európa legtöbbet reklamáló bajnokságában (talán - a hazatértek elmondása szerint - Albániában beszélnek többet a játékosok a játékvezetőhöz, de ott tudvalévő, hogy megvásárolják a meccseket) ugyanis, vannak olyan jelek, amelyekre nem kis aggodalomra adhatnak okot. Tulajdonképpen ezek nem akut problémák, hiszen már jó néhány éve velünk élnek, mégis furcsa átsiklani felettük, mondván a tizenkét csapatos bajnokság jobb lett. Ettől függetlenül igenis léteznek, mi több elburjánznak.

(Az a szomorú, hogy mi még jelenleg is olyan tulajdonságokat emelünk ki biztató címszóval futballistáinkról, amelyek bármelyik komolyabb bajnokságban evidenciának számítanak.)

Duma

Elképesztően groteszk, amikor hatalmas ordítás közepette elterül tizenhatoson belül a magyar csatár - ezúttal név nélkül írom, mert annyira általános az epizód -, aki alig várja, hogy felé lépjen a bekk, máris elesik. Bizonyos Jardel egy Bajnokok Ligája meccsen kapott irtózatosat, elterült, várta sípszót, egyúttal a büntetőt, ami nem történt meg. Széttárta a kezét, dühösen nézett a bíróra, majd felállt, visszakocogott, nehogy lesen találja a következő labda, amit előrevágnak a társak. Öt perc múlva elfelejtette. Nálunk a meccs végén is visszatér a csatár az esetre.

Dragóner Attila ebben a bajnokság szerintem még egyszer sem maradt szótlan, ha számára kedvezőtlen ítélet született. Mi több, teátrálisan mutogat is, gesztikulál, hogy még jobban ellenszenvesebb legyen a játékvezetőnek a viselkedése. Miért nem mondja már meg neki valaki?

Edzők

Komjáti András - korántsem biztos, hogy vele kezdi a tavaszt a dobogóra áhítozó Debrecen, hiszen csak a tizenegyedikek - nagyon aranyos volt az "igazi" bajnokságban egyetlen győztes meccsük után. A számukra megítélt büntetőről kérdezték. "A kispad távoli ahhoz, hogy én erről nyilatkozzam." Úgy tűnik Zalaegerszegen közelebb van a kispad. Ezt a következtetést abból vonom le, hogy Egerszegen reklamálni méltóztatott a tréner két meg nem ítélt tizenegyes okán.

A Mezey-csapat erős
Egervári mestert alighanem mindenki szimpatikusnak tartja. A Dunaferr negyven meccsen át veretlen volt a Bajnokok Ligája selejtezőin is jól játszottak. Igen ám, de mióta odafigyelnek a kft pénzügyeire, kicsit megrendült a játékosokban a bizalom, nem is úgy játszanak, ahogy szoktak - veszítenek. Egervári Sándor szerint persze a bíró miatt. Háromból kétszer a spori volt a bűnbak. Ilyen egyszerű a futball.

Ennél már csak Tornyi jobb, aki szombathelyi összeesküvés-elméletet gyanít csapata veresége mögött.

Pillanatok

A "Hogyan ne csináljunk semmit, ha lehetne" című tanfilm iskolapéldája lehetne a váci Rob Kornél. A derék Fradi-center bámulatosan tudja kivonni magát a játékból, és mindezt olyan szembetűnően jól, és mutatósan csinálja, hogy a Fradi-tábor is fütyüli. Szögletrúgás, az MTK ellen, a labda mögött volt váci társa: Vén Gábor. Rob három méterre a labdától, Vén egyből beadja. Elsőre hihetnénk, hogy véletlenül, harmadszorra már aligha. Ez az új felfogású magyar csatárstílus. El a kaputól!

Az MTK külön szám. Egy új szín is lassacskán felvételét kéri a klub színeibe - a szürke. A SZÜRKE. A nemzetközi kupameccsükön, és a bajnokin is ez dominált. Meglehetősen hathatósan. A cserepadon amúgy jól megfért egymás mellett öt olyan játékos, akik tudnák színezni, de ők inkább legyenek ott, a világért se mutassák meg mire képesek. Mellesleg igen kíváncsi lennék, a rendre elhalasztott magyar meccsek után hányszor tudtak nyerni. (Igaz ez nemcsak rájuk igaz.)

A Mezey-csapat erős. Ez nem vitás, talán az egyik legerősebb. A tréner mégis azon gondolkodott az egyhetes átigazolási időszakban, miként lehetne még erősebb, még gazdagabb - a pénztárcája. Megvételre ajánlott ugyanis segítőin keresztül egy nulla forintba kerülő játékost nem kevesebb, mint 12 millióért. A főnöke nyilván repesett az örömtől. Ezek után az összhang is alighanem nagyszerű köztük.

Kisteleki István látva a honi állapotokat, bizonyára arra gondolhatott, hogy a Mágus jelzőt ki kellene osztani már valakinek, oly régen kapott állást már ugyanis Verebes, hogy feledésbe merül a neve. Kisteleki a cseréivel akart a büszke címért harcba szállni. A Fradi elleni rangadón lehozta két legeredményesebb játékosát, a Videoton ellen álomgólt szerző Orescsukot, és a szárnyaló - amúgy házi gólkirály - Dvérit. Nem vitás, acélos játékosokat küldött a helyükre: Kőhalmit és Kovács Pétert. Posztjukat tekintve: két korántsem támadót. Az eredmény: vereség. Nem jött be a húzás.

Szóval ilyen a mi javuló, harcos, helyenként jó iramúnak tartott bajnokságunk, amelyikben a meccseknek rendre "jót tenne egy gól", de előfordul nem ritkán, hogy jottányi változást sem hoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?