Endre, Elek
16 °C
28 °C

Vajaskenyértúra - Liga margarinnal

2000.12.06. 18:19
Csütörtökön felvirrad a magyar labdarúgók által várt nagy nap, a ligaválogatott néven pályára lépő alkalmi alakulat Perugiában lejátssza a 2000. év utolsó magyar vonatkozású mérkőzését.
Rabóczki - Dragóner - Tamási, Pomper, - Simek, Erős, Szili, Nagy T. - Sowunmi, Földes, Egressy

Bicskei Bertalan
A fenti tizenegy nem valószínű, hogy megnyerné a hazai bajnokságot. Elképzelhető viszont, hogy így kezd a magyar ligaválogatott néven csütörtökön Perugiában pályára lépő alkalmi társaság. Vajon mi szükség van rá, hogy az őszi világbajnoki selejtezőkön kivívott renoménkat ismét a földig romboljuk - tehetnénk fel a kérdést, és vélhetően nem lennénk egyedül. A késői túra szükségessége - ráadásul mindössze egyetlen mérkőzés egy olasz középcsapattal - a szakmát sem győzte meg teljesen, nemhogy a közvéleményt. Ráadásul a játékosok is úgy vannak vele, mivel nem nemzetek közti összecsapás lesz, tehát pályára lépésük esetén sem írhatják be magukat a magyar labdarúgás aranykönyvébe (még a lábjegyzetbe sem kerülnek), így a hátuk közepére kívánták a túrát.

Ezért fordulhatott elő, hogy az utolsó fordulóban pályára lépő hazai sztárok közül az indulási idő közeledtével egyre többen érezték úgy, kiújult valami sérülésük. Az okosabbak már a meghívó kézhezvétele után jelezték a kéjutazást fennhangon szorgalmazó kapitánynak, Bicskei Bertalannak, hogy ezúttal - ha vérző szívvel is - de a pihenést választják december első hetében, ugyanis állapotuk oly súlyos, hogy még a honvédségnél is E bötűt ütnének katonai lapjukra, nemhogy ligaválogatott mérkőzésen szerepelhetnének.

A keret szép lassan fogyatkozott, Bicskei pedig a hiátus eltüntetése céljából újabb és újabb delikvenseknek küldött meghívót - lassan a túra előzetes postaköltsége felemészti az MLSZ jövő évi költségvetésének nagy részét. Persze, akadt, aki az első szóra ugrott, hátha végre játéklehetőséghez jut, a kapitány ugyanis némi meglepetésre - még maga a labdarúgó is hitetlenkedett - meghívott egy-két, az ősszel jobbára egylete kispadján önbizalmat szerző aranylábút. De nézzük, kik képviselik majd a magyar válogatottat Itáliában, ahol pedig a szeptemberi magyar-olasz óta (2-2) némileg megnőtt a mieink ázsiója.

Kapusposzton az emtékás Vlaszák és a dunaferres Rabóczki kapta kézhez a meghívót (illetve ők fogadták el, hiszen a ferencvárosi Szűcs Lajos köszönte szépen, de...). A választás nem rossz, hiszen mindketten megbízható első osztályú kapusok. De semmi több. Rabóczki ugyan a korosztályos válogatottakban alapembernek számított, de a Király-Babos-tengely mellett nem sok sansza van a nagyválogatottba kerülni. A védelemben a Németországból hazazavart Dragónernek már van válogatottbéli tapasztalata, és Juhár Tamás is elérte, hogy nyugdíjba vonulása előtt kapjon néhány lehetőséget. A többiek. Nos, Tamási Zoltán mostanában az Újpest juniorjai között villog (,,Ha valaki, akkor én igazán meglepődtem, hogy bekerültem a csapatba..." - idézet a játékostól), Pomper pedig az ősz végére teljes kipukkadt Dunaferrből érkezik tele önbizalommal. Különböző okokból Zováth, Bodnár és Hrutka köszönték a lehetőséget, de nem utaznak.

A középpályán az eredeti tervektől eltérően nem lesz ott Illés, a Nemzet Bélája, és Madar - úgy látszik az MTK-ban kitört járvány. Lehetőséget kaphat viszont az ausztrálok elleni zakó óta kegyvesztett Zavadszky, a vasasos Simek, az alkatilag testépítőre hajazó, de harmadosztályú technikával rendelkező Erős, az Újvárosban cserepados Nagy Tamás (aki úgy tűnik, Bicskei liblingje, hiszen a nagyválogatottnál is állandóan felmerül a neve), a kisebbik müncheni alakulat, az 1860 amatőr csapatától eltanácsolt Szili, vagy a Lazióval hírbe hozott (igaz, az olaszok nem tudtak róla) Tóth Norbert.

Szintén veretes a csatárok névsora. Kezdjük a hiányzóval. Az újpesti Herczegtől biztosan nem kell tartaniuk az olaszoknak, de vélhetően egy Földes, Sowunmi, Egressy trojka láttán (utóbbi már minden földrészen megfordult, hogy eladja magát, de csak a Kispestig jutott) meghűl ereikben a vér. Mi tagadás, a miénkben is...