Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Király Gábor szomorú vasárnapja

2000.12.11. 10:48
Alighanem borzalmas lehetett átélnie Király Gábornak, hogy az Inter ellen az utolsó előtti percben kap egy gólt, amellyel csapata nemcsak vereséget szenved, hanem egyúttal ki is esik az UEFA-kupából. Azt is szörnyű lehetett tapasztalnia, hogy a Leverkusennel szemben jottányi esélye sincs a Herthának, ráadásképpen még kap egy potyaízű gólt is. Azt azonban a nézőknek, a mikulássapkás kisgyerekeknek volt borzalmas átélni, hogy mutogat, önmagáról megfeledkezve, eltorzult arccal mutatja jól érzékelhetően - többször is - középső ujját.
Király pokoli helyzetben volt. Az első gólról vajmi keveset tehetett, a védők, köztük Dárdai hozták össze, a másodiknál a centerhalf bambult el, ezt is góllal büntették, le is cserélte Jürgen Röber vezetőedző. A második félidő derekán egy hárítható lövés átcsúszott rajta, két perccel később kiállították a berliniek brazil csatárát, Alex Alvest. Ekkor már a menedzser, Dieter Hoeness sem bírt az idegeivel, a partjelzővel perlekedett.

Király Gábor
A Hertha egyes számú játékosa
Ezek után a háromgólos hátrányban lévő, szétzilált Hertha kapkodott, a Leverkusen megérzte a lehetőséget, és tovább hajtott. Király kimozdult a kapujából, de már nem érte el a labdát, a csatár lábát viszont igen, egyértelmű tizenegyes, kár vitatkozni. Csakhogy ebben a lelkiállapotban Király abszolút nem gondolt bele, hogy a mi a helyes, és mi nem, tehetetlen dühvel az arcán égnek emelte kezeit, de úgy, hogy közben mindkét karjának középső ujja a magasban volt.

Nem tudni, kinek szánta ezt az egyértelmű jelzést, de ez nem is érdekes. Kirsten némiképp nagyképűen hajtotta végre a büntetőt, Király jól vetődött, az ölében a labda. Hogy aztán még egyszer elégtételt vegyen valakin, pontosan ő sem tudta kin, és még egyszer eljátszotta az előző jelenetet, megfűszerezve egy újabb egyetemes jellel.

Hogy mi vezetett eddig? Addig, hogy ennyire elveszítse a fejét a magyar futball egyik legpiacképesebb játékosa - azt már valamelyest szemléltettük. Mindez azonban korántsem menti fel őt. Király - szemlátomást - kiborult. A riporternek kapásból Stefan Effenberg jutott az eszébe, amikor nem tudott uralkodni magán, ő vetemedett hasonló tettre. Meg is kapta a magáét a sajtótól és a közönségtől. Talán Király szerencsésebb lesz, és nem bélyegzik meg örök életre.

Királynak akadt dolga
A meccs utáni interjúban elmondta, nem akart ő ezzel senkit megbántani, nem célzott senkire a mozdulatokkal, de a meccs hevében "becsúszott", elnézést kér.

Király Gábort mielőtt a Hertha szerződtette, és még a Haladás játékosa volt, tíz meccsre tiltották el, mert egy bajnoki után Juhos játékvezetőhöz vágta a labdát. Voltaképpen törvényszerű volt, hogy egyszer ismét betelik nála pohár... Csak az a különbség, hogy akkor még magyar szinten nem nagyon jegyezték, most pedig a Bundesliga egyik legmegbízhatóbb kapuvédője.

Ég és föld. Talán Király is érzi ezt, és a védéseivel tűnik ki, bár az már pillanatnyilag valószínűsíthető, hogy nem kevés pénzébe fog kerülni ez az ominózus jelenet.

Fenegyerek volt már rengeteg a magyar futballban, jó lenne, ha Király nem gyarapítaná a sort, hanem mondjuk a sztárokhoz csatlakozna. Az jobb választásnak látszik...

A Király is ember
A magyar válogatott elsőszámú hálóőre, az Index érdeklődésére elmondta, hogy a vasárnapi mérkőzésnek nagy volt a tétje, ugyanis aki nyer, az átveszi a vezetést a tabellán. Ez rá is kihatott, és utólag már ő is tudja, hogy hibázott, de nagy feszültség alatt volt az egész együttes.

Már a második gólnál nagyon ideges volt, ugyanis előtte két perccel szólt a védőknek, hogyan helyezkedjenek, akik persze nem hallgattak rá, és a Bayer ezt góllal büntette. Látszott a csapaton, hogy lelkileg nem regenerálódtak még az Intertől elszenvedett peches vereség után. Többen még azt sem tudták feldolgozni, hogy a Hertha hetekig az első helyen tanyázott a Bundesligában.

Úgy gondolja a magyar kapus, hogy csapattársai - köztük ő is- inkább szeretnek üldözők, mint üldözöttek lenni. Lelkileg is jobb, és elég csak egyszer az élen állni, a bajnokság végén.

A Haladás eddigi leghíresebb futballistája azt is kiemelte, hogy tavaly is sok mérkőzést játszottak, de a BL -ben újak voltak, és erőből mentek előre, vitte őket saját lendületük. Idén pedig már jóval inkább odafigyelnek rájuk.

Király bízik benne, hogy a hátralévő két hazai pályán megrendezésre kerülő rangadón (szerda -Kaiserslautern, vasárnap -Bayern München) sikerül győzniük. Másnap már indul is haza szűkebb hazájába, Szombathelyre az ünnepekre. Úgy érzi, ráfér a pihenés a hosszú szezon után.

Jövőre pedig élete eddigi legfontosabb feladatára készül. Az év elején ugyanis megérkezik a kis Király. Aki állítólag Királylány...

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!