Viola
-6 °C
-2 °C

Miért szerződött Figo Madridba?

2000.12.12. 16:33
Nehezen csitul a vihar Luis Figónak, a portugálok világklasszis labdarúgójának átigazolása körül. Mint ismert, az FC Barcelona labdarúgócsapatának ékköve a szezon elején otthagyta egyesületét, és a nagy vetélytárs Real Madrid csapatához szerződött. Az El País legutóbbi számában a ,,spanyol labdarúgás legsötétebb eseményének" titulálta a megállapodást, és állítja, a játékos akarata ellenére került a fővárosba.
Már önmagában az szenzáció, ha valaki búcsút int a katalán szuperklubnak, és ha éppen a nagy vetélytárs Real Madridhoz ír alá, az kész botrány. A hispán szurkolók egyébként sem túlzott hidegvérükről híresek, a két csapat ellenségeskedése pedig egészen legendás. A Barcelonának szurkolni nem csak egyszerű sportrajongás, hanem nyílt tüntetés a katalán nemzeti különállás mellett.

Luis Figo
Legyőzni a Real Madridot, és megelőzni a bajnoki táblázaton, ez minden Barca drukker legfontosabb álma. A dúsgazdag klub vezetői nem is sajnálják az anyagiakat, hogy teljesítsék a szurkolók vágyait. Összetoborozták a legjobb játékosokat a világ minden tájáról, leigazolták például szinte a teljes holland válogatottat is. A gárda alapja azonban kétségtelenül a Figo-Rivaldo tengely volt, tőlük várták a bajnoki cím és a Bajnokok Ligájának elhódítását. Ez nem sikerült, amelyet ugyan nem vettek jó néven a barcelonaiak, amikor azonban kiderült, hogy a nem túl jól sikerült idény után Luis Figo Madridba szerződik, valósággal elszabadult a pokol. A katalán fanatikusok még internetes honlapot is indítottak, a sokatmondó Antifigo néven.

A helyi sajtó természetesen bőségesen tálalta az év eseményét, hozzátoldva a legvadabb találgatásokat is. Sokáig nem lehetett elképzelni olyan spanyol sportújságot, amely nem a címlapon elemezte volna az okokat. Idővel aztán lanyhult az érdeklődés, lassan kezdte begyógyultak a sebek, kezdtek megnyugodni a kedélyek. Úgy látszik, azonban erről a sztoriról nem lehet elég bőrt lehúzni!

Luis Figo és kislánya
Legutóbbi számában Luis Figóról közölt képes riportot az El País hétvégi képes melléklete. A újság érdekes információkat szolgáltatott a portugál futballista Barcelonától a Real Madridba igazolásához.
"Figo átigazolásának és az azt megelőző tárgyalásoknak a története a spanyol labdarúgás legsötétebb eseménye. Úgy látszik, senki nem tudja pontosan, hogy mi történt. Az érintett kijelentette, hogy egyszer majd elmondja az igazat, de most nem teheti, mert nem jött még el az ideje" - írta az El País. A lap hozzáteszi "a Figóhoz közel állók" állítják: akarata ellenére hagyta ott a Barcelonát, mert minden vágya az volt, hogy ott maradhasson, és ott szerezzen magának további elismerést.

Madridban, nem látnak sötét összefüggéseket az átigazolás körül. Jorge Valdano, a Real Madrid sportigazgatója személyes okokkal magyarázta a középpályás átigazolását. "Ha egy játékos átigazol egyik klubból a másikba, annak mindig köze van személyes érzelmekhez is: Figót a szeretet és az érdeklődés hiánya hozta el Barcelonából".

Az igazságot a kissé fellengzős nyilatkozatokon kívül, a ,,piszkos anyagiakban" kell keresni. Magyarra fordítva: Figo azért szereződött Madridba, mert több pénzt ígértek számára. Figo a Barcelonában évi 400 millió pezetás fizetést kapott, míg Rivaldo 500 milliót, a kispadot koptató Litmanen 700 milliót (!). Többször kért fizetésemelést, de kérelme nem talált megértésre. Ellenben a madridiak nem fukarkodtak, alaposan a zsebükbe nyúltak, és öt évre felajánlott egymilliárd pezetás jövedelemmel sikerült megszerezniük Figo aláírását. Azóta fel-felröppen egy-egy kósza hír a szerződés körülményeiről, és biztosak lehetünk benne, hogy ebben a sorban nem az El-Pais cikke volt az utolsó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!