Valér
-1 °C
0 °C

Megújulnak a futball-stadionok

2000.12.14. 21:28
A magyar kormány a központi költségvetésből három év alatt összesen 12,7 milliárd forintot fordít az elavult labdarúgó stadionok korszerűsítésére. A stadionokat négy kategóriába sorolták a felújítás színvonala szerint. A-kategóriás stadiont építenek az Üllői úton, Debrecenben, Győrben, Székesfehérvárott, amelyek megfelelőek lesznek az UEFA és a Bajnokok Ligájának előírásainak. A munkálatokat 2001. márciusában kezdődnek, és három ütemben egészen 2003. végéig tartanak.
Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a Hivatásos Labdarúgó Alszövetség évzáró sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a központi költségvetés három év alatt összesen 12,7 milliárd forintot stadionfejlesztésre. 2001-2002 években négy-négy milliárd forintot, míg 2003-ban 4,7 milliárdot költenek harmincnyolc stadion modernizációjára, amelyhez még 5 milliárd önkormányzati és 2 milliárd vállalkozói támogatás járul. A pénz felhasználását, a pályák tulajdonosaival (önkormányzatok) közösen alakított tulajdonosi bizottság fogja koordinálni, míg a kivitelezésre külön céget hoznak létre, Stadioninveszt néven.

STADIONOK

Összesen harmincnyolc stadion felújítása kezdődik meg 2001-ben. Valamennyi jelenlegi NB I-ben és NB I B-ben szereplő egyesület, valamint a Szeged és a Diósgyőr pályáját modernizálják. A stadionokat négy kategóriába osztották, a fejlesztés színvonala alapján.

A-kategória: Üllői úti stadion, székesfehérvári Sóstói-stadion, a debreceni és a győri pálya.

Sóstói-stadion
Valamennyi A-kategóriás stadionban huszonötezer néző foglalhat helyet a székes ülőhelyeken, amelynek fele fedett lelátó alatt lesz, amelyhez 500 fős Vip páholyt is kialakítanak. A stadionok alkalmasak lesznek az UEFA és a Bajnokok Ligája előírásainak, így nemzetközi találkozóknak is otthont adhat. A pályák fejletségi színvonala alapja lehet a következő magyar Európa-bajnoki pályázatnak is. A kiszolgáló létesítményeknek is meg kell felelniük az európai elvárásoknak, így villanyvilágítással kell rendelkeznie nem csak a centerpályának, hanem az edzőpályának is. Egy új pálya építésének költsége bruttó 1milliárd 856 millió forint lesz, és már a jövő év végén (2001) befejeződnek.

B-kategória: Megyeri úti stadion, Dunaújváros, Zalaegerszeg Vasas Fáy utcai stadion, Kaposvár, Pécs, Siófok, Szeged

A B-kategóriás stadionok legalább tízezer néző befogadására lesznek alkalmasak. Valamennyi férőhely természetesen ülőhely lesz, de a lelátó fedetlen. Az UEFA előírásainak részben lesznek alkalmasak. A felújítási munkálatok a második szakaszban, 2002-ben kezdődnek, és a következő év végén záródnak. Egy stadion felújítása bruttó 1080 millió forintba kerül, és két ütemben 2001. és 2002-ben valósítják meg.

C-kategória: Kecskemét, Nyíregyháza, Békéscsaba, Miskolc, az MTK Hungária körúti pálya, Sopron, Szombathely, Szolnok, Tatabánya, Pápa

Stadiononként 5-7,5 ezer fedetlen ülőhelyet alakítanak ki, valamennyi létesítményt világítással szerelik fel. Cél a korszerű, kulturált kiszolgálást biztosító stadionok létrehozása Egy stadion költsége 535 millió forint lesz (a helyi források figyelembevételével), a munkálatokat 2002. márciusában kezdőnek, és 2003-ban fejeződnek be.

D-kategória: Kispesti Bozsik-stadion, BKV-Előre, BVSC, Csepel, Csongrád, Dorog, Fót, Hévíz, Kunszentmárton, Marcali, Nagykanizsa, REAC, Százhalombatta.

A D-kategóriás pályákat 3-5 ezer férőhelyes fedetlen - ahol szükséges - mobil lelátókkal szerelik fel. Átlagosan egy stadion felújítási irányzata 66 millió forint, az átépítések 2002-ben kezdődnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!