Frigyes
17 °C
25 °C

Üzleti alapon a teremfoci

2000.12.14. 18:39
A Nemzeti Teremlabdarúgó Bajnokság váltja fel az eddig téli labdarúgó gálákat. Az első ízben kiírt bajnokságban huszonnégy csapat szerepel, valamennyi NB I-es gárda számára kötelező a részvétel. Minden egyesület a legjobb összeállításában lép pályára, és emelkednek a pénzdíjak is. A csapatokat három csoportba sorsolták, minden csoportban négyen küzdenek a továbbjutásért. A győztesek január huszonnyolcadikán Budapesten játszanak a bajnoki címért.

Első ízben bonyolítják le a magyar teremlabdarúgó-bajnokságot, az Arany Ászok kupáért. Eddig is voltak teremlabdarúgó tornák a téli holtszezon kitöltésére, de szervezett bajnokság eddig még szerepelt a labdarúgó műsorban. Talán még néhányan emlékeznek a ,,téli focifarsangokra", majd a Körcsarnokban rendezett nagy sikerű teremtornára. A Budapest Sportcsarnok lelátóin néhány évvel ezelőtt is még tízezer ember tombolt, bebizonyítva van igény a teremfocira. A nagy siker hatására határozták el a szövetségben két évvel, hogy német mintára, immár nem parketten, hanem a modern követelményeknek megfelelően műfüvön játszanak az egyesületek. Nem volt kötelező a részvétel, ekkor szerepelt meglepőn jól az MTK junior csapata.

Megújul a teremfoci

Az idei év jelentős változásokat hozott a lebonyolításban. A bajnokság kiírója a Hivatásos Labdarúgó Alszövetség, míg a verseny rendezője a Sünök SE Bajnokságszervező Sportegyesület, amely 45 millió forintért vásárolta meg a rendezés jogát. Üzleti alapra helyezték a teremlabdarúgást is, a szervezőknek az előzetes számításoknak megfelelőn százmillió forintos bevételt kell produkálniuk a nyerség reményében. Ennek érdekében több jelentős változtatást hajtottak végre a lebonyolításban.

Első lépésben kötelezővé tették a részvételt mind a tizenkét NB I-es klub számára, természetesen a legjobb összeállításban kel pályára lépniük az egyesületeknek. A tizenkét első osztályú klub mellé még meghívtak szintén tizenkét másodosztályú csapatot, így alakult ki a huszonnégyes mezőny. Cél a bajnokság presztízsének növelése, amelyet a pénzdíjak növelésével is próbálnak elősegíteni. Az eddigi két és fél millió forintos pénzalap idén tizenötmillió forintra dagadt, amelyből a győztes csapat négymillióval gazdagodhat.

A szabályokról

A csapatokat három helyszínen (Nyíregyháza, Zalaegerszeg, Dunaújváros) négyes csoportokban küzdenek a továbbjutást jelentő első hely megszerzéséért. A mérkőzések január hetedikétől huszonegyeikéig tartanak, a csoportgyőztesek január huszonnyolcadikán, Budapesten mérkőznek a bajnoki címért. A játékidő kétszer tizenkét perc lesz futóórával, egy csoport valamennyi mérkőzését, egy napon bonyolítják le. Egy kapus és öt mezőnyjátékos lesz apályán csapatonként, a győzelemért három, a döntetlenért egy pont jár. A pálya mérete 50-60 x 25-30 méteres, a játéktér palánkkal övezett, műfűvel borított.

A csoportmérkőzések helyszínei, időpontjai
Nyíregyháza:
január 6.: Debrecen, Nyíregyháza, BKV-Előre, Csepel
január 7.: FTC, Kunszentmárton, Kecskemét, BVSC
Zalaegerszeg:
január 13.: ZTE, MTK, Hévíz, Siófok
január 14.: Vasas, Sopron, Nagykanizsa, Haladás
Dunaújváros:
január 20.: Dunaferr, Kispest, Lombard, Kaposvár
január 21.: Újpest, Videoton, Pécs, Győr