Valér
-1 °C
0 °C

Sárga és savanyú

2000.12.15. 14:53
Tovább pezseg és forr a hazai futballélet. A csapatok már túl vannak a megerőltető(?) alapozás első részén, s az egyhangú edzéseket felváltják a felüdülést jelentő edzőmérkőzések

Persze nem kell rögtön nagy nemzetközi derbikre gondolni, nem a magyar csapatoktól rettegnek az ellenfelek az ilyentájt szokásos dél-európai tornákon. Szegény ember vízzel főz alapon a hazai élgárdáknak be kell érniük alacsonyabb osztályú magyar partnerekkel, jobb esetben PNB-s riválissal vagy szomszédos országbeli kiscsapattal. Az eddigi eredményeket elnézve - tisztelet a kivételnek - ez is elég nagy erőpróba elé állítja "profijainkat". Szemezgessünk egy kicsit az eddigi termésből!

A bajnoki pontvadászatban jelenleg élenálló Dunaferr eddig hibátlanul teljesített: ellenfelei a Kecskemét és a Beremend voltak. Szintén százszázalékos még a Nyíregyháza (ellenfelei: Bőcs, Nyírbátor), eddig alázott a Győr (11-0 a Jánossomorja, 4-0 az Abda, 13-0 a Mosonszentmiklós ellen), remekel a Fradi (6-0 a Kerület, 1-0 a szlovén elsőosztályú Celje ellen), nem bír hibázni a Lombard (kivégezte a Bicskét, az Ácsot, és a Komáromot), menetel az UTE (ezt a Lombard "B" csapata és a BKV Előre bánta), és magabiztos az MTK (a Kecskemétet igázta le).

Kis hibával teljesítette a kötelezőket a DVSC (győzelem a Baktalórántháza és döntetlen a Szolnok ellen), valamint a Diósgyőr (megverte a Demecsert, ikszelt az Egerrel és a szlovén bajnokság harmadikjával, a HIT Goricával), míg a többiek már mind botlottak. A Vasas a porecsi torna döntőjében kikapott a házigazdától, majd döntetlent játszott a horvát elsőosztályú Vinkovci otthonában. Hazatérve aztán nem tudtak hibázni az angyalföldiek: 4-2-re verték a kellemes edzőpartnernek számító Kerületet.

A Kispest a Dunaferr tartalék és a Cegléd legyőzése mellett elvérzett a BVSC-vel szemben, a Siófok mérlege egy győzelem (Vinkovci), két döntetlen (Marcali, Olimpija Ljubljana), egy vereség (Opava - cseh I.osztály), míg a Nagykanizsa elpáholta a Marcalit, de zakózott Kaposváron. Nyeretlen még az idén a ZTE (döntetlen a Hévízzel, vereség az úgy tűnik félelmetes Kaposvártól), és még döntetlenre is képtelen volt a Vác: kikapott a Fóttól és a Jászberénytől.

Az ellenfeleket elnézve nincs könnyű dolga az aranylábúaknak, és valószínűleg ezért folyik továbbra is nagy marakodás egy-egy épkézlábnak tűnő játékosért. Mivel ilyenekből a magyar futballpalettán nincs túl sok, ezért a csapatok egyre gyakrabban fordulnak a nagyvilág felé, s nyitják meg edzőtáboraik kapuját a próbajátékra érkező, ilyen-olyan szintű, külföldi (ál)profik előtt. (El kell ismerni, hogy néha akad normális futballista is köztük, nekik azonban valószínűleg a fejükkel van baj - mit keresnének itt különben.) Így került az MTK-hoz a jugoszláv olimpiai válogatott Nikolics és a román Gusatu. Előbbi nem kellett a Hungária körúton (állítólag ilyen tudású játékosuk van több is), megvette hát a BL résztvevő Szpartak Moszkva...

És a többiek: Csölle a szlovákiai Lehnicéről (van-e szurkoló, aki e csapatot nem ismeri!?) igazolt Győrbe, Mátyás (FC Brasov - román) Sánta és Márkus (mindkettő Komarno - szlovák) a Siófokot választotta, a Haladásba brazilokat várnak (no comment), az UTE a nigériai Ekétől várna gólokat, a DVSC három líbiait próbálgat, a Lombardnál edz az ukrán Otszijenko és Pimkovszkij (mind Szpartak Kijev), a görög Kiriakosz és a brazil Da Silva, míg Nagykanizsán a szerbekben bíznak (Radolkovics, Kunovac és Mihajlovics - utóbbi nem a Lazioból.)

Persze nem magyar lenne a bajnokság, ha nem lennének botrányok: nem tudni mi lesz a Gázszerrel (talán Pécsre költözik?), elindul-e tavasszal a Szeged (jelenleg öt játékosa van), és - idén tizennegyedikként - kirúgták Újpestről Glázer Róbertet (utóda az elődje: Várhidi Péter)...

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!