Frigyes
17 °C
25 °C

Luis Figo Aranylabdás

2000.12.18. 20:34
Luis Figo, a Real Madrid labdarúgócsapatának játékosa nyerte az Aranylabdát. A portugál klasszis, a France Football című labdarúgó szaklap által kiírt szavazáson 197 ponttal lett első, megelőzve a két évvel ezelőtti győztes, francia Zinedine Zidane-t (181 pont), illetve az ukrán Andrij Sevcsenkót. Az Aranylabdát minden év végén az esztendő legjobb játékosának ítéli oda az újságírókból álló zsűri. Tavaly a brazil Rivaldo diadalmaskodott, aki idén az ötödik helyet szerezte meg. Portugál győztes legutóbb 1965-ben volt, akkor a ma már élő legenda, Eusebio kapta a legtöbb voksot.
Figo a legjobb?

Egy héttel ezelőtt a párizsi FIFA-gálán megválasztották az évszázad labdarúgóját (Pelé nyerte el a megtisztelő címet), valamint az év játékosát is. Zinedine Zidane győzelme a világ legjobb játékosának szavazásán némileg meglepetésként hatott, hiszen nagyon sokan nem a Juventus középpályását, hanem a Real Madrid játékosát, Luis Figót látták volna szívesebben a focivilág trónján. A portugálok tizese ebben az évben valóban a világ legjobbja volt, így joggal értetlenkedtek a szakértők. Zidane győzelmének nem is tulajdonítottak túl sok jelentőséget a focirajongók, az ,,igazi" legjobbat egyébként is a France Football szavazásán választják meg.

Az élcsoport sorrendje:
1. Luis Figo (portugál, Real Madrid) 197 pont
2. Zinedine Zidane (francia, Juventus) 181
3. Andrij Sevcsenko (ukrán, AC Milan) 85
4. Thierry Henry (francia, Arsenal) 57
5. Alessandro Nesta (olasz, Lazio) és Rivaldo (brazil, FC Barcelona) 39-39

Figo a legjobb!

Luis Figo és kislánya
A sors, illetve a France Football igazságot is szolgáltatott Figónak. A francia labdarúgó szaklap immár hagyományos évvégi szavazásán, a portugál középpályás tíz pontos előnnyel lett az idei esztendő legjobbja. Az Aranylabda- szavazáson Figo 191 pontot kapott, míg legnagyobb vetélytársa, a Juventus középpályása Zinedine Zidane 181 pontot ért el. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Milan ukrán légiósa Andrij Sevcsenko állhatott 85 megszerzett ponttal. A negyedik helyen a fancia Thierry Henry, az Arsenal légiósa végzett 57 vokssal. A tavalyi első brazil Rivaldo mindössze az ötödik helyet szerezte meg, a Lazio szuperhátvédjével, Alessandro Nestaval megosztva, mindketten 39 pontot kaptak.

A Sportingban

A francia szaklap negyvenötödik aranylabdása meglehetősen nehéz évet hagyott maga mögött. Az 1973-ban Lisszabonban született Figo első komoly egyesülete a Sporting volt. Már ifista korában bekerült az immár legendássá vált korosztályos válogatottba. Ez a csapat megnyerte a tizennyolc éven aluliak részére kiírt világbajnokságot, sőt később a juniorok között sem talált legyőzőre. Figo így kétszeres világbajnoknak vallhatja magát, bár a felnőttek között ez az elismerés ezidáig elkerülte. A csíkos mezesekkel 1995-ben elhódította a portugál kupát, idáig ez az egyetlen portugál klub sikere.

A Barcelonában

Luis Filipe Figo Madeira Caeiro
állampolgársága: portugál
születési ideje és helye: 1972. november 4., Lisszabon (Portugália)
magassága: 180 cm
súlya: 75 kg
válogatottság/gól: 70 mérkőzés/16 gól
első válogatott mérkőzése: 1991. október 12., Luxemburg ellen
legnagyobb sikere a válogatottal: Európa-bajnoki elődöntő 2000-ben
Díjai: Aranylabda-szavazás győztese (2000, France Football), a Világ Legjobb Labdarúgója-szavazás győztese (2000, World Soccer), a FIFA szavazásán a világ 2. legjobbja 2000-ben
klubjai: 1989-1995: Sporting Lisboa - 1995-2000: FC Barcelona - 2000-től: Real Madrid
klubsikerei: KEK (1997) - Portugál Kupa (1995) - Spanyol bajnokság (1998, 1999) - Spanyol Kupa (1997, 1998) - Európai Szuper Kupa (1997) - Spanyol Szuper Kupa (1996)
Ugyanebben az esztendőben szerződött a Sporting CP-től a katalán szuperklubba, a Barcelonába. Öt sikeres évet töltött a piros-kékeknél, főleg az 19997-es év volt szenzációs. A klub KEK-et nyert, amelyet megtoldotta az Európai Szuper Kupával is (BL- és KEK-győztes párharca). Kétszer nyert spanyol kupát, és egyszer bajnokságot. A legnagyobb álom a Bajnokok Ligájának elhódítása, a szurkolók legnagyobb bánatára, elmaradt. Hiába vásárolták össze a világ legjobbjait, Rivaldóval és a holland különítménnyel együtt, nem tudtak az európai csúcsbajnokságban az élre kerülni.

A Real Madridban

Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy a szezon elején rekordösszegért, 56 millió dollárért a Real Madridhoz szerződött. A kontraktust hatalmas felhördülés kísérte, a Barca-fanatikusok nem zárták szívükbe egykori kedvencüket. Spanyolországban a drukkerek sok mindent megbocsájtanak, de hogy valaki Barcelonából Madridba költözzön, azt nem! A hispán sajtóban még ma is kiemelt téma az ügy, a szerződés létrejöttéről vadabbnál-vadabb verziókat találnak ki a tollforgatók. Figo a jelek szerint túltette magát a viharos átigazolási ügyön, és egyre jobb formában játszik a Királyi Gárdában. Sikerült beilleszkednie, és jelentős részt vállalt a Real feltámadásában a bajnokságban.

A válogatottban

A válogatott mezében
A piros-zöld gárdában kilenc évvel ezelőtt mutatkozott be, Luxemburg ellen viselte a nemzeti színeket először. A bemutatkozást még hatvankilenc fellépés követte, így esély lehet még a jubileumi századik válogatottságra is. Eddig tizenhatszor volt eredményes válogatottban. A portugálok számára az igazi elismerést a belga-holland közös rendezésű Eb hozta meg. Nagy közönségsikert arattak, játékuk alapján nem hiába nevezte őket a nemzetközi sajtó ,,Európa braziljainak". Valamennyi csoportmecset megnyerték, főleg az Angliával játszott 3-2-es meccs maradt emlékezetes, amelyen Figo az angol hátvéd Adams lábai között rúgott hatalmas ,,ficakot". Bár az elődöntőt elbukták a későbbi győztes franciákkal szemben, a szurkolók szívükbe zárták a a labdazsonglőröket.

A szavazás menete
A győztes kiválasztásának első állomásaként a kéthetente megjelenő újság szakértői egy 50 labdarúgó nevét tartalmazó listát állítanak össze. Ezt követően az Európai Labdarúgó Szövetség 51 tagországából egy-egy újságíró adja le szavazatát oly módon, hogy sorrendben öt nevet jelöl meg. Az első helyért öt, a másodikért négy, a harmadikért három, a negyedikért kettő, az ötödikért egy pont jár. 1995 óta az összes Európában szereplő futballista - nemzetiségére való korlátozás nélkül - szerepelhet a szavazáson, míg korábban csak európaiak kerülhettek fel a listára.

Egy kis történelem

Portugál játékos már nyert Aranylabdát egyszer, 1965-ben a ma már élő legendát, Eusebiót választották a kontinens legjobbjává. Figo így harmincöt éves pauzát szakított meg, amikor a kontinens újságírói a legjobbnak választották. Jelenlegi klubjából már több nyertes is akadt, Di Stéfano kétszer, míg Kopa egyszer diadalmaskodott. Nem éppen friss sikerek, alaposan ráfért tehát az évszázad csapatára egy újabb siker.

A legutóbbi öt év dobogósai
1994:
1. Hriszto Sztoicskov (bolgár, FC Barcelona)
2. Roberto Baggio (olasz, Juventus)
3. Paolo Maldini (olasz, AC Milan)

1995:
1. George Weah (libériai, AC Milan)
2. Jürgen Klinsmann (német, Bayern München)
3. Jari Litmanen (finn, Ajax Amsterdam)

1996:
1. Matthias Sammer (német, Borussia Dortmund)
2. Ronaldo (brazil, FC Barcelona)
3. Alan Shearer (angol, Newcastle United)

1997:
1. Ronaldo (brazil, Internazionale)
2. Predrag Mijatovic (jugoszláv, Real Madrid)
3. Zinedine Zidane (francia, Juventus)

1998:
1. Zinedine Zidane (francia, Juventus)
2. Davor Suker (horvát, Real Madrid)
3. Rondaldo (brazil, Internazionale)

1999:
1. Rivaldo (brazil, FC Barcelona)
2. David Beckham (angol, Machester United)
3. Andrij Sevcsenko (ukrán, AC Milan)