Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Ronaldo újra edzésben

2000.12.21. 22:50
Ronaldo, az Internazionale brazil labdarúgója nyolc hónapos kihagyás után ismét edzésbe állt. A brazil klasszis térdét tavaly november 30-án műtötték meg először. Négy hónapi kényszerpihenő után, április 12-én, Rómában, a Lazio elleni Olasz Kupa-döntő első mérkőzésén tért vissza csapatába, ahol azonban újra megsérült, és ismételten meg kellett műteni. Több mint nyolc hónapos lábadozás után, csütörtökön vett részt először a csapat tréningjén.
Ronaldo pályafutása meglehetősen szerencsétlenül alakult, Az akkor még tinédzser korú játékos négy évvel ezelőtt szerződött Európába a holland PSV Eindhovenhez. A fiatal játékos térde itt sérült meg először, amelyet csak műtéttel sikerült meggyógyítani. Amikor rekordösszegért Olaszországba költözött, hogy felöltse az Internazionale kék-fekete csíkos mezét, senki sem gondolt arra, hogy a következő években kis túlzással több időt tölt kórházban, mint stadionok zöld gyepén.

Diagnózis: térdínszakadás

Ronaldo újra labdába rúg
Első sérülését még 1998-ban szerezte, felépülése is meglehetősen sok időt vett igénybe, csupán tizenegyszer lépett pályára bajnoki mérkőzésen. A következő szezonban is csak két meccset játszott, amikor 1999. november 21-én a Lecce elleni, hat-nullás győzelemmel végződött, bajnoki mérkőzés ötvennyolcadik percében megsérült az erősen felázott talaj miatt, s azonnal lebicegett a pályáról. Egy perccel korábban még ünnepelték, miután büntetőből megszerezte az Internazionale ötödik gólját. Részleges térdínszakadást szenvedett, és az első vélemények még csupán azt jelezték, hogy a 23 éves futballista február közepéig nem léphet pályára.

,,Vasárnap este ultrahangos vizsgálat erősítette meg az előzetes diagnózis eredményét. Ronaldo jobb térde kifordult, s emellett kisebb ínszakadást is szenvedett. Valószínűleg két hónapig nem számíthatunk a játékára, de semmi sem indokolja, hogy megoperálják Ronaldót" - jelentette ki a milánói klub szóvivője a másnapi sajtótájékoztatón. Ehhez képest november harmincegyedikén, egy párizsi klinikán, a híres Gerard Saillant professzor megoperálta. Bár az orvosok szerint a térdoperáció megfelelően sikerült, a csatárnak az előzetesen jósolt két hónap helyett legalább négy-öthónapos kihagyásra kellett felkészülnie. A legújabb vizsgálatok szerint a játékos várhatóan csak a május közepén véget érő olasz bajnokság finisére épül fel.

Mindennek vége?

Május helyet azonban már április 21-én, a Lazio elleni olasz kupa meccsen visszatért a milánói gárdába, mérkőzés ötvennyolcadik percében csereként lépett pályára. Visszatérése nyúlfarknyira sikeredett, hiszen alig töltött mindössze hat percet a játéktéren, amikor két fővárosi védő között vezette a labdát, majd anélkül, hogy hozzáértek volna, összeesett. A Lazio játékosai azonnal jelezték, hogy nagy baj történt, Ronaldónak kifordult a térde. A csatár a következő nap Párizsba utazott, ahol Saillant kora délután megvizsgálta, és megállapította, hogy a sérült szalag szakadt el újból. Kétségessé vált, hogy egyáltalán folytatni tudja-e majd pályafutását. A játékos lelkileg teljesen összetört, pályafutása legnehezebb időszakát élte át. ,,Próbáltam vigasztalni, hogy gondoljon az egy hete született gyermekére, mert a fia, Ronald most nagyon sokat segíthet. Rengeteget dolgozott azért, hogy játszhasson a fináléban"- nyilatkozta Marcello Lippi az Inter akkori trénere. Április 13-án már túl is volt az operáción, de előreláthatólag nyolc hónapos pihenő várt a sztárra.

Egy kis segítség barátainktól

Hosszadalmas, embert próbáló időszak következett, amely alatt fokozatosan kellett felépülnie Ronaldonak. Egész Itália a csatár mellé állt, híres személyiségek fejezték ki együttérzésüket. Massimo D,Alema miniszterelnök táviratban fejezte ki jókívánságait, Gianni Petrucci, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke biztosította a brazil futballistát, hogy "minden itáliai sportoló osztozik fájdalmában". Michael Schumacher, a Forma-1-es Ferrari kétszeres világbajnok német pilótája, azt üzente Ronaldónak: "Ne add fel, és nyerni fogsz!" ,,Sírtam, amikor a tévében megláttam, hogy mi történt Ronaldóval - mondta Zvonomir Boban, a Milan horvát labdarúgója. Wanderley Luxemburgo, a brazil válogatott szövetségi kapitánya, valamint a játékos édesapja, édesanyja és testvére is meglátogatta csatárt Brazíliából. Az Inter egyébként kétszázmillió márkát kapott volna a biztosítótól, ha a brazil csatár többet nem játszott volna, de a klub elnöke Massimo Moratti szívesen lemondott erről az összegről.

Ismét edzésben

A hosszú böjtnek, úgy tűnik, vége szakad, a legújabb hírek szerint, Ronalado ismét edzésbe állt. ,,Ennél szebb ajándékot nem kaphattam volna karácsonyra, mint hogy labdás edzéseken is részt vehetek. Tudom, hogy a jövőm szempontjából nagyon fontos volt az elmúlt hónapokban végzett rehabilitációs és erőnléti munka, de nagyon unatkoztam. Futni jó, de labdával még jobb" - mondta a csatár, aki nagyon bízik abban, hogy az olasz bajnokság tavaszi szakaszában már pályára léphet. Remélhetőleg, a világ egyik legjobb játékosának kálváriája ezzel véget ér, és tovább csodálhatjuk zseniális játékát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!