Emília
18 °C
26 °C

Bozóky Imre: A csend éve volt

2000.12.29. 11:39
Botrányoktól mentes, nyugodt évet zárt a Magyar Labdarúgó Szövetség, talán az évtized legnyugodtabb esztendejét. Mindezzel Bozóky Imre is egyetért. Az MLSZ elnök év végi értékelése szerint míg korábban a veszekedésben elfecsérelődött az energiájuk kilencven százaléka, addig mostanra ez az arány megfordult, így felelős munkát lehet végezni. Az interjúban Bozóky Imre beszél a válogatottról, a kormányzati szerepvállalásról és Puhl Sándorhoz fűződő viszonyáról is.
- Elnök úr, élvezte az év csendjét?

Dr. Bozóky Imre
Botrányoktól mentes, nyugodt évet zárt a Magyar Labdarúgó Szövetség
- Nem tagadom, igen. Ilyen légkörben jól lehet összpontosítani a munkára, ilyenkor lehet átgondolni nyugodtan, melyek azok a lépések, amiket feltétlenül meg kell tenni a felemelkedés ügyében. Míg korábban az volt a jellemző, hogy a veszekedésben elfecsérelődött az energiánk kilencven százaléka, addig mostanra ez az arány - szerencsére - megfordult. Így lehet felelős munkát végezni.

- Tulajdonképpen mit csinál most az MLSZ? Amiatt kérdezem, mert "kivették" a profikat és az amatőröket a testület égisze alól, temérdek bajtól megszabadultak ezáltal. Ők marakodhatnak, ütközhetnek, az MLSZ széttárhatja a kezét, a szövetségnek csekély beleszólása lehet ezekbe az ügyekbe, intézzék el ők egymás között, alapszabályuk szerint.

- Azért ez így túlzott leegyszerűsítése a dolgoknak. Igenis vannak feladataink, még ha a profikkal és az amatőrökkel valóban kevesebb is a gondunk. Ennek mindig így kellett volna működnie. Ettől függetlenül mi felelünk az utánpótlásért, a játékvezetőkért, no meg a válogatottakért.

- Utoljára hagyta a legfontosabbat. Hiszen mindig a válogatott szereplése határozta meg a szövetség munkáját.

- Ez így van, e területre kell a legkoncentráltabban odafigyelnünk.

Bicskei Bertalan és Bozóky Imre
- A játékvezetés élén Puhl Sándor áll, aki mellett hosszú évekig partjelző volt. Most ön lett a főnök. Milyen a viszonyuk?

- Amikor Sanyi asszisztenseként működhettem, akkor sem volt köztünk hierarchikus viszony, akkor sem volt a főnököm. Most én sem vagyok az. Tökéletes az összhang közöttünk, azt hiszem ebben nincs semmi meglepetés. Ott voltam a búcsúmeccsén, mindenképpen kijár neki, hogy az MLSZ mindenkori elnöke őt tisztelettel köszöntse.

- Nemrégiben Magyarországon járt Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség főtitkára. Ő azt sugallta, hogy egyedül nagyobb az esélyünk az Európa-bajnokság rendezésére.

- Hallottam én is erről a nyilatkozatról, de az is egyértelmű: pillanatnyilag semmiképpen se vagyunk képesek otthont adni a rendezvénynek. Viszont a stadionok - hála az állami segítségnyújtásnak - épülni kezdnek, és én tapasztaltam már az előző kandidálásnál is, hogy sokkal többet nyom a latba az, ha már megépültek a létesítmények, nemcsak maketten léteznek. Az első lépéseket megtettük, a stadion-rekonstrukciós program elindult, nemsokára eredménye is lesz.

- Önt rendszeresen vádolták annak idején, hogy a kormány, a politika ültette trónra. Mostanában egyre inkább kezdenek elhalkulni ezek a kritikák.

- Ez így is van rendjén. El kell fogadni: a kormányzatnak fontos részt kell vállalnia a futballban, enélkül képtelenség az előrelépés. Mindannyian a felemelkedést szolgáljuk. Azt akarjuk, hogy ismét eredményes, sikeres legyen a magyar futball.